(Foto's: Gerry van Bakel).

Stichting Leergeld viert verhuizing naar nieuwe werkplek aan Kanaalpark

Alle kinderen mogen meedoen, is de slogan van Stichting Leergeld. Een landelijke organisatie die ook in Leiden kinderen helpt mee te doen aan schoolreisjes, te leren zwemmen of lid te zijn van een sportclub. Sinds 1 juli is Stichting Leergeld in Leiden de coördinerende organisatie als het gaat om kinderen in gezinnen onder het sociaal minimum. Nieuw pand en een uitgebreidere functie, voor Leergeld een reden afgelopen zaterdag  een Open Huis-dag te organiseren.

Coördinator Jacqueline Bruggink zegt dat Leergeld dit jaar 1300 kinderen in Leiden zal helpen mee te doen op school en daarbuiten. Dat is ongeveer vijftig procent van het aantal kinderen dat in Leiden onder het sociaal minimum leeft. “We willen natuurlijk nog veel meer kinderen helpen. Maar daarvoor moeten ouders ons eerst kunnen vinden. Dat gaat via huisarts, sociaal wijkteam, school, sportclub of soms de ouders van vriendjes. Zodra iemand bij ons is aangemeld, gaat een van onze intermediairs op bezoek om te kijken wat er nodig is en wat er mogelijk is.”


Verslaggeefster Gerry van Bakel in gesprek met Jacqueline Bruggink van Stichting Leergeld Leiden.

Stichting Leergeld biedt financiële ondersteuning of hulp in natura. “Het gaat niet alleen om (een bijdrage aan) de contributie van een sportclub of een muziekvereniging, kinderen hebben ook sportkleding nodig of een muziekinstrument. Wij kijken ook wat onze partners daarin kunnen betekenen. Als het Jeugdfonds Sport en Cultuur iets kan bijdragen, houden wij meer budget over voor andere zaken.” Hoeveel Stichting Leergeld precies per kind kan bijdragen wil Bruggink liever niet kwijt. “We kijken altijd wat er nodig is en niet of we al 50 of 100 euro hebben uitgegeven.”

Op het openingsfeestje van Dé Plek aan het Kanaalpark waar Leergeld gehuisvest is, waren ook vele partners aanwezig. Zoals Bruna die school artikelen kan leveren of sportwinkel De Zwarte Wolf die sportkleding, ballen, rackets en sticks in de aanbieding heeft. Stichting Leergeld maakt met deze partners afspraken over korting en geeft kinderen een voucher om daar te gaan winkelen. Ook Stichting Jarige Job is aanwezig, ambassadeur Gerard Berkhout vertelt dat Jarige Job voor alle jarige kinderen in de doelgroep een doos kan samenstellen met slingers, iets lekkers, cadeautjes voor de jarige zelf en een traktatie voor op school. “We stoppen er altijd een boek in, want we vinden het ook belangrijk dat kinderen kunnen lezen,” zegt Berkhout. “We krijgen donaties, zowel geld als goederen en subsidie van overheden en fondsen. We zitten in Rotterdam, maar kunnen ook verjaardagsdozen leveren in Leiden.”


Verslaggeefster Gerry van Bakel in gesprek met Gerard Berkhout van Stichting Jarige Job.

Niet iedereen heeft zin om het feest van Stichting Leergeld mee te vieren. Vooraf zegt Danny Mrozek al dat de vrijwilligers van Stichting Leergeld niet de schuldigen zijn. “De vrijwilligers doen echt hun best om je te helpen.” Maar voor de gemeente Leiden heeft Mrozek weinig goede woorden over. “Ik ben best wel boos. Iedereen doet heel juichend over Stichting Leergeld en dat het nieuwe beleid zoveel beter is, maar het is gewoon een versobering. Het afschaffen van de declaratieregeling scheelt mij honderden euro’s per jaar. Iets leuks doen voor of met mijn kind zit er niet meer in dit jaar. En je moet nu alles van te voren aanvragen, maar ik weet toch niet wanneer de fiets van mijn dochter kapot gaat of haar gymbroek scheurt.”


Verslaggeefster Gerry van Bakel in gesprek met Danny Mrozek.

Per 1 juli is het minimabeleid van de gemeente Leiden verandert. Grootste wijziging is het afschaffen van de declaratieregeling waarbij iedereen die onder het sociaal minimum zat 210 extra ondersteuning kon aanvragen. Volgens de gemeente Leiden was niet duidelijk of dat extra geld mensen vooruithielp. Het nieuwe beleid is gericht op participatie en op perspectief bieden om uit de armoede te komen. De Sociale Wijkteams, de Jeugd en Gezinsteams en de Stichting Leergeld worden de aanspreekpunten om middels maatwerk participatie in de samenleving te bevorderen.

Zhor Douz heeft een positieve ervaring met Stichting Leergeld. Dankzij hun steun konden haar kinderen op zwemles. “Ik heb vier kinderen en zwemles is heel erg duur. De oudsten hebben nu hun diploma’s en mijn jongste is net begonnen aan het A-diploma. Nog twee jaar langs de rand van het zwembad en dan is dat klaar. Daarnaast krijg ik geld voor de voetbalclub van mijn zoon. Het is goed als kinderen mee kunnen doen aan activiteiten.”


Verslaggeefster Gerry van Bakel in gesprek met Zhor Douz.

Wie meer informatie wil over Stichting Leergeld, kan het best even kijken op de website van Stichting Leergeld Leiden. Daar staat alle informatie over wat Leergeld te bieden heeft en hoe je een aanvraag in kunt dienen.

 

Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×