Nieuw evenementenbeleid moet overlast terugdringen en kwaliteit verhogen

31

Tot half september kan iedereen reageren op het concept Evenementenbeleid Leiden 2020 dat gisteren door het college is vastgesteld. In het nieuwe beleid zijn locatiepaspoorten opgenomen, waarin staat welke plek geschikt is voor welk type evenement. “Dat moet bijdragen tot het vinden van een balans tussen levendigheid en leefbaarheid in de stad,” zegt wethouder Yvonne van Delft in een toelichting op de plannen.

Chris de Waard in gesprek met wethouder Yvonne van Delft over het nieuwe evenementenbeleid.

Het is volgens Van Delft niet de bedoeling dat er minder evenementen komen, maar wel dat gekeken wordt welke evenement het beste past bij een plek in de stad. Feesten met de hoogste geluidsbelasting kunnen volgens de gemeente beter worden gehouden op een plek als Park Matilo in plaats van binnen de singels. Dat gaat dus wel leiden tot een afname van het aantal evenementen in de hoogste geluidcategorieën in het centrum.

Het nieuwe beleid heeft niet alleen tot doel om de overlast voor omwonenden van evenementenlocaties te verminderen door een betere spreiding. Het moet ook bijdragen aan een meer onderscheidend aanbod dat past bij het profiel van Leiden als stad van cultuur en kennis. Een derde ambitie is ‘duurzaam en inclusief’. Op het gebied van duurzaamheid gebeurt al veel. Zo zijn vanaf Leidens Ontzet ecoglazen verplicht bij alle evenementen en maakte bijvoorbeeld Werfpop dit jaar voor de helft van de benodigde stroomvoorziening gebruik van grote accu’s in plaats van dieselgeneratoren. Met ‘inclusief’ streeft de gemeente naar evenementen die voor veel doelgroepen zijn bedoeld.

Delen

31 reacties

  • nee, maar in ieder geval niet met dieselgeneratoren…………. Willy Wortel, pfffff

 1. Bewoner dichtbij het academiegebouw met 3 jonge kinderen! op

  Ja…. laten wij verdomme een openluchtmuseum van deze stad maken waar iedereen slaapt, maar niet leeft! Doe even normaal. Wij zijn een stad waar iedereen naast elkaar moet en mag leven en genieten. Alle leeftijden, niet alleen de 50 plus of de student iedereen.
  Dance events in of om de binnenstad
  Kunst in de openbare ruimte
  Kroegentocht met bandjes
  Bierwandeling
  Optochten
  De ene na de andere activiteit van de Uni
  Podia op diverse plekken tijdens Koningsdag en 3 okt, Museumnacht etc
  Niet al deze en meer evenementen zal iedereen even leuk vinden in en om de binnenstad. En dat is ook prima. Paar keer paar jaren met oordopjes slapen of je stoepje een keer extra aanvegen en klaar. Deze reuring maakt onze stad tot een feest om in te wonen en er zit voor iedereen wel een keer iets leuks bij!!

  • Een inwoner van Leiden op

   @Bewoner dichtbij het academiegebouw met 3 jonge kinderen: Echt hoor, je kunt uit je reactie wel zien dat je de “ECHTE HERRIE EN ENORME OVERLAST” nog nooit recht voor je deur hebt gehad.

  • en omdat het allemaal leuk is mag je niet bedenken welke evenmenten op welke plek het best tot hun recht komen om het ook leuk te houden ?

  • Ah, dus bij Park Matilo wonen er geen mensen die geluidsoverlast ervaren? Als er geluidsoverlast van een evenement wordt ervaren, moet je toch dan het evenement qua decibellen terugschroeven als je dat in een woonwijk wil houden? Matilo is alleen voor culturele evenementen bedoeld, niet voor harde rockmuziek. Die Romeinen draaien zich om in hun graf!

   • Een inwoner van Leiden op

    @Bewoner bij park Matilo: en dat begrijpen ze op het stadhuis dus niet…want decibellen terugschroeven betekent voor de gemeente dat ze de veiligheid niet meer kunnen garanderen zeggen ze daar…Hoe gek kun je het hebben…

 2. Nikos van Aelst

  Grappig dat je mensen altijd hoort roepen dat je niet in het centrum moet gaan wonen dan.. En dan ga je niet in het Centrum wonen (naast Matilo park in Roomburg) en zie daar! grote evenementen met zwaar geluid.. 😂👍 leuk in een wijk vol kleine kinderen…

 3. Een Leids burger op

  Gisterenavond werd de gebiedsvisie voor wat het Energiepark moet gaan heten besproken.
  Ook daar was veel kritiek op de massaliteit en veelheid van evenementen die de gemeente daar wilde: zo´n 12 evenementen per jaar. Weliswaar zijn in de toekomst alleen evenementen in de eerste 2 geluidscategorieen daar nog toegestaan maar de gemeente spreekt van ¨kleinschalige¨ evenementen terwijl in het zogenaamde ¨participatieverslag¨ staat dat bijvoorbeeld in o.a. het Huigpark evenementen met zelfs maximaal 20.000 bezoekers toegestaan zijn….
  .

