Met het nieuwe evenementenbeleid wil de gemeente meer kwaliteit en minder overlast bewerkstelligen. (Foto: Chris de Waard).

Nieuw evenementenbeleid moet overlast terugdringen en kwaliteit verhogen

Tot half september kan iedereen reageren op het concept Evenementenbeleid Leiden 2020 dat gisteren door het college is vastgesteld. In het nieuwe beleid zijn locatiepaspoorten opgenomen, waarin staat welke plek geschikt is voor welk type evenement. “Dat moet bijdragen tot het vinden van een balans tussen levendigheid en leefbaarheid in de stad,” zegt wethouder Yvonne van Delft in een toelichting op de plannen.

Chris de Waard in gesprek met wethouder Yvonne van Delft over het nieuwe evenementenbeleid.

Het is volgens Van Delft niet de bedoeling dat er minder evenementen komen, maar wel dat gekeken wordt welke evenement het beste past bij een plek in de stad. Feesten met de hoogste geluidsbelasting kunnen volgens de gemeente beter worden gehouden op een plek als Park Matilo in plaats van binnen de singels. Dat gaat dus wel leiden tot een afname van het aantal evenementen in de hoogste geluidcategorie├źn in het centrum.

Het nieuwe beleid heeft niet alleen tot doel om de overlast voor omwonenden van evenementenlocaties te verminderen door een betere spreiding. Het moet ook bijdragen aan een meer onderscheidend aanbod dat past bij het profiel van Leiden als stad van cultuur en kennis. Een derde ambitie is ‘duurzaam en inclusief’. Op het gebied van duurzaamheid gebeurt al veel. Zo zijn vanaf Leidens Ontzet ecoglazen verplicht bij alle evenementen en maakte bijvoorbeeld Werfpop dit jaar voor de helft van de benodigde stroomvoorziening gebruik van grote accu’s in plaats van dieselgeneratoren. Met ‘inclusief’ streeft de gemeente naar evenementen die voor veel doelgroepen zijn bedoeld.

Cultuur Economie Leiden Maatschappij Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×