Het zweetkamertje in het Academiegebouw is een van de bijzondere plekken die de deelnemers tijdens de rondleiding te zien krijgen. (Foto: Universiteit Leiden).

Jarige Universiteit Leiden organiseert 444-rondleidingen

Deze zomer kan iedereen de mooiste gebouwen van de Leidse universiteit in de binnenstad bezoeken tijdens rondleidingen die georganiseerd worden in het Academiegebouw, het P.J. Veth gebouw en de Bibliotheek Thysiana. Het zijn gebouwen met een eeuwenoude en rijke geschiedenis die de Universiteit Leiden ter gelegenheid van haar 444-jarig bestaan openstelt. De kosten bedragen, inderdaad, 4,44 euro.

In alle talen
Studenten van de opleiding Geschiedenis leiden de bezoekers rond. De rondleidingen zijn op vier dagen in de week, van dinsdag tot en met vrijdag, van 23 juli tot en met 16 augustus en worden meestal in het Nederlands en ook een aantal keer in het Engels gegeven. Er zijn ook vertalingen op papier beschikbaar in het Engels, Duits, Italiaans, Spaans, Frans, Russisch, Japans en Chinees. Studenten van de talenopleidingen van de universiteit hebben de teksten van de rondleiding vertaald.

Het Academiegebouw
Lang geleden was dit gebouw een witte-nonnenklooster en inmiddels is het al ruim vier eeuwen het bruisende hart van de universiteit. Hier viert de universiteit haar rituelen: oraties en afscheidscolleges van hoogleraren, promoties van jonge onderzoekers en examens van studenten. Momenten van inspanning en ontspanning en na afloop kan hier uitbundig – en in stijl – gefeest worden. Studenten markeren er het einde van hun studietijd en betreden met hun blije familieleden met bossen bloemen het heilige der heiligen: het zweetkamertje waar ze met een scherp geslepen potlood hun naam voor eeuwig op de oude muren bijschrijven: geslaagd! Kom zelf kijken en ervaar de rijke geschiedenis van de universiteit aan Rapenburg 73.

P.J.Veth
Het oorspronkelijk Botanisch Laboratorium en Rijksherbarium, diep verscholen in de smalle Nonnensteeg naast het Academiegebouw, is de afgelopen jaren grondig verbouwd voor de Faculteit Geesteswetenschappen. Het gebouw is in volle glorie te aanschouwen vanuit de voortuin van de Hortus botanicus en kent een rijke geschiedenis. In 1964 beschikte het herbarium onder meer over 2,5 miljoen planten en 2.500 strekkende meter aan boeken. Het huidige onderzoek- en onderwijsgebouw dat is vernoemd naar de 19e eeuwse hoogleraar Land- en Volkenkunde, is rijk aan unieke elementen die tijdens de renovatie behouden zijn, en is daarom het bezoek meer dan waard.

Thysiana
Weinig plekken in Nederland kennen zo’n rijke boekengeschiedenis als het Leidse Rapenburg. Johannes Thysius, ofwel Johan Thys, liet na zijn dood in 1653 zo’n 2.500 boeken na en duizenden pamfletten. Hij bepaalde in zijn testament dat er een bibliotheek – de Bibliotheca Thysiana – moest worden gebouwd, grenzend aan de Groenhovengracht waar belangstellenden, veelal studenten en geleerden, de werken konden bestuderen. De eeuwenoude boeken kunnen hier nog steeds worden geleend, maar deze worden inmiddels opgevraagd en bestudeerd in de Universiteitsbibliotheek aan de Witte Singel. Thysiana dat zelden open is, toont haar schatten vier maal in augustus tijdens de zomerse rondleidingen.

Aanmelden
Belangstellenden kunnen zich aanmelden op www.universiteitleiden.nl/444/rondleidingen
De kosten voor een rondleiding zijn 4,44 euro per persoon, dit is inclusief koffie of thee in het Grand Café van de Hortus botanicus na afloop van de rondleiding.

Cultuur Leiden Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×