  Ook was er een mevrouw die aan de Oude Vest woonde en die niet alleen klaagde over die peurbakkentocht maar zei dat er juist REGELMATIG veel kabaal was van mensen op rondvarende bootjes.
  .
  Toch hebben de bewoners daar zich zeer constructief opgesteld toen er – in 2006 meen ik – daar een daklozenopvang kwam, die verder niemand anders wilde, en zijn daar door de gemeente destijds ook om geprezen.
  .

  De bewoners in dit gebied weten echt wel dat het in een binnenstad niet ¨altijd stil¨ kan zijn en werden en worden dan ook regelmatig geconfronteerd met enige (onvermijdelijke) overlast van evenementen.
  Maar het moet niet de spuitgaten uitlopen: want het gaat nu om de veelheid en massaliteit van de toekomstige evenementen waar men zich tegen verzet.

  • Ik vind het wat geluidsoverlast echt meevallen, mijn buren weten het met gemak te overstemmen. Wel is het voortdurend afsluiten van de binnenstad vervelend, omdat mijn huis dan niet bereikbaar is e/o ik er niet wegkom.
   Van mij mogen ze wel het parkeerprobleem voor de bewoners van de binnenstad eens op gaan lossen!

   Maar de feestjes mogen blijven, een beetje leven hoort erbij 🙂

   • Een inwoner van Leiden op

    @Leejora: knap van je buren als ze 105 decibel weten te produceren. Ben ook benieuwd waar je dan woont dat je de binnenstad niet uit kan want daar heb ik als binnenstadbewoner niet echt hinder van. En dat geluidsoverlast meevalt is echt grote onzin. Het is gewoon iedere keer abnormaal hard. Natuurlijk mogen feestjes blijven maar die kunnen ook leuk zijn zonder dat er zoveel decibellen gemaakt worden. Wat betreft parkeerproblemen voor binnenstadbewoners ben ik het met je eens. Maar ja, zolang de gemeente parkeervergunningen af blijft geven en tegelijkertijd nog steeds niet bezig is om bezoekers uitsluitend naar bijv de parkeergarage op de Lammermarkt te verwijzen, blijft dat probleem bestaan.

    • Ik woon binnen de singels, vlak tegen de Haarlemmerstraat achter een rijtje kroegen. Dat is wel degelijk onbereikbaar met oa een Singelloop. 3 Oktober, muziek op het water of hoe dat ook heette, ik hoor het, maar niet ergerlijk.
     Maar het is zoals altijd, mensen willen alles, maar een ander moet de lasten maar dragen.

     • Een inwoner van Leiden op

      @Leejora: dus geen peurbakkentocht voor je deur langs, geen koningsdagherrie recht voor je deur. Dat is namelijk ernstige geluidsoverlast tot diep in de nacht.

 4. Voetganger op

  Slappe bestuurders, maar dat wisten we al. Ze durven niet want ze worden enorm onder druk gezet door de evenementenindustrie (oa horeca voorop) want het gaat enkel om economische belangen. Als inwoners bezwaar maken worden ze digitaal verfoeid.(nog netjes uitgedruk) In Tilburg zelfs bedreigd. Geen enkel evenement is trouwens duurzaam. Meer verkeer, meer bier enz en de inwoners zitten met de overlast.

 5. Rot lekker een kanker eind op man, ik woon honderd meter van park matilo vandaan in de octavialaan en hoef echt niet te genieten van de keiharde klote muziek die daar afspeelt. We hebben al zonder toestemming dat onbeschofte kanker zigeuners dorp en nu ook nog dat….. beetje rust in onze godverredomme wijk mag wel een keer, kanker gemeente of wat dan ook echt krijg kanker debiele kanker egoïsten.

