Uitbeelding van het schilderij De Anatomische les, dat in het Haagse Mauritshuis hangt (Foto's: Gerry van Bakel)

Leidse Pieterswijk transformeert naar de dagen van Rembrandt

Maandag is het 413 jaar geleden dat de schilder Rembrandt van Rijn werd geboren in Leiden. Zijn geboortehuis staat er niet meer en lang heeft hij niet gewoond in de Sleutelstad, want in 1631 verhuisde hij definitief naar Amsterdam. Maar in het grote Rembrandtjaar 2019 kon de stad waar Rembrandt het licht zag, toch niet helemaal achterblijven. Dit weekend is de wijk rondom de Pieterskerk omgetoverd in een levend zeventiende-eeuws theaterspektakel.

Er lopen schilders, verkopers, burgers en muzikanten door de stad. Er worden beroemde schilderijen van Rembrandt uitgebeeld zoals bijvoorbeeld op het Pieterskerkhof De Anatomische les, waarbij steeds twee figuranten uit de toeschouwers worden gevraagd aan te schuiven. Er dreigen mensen opgehangen te worden op ’t Gerecht of onthoofd. Er is een speciale kindervoorstelling. En een oud weduwenhofje dat normaal gesloten is, opent dit weekend zijn deuren. Auto’s zijn geweerd, fietsers worden verzocht hun fiets buiten het gebied te parkeren en de (meeste) verkeersborden en andere hedendaags straatmeubilair is bijna onzichtbaar gemaakt met juten zakken.

Wie wil kan zich met een beetje moeite best wanen in de tijd van Rembrandt en zich voorstellen hoe het geweest moet zijn om in de zeventiende eeuw in Leiden rond te lopen.


Een reportage van Gerry van Bakel over de eerste dag van de Leidse Rembrandtdagen.

Zondagavond worden de Leidse Rembrandtdagen afgesloten met een kranslegging bij het standbeeld van Rembrandt aan de Witte Singel. Verzamelen bij restaurant La Plancha tegenover De Morspoort om 23.30 uur. Kranslegging is om middernacht. Maar dat is echt voor de liefhebbers en wordt al zeventien jaar georganiseerd door Ben Walenkamp en Tjeerd Scheffer. Kijk voor meer informatie op de website van de Leidse Rembrandtdagen.

 

Cultuur Leiden rembrandtdagen


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×