 6. Er zijn al veel evenementen geschrapt door klagende omwonenden.
  Belachelijk gewoon.
  Een kleine groep mensen willen alle voordelen, behalve herrie, van de binnenstad maar de rust van een buitenwijk of dorp.
  Zij hebben er zelf voor gekozen om in de binnenstad te wonen dus accepteer dan ook de consequenties van af en toe een evenement in de binnenstad of lawaai als je bij een kroeg gaat wonen!!!!
  Ik ben 50+ en bewust in de binnenstad gaan wonen en vertik het om petities of wat voor actie ook te ondernemen voor geluidsoverlast.
  Zodra ik hier over ga klagen wordt het tijd voor een bejaardenhuis.
  Leiden is een vriendelijke tolerante stad. Zeker met evenementen. Laten we dat lekker zo houden.
  Hoe meer er gehoor gegeven wordt aan de klagers hoe meer er verdwijnt.
  Ps wat denk je wat de omwonenden gaan doen als je evenementen buiten de singels gaat plaatsen?

  • Harry Arends op

   Mooi gezegd Myra. Ook ik (50+) ben in de stad gaan wonen omdat het in de Merenwijk zo saai is. Er mag wat mij betreft ook best meer reuring is de stad komen, ik geniet er van!
   Voor de klager staan er genoeg huizen te koop in de omgeving van de Waddenzee voor een fractie van de prijs die je huis in de stad op zal brengen. Dus niet zeuren maar verhuizen!

   • Een inwoner van Leiden op

    @Harry Arends: als de Merenwijk zo saai is, had dan voordat je naar de binnenstad verhuisde een brief geschreven aan B&W met de vraag of er alsjeblieft wat evenementen in de hoogste geluidscategorie in de Merenwijk gehouden konden worden. Binnenstadbewoners zijn best veel gewend hoor maar de laatse jaren is het op zijn zachtst gezegd echt niet meer leuk. Gelukkig ziet de gemeente nu ook in dat het zo niet langer kan. Misschien kun je zelf wat evenementen gaan organiseren bij de Waddenzee.

  • Een inwoner van Leiden op

   @Myra: evenementen geschrapt? Hoe kom je er bij? Ik woon al héél lang in de binnenstad en er zijn in de loop der jaren alleen maar meer evenementen bijgekomen met nog meer geluidsoverlast. Je hebt blijkbaar geen idee hoeveel evemementen er steeds zijn. Gezien het enorme aantal fietsen en auto’s dat er tijdens een evenement extra in de binnenstad staat, komen de meeste bezoekers van buiten de binnenstad om vervolgens na huiswaarts te zijn gekeerd geen last meer te hebben van die rot herrie zoals vele binnenstadbewoners dat iedere keer maar weer voor hun deur hebben. Dus gewoon evenementen over álle wijken van de Leiden verdelen.

   • Voetganger op

    Kan het me goed voorstellen, al die overlast hoewel ik zelf niet in Leiden woon. De gemeenteraad veroorzaakt die overlast. Maakt niet uit welke partij. Ze schrijven allemaal loze woorden. Op Twitter of ze zitten te lachen op FB. Grote steden in Europa worden kapot vercommercialiseerd, huizen worden voor airbnb opgekocht en de (horeca)markt ziet bezoekers voor die activiteiten als consumenten. De raad in Leiden zal een max aan evenementen moeten voorschrijven ipv als makke schapen achter de markt aan te hollen.

   • Op de Garenmarkt waren er een aantal jaren iedere 6 weken live muziek maar door de omwonenden zijn deze nu teruggedrongen naar 3 (Leiden culinair, 2 en 3 oktober en koningsdag de laatste keren alleen maar de kleedjes voor de kinderen) Het plein leent zich uitstekend voor evenementen en straks met de ondergrondse garage is er voldoende ruimte voor parkeren. Ik woon op een steenworp daar vandaan en zie daar alleen maar gezelligheid in. Ondanks de fietsen (in verhouding met de zaterdagmarkt te verwaarlozen) en “lawaai”. We wonen nu eenmaal in een overvolle stad en gezien de woningnood wordt deze alleen maar voller. Je kan de drukte nu eenmaal niet vergelijken met 30 jaar geleden. We willen allemaal fijn wonen maar er kan nu eenmaal niet aan ieder zijn wensen worden voldaan. Heb je het niet meer naar je zin verhuis dan is mijn motto.

    • Geert de Kof op

     Helemaal eens Myra. Ik woon op een steenworp van de Lammermarkt en daar gebeurt ook veel te weinig. Ik had verwacht dat er naar de verbouwing veel meer zou gebeuren. Jammer. O ja, en ik ben boven de zestig! (en niet doof)

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline