Wethouder Martine Leewis opende het zangfietspad langs het Rijn-Schiekanaal. (Foto's/video: Chris de Waard).

Jubilerende verenigingen nemen initiatief voor zangfietspad

De Leidse Ren- en Toervereniging Swift en de Christelijke Oratoriumvereniging Ex Animo bestaan dit jaar allebei een eeuw. De jubilerende clubs zochten elkaar op en bedachten een gezamenlijke jubileumactiviteit. En wat krijg je als je zingen combineert met fietsen? Juist; een zangfietspad. Gisteren werd het onder grote belangstelling officieel geopend door wethouder Martine Leewis.

Een zangfietspad zingt niet zelf, maar is een plek war fietsers onbeschaamd en luidkeels hun gezang kunnen laten horen. Dat is dan ook precies wat bij de opening gebeurde.

Ja, wij fietsen op het zangfietspad,
jongens wat een vrolijkheid is dat!
Ie-dereen hier die geniet niet niet,
van een lied lied lied,
op de fiets fiets fiets…

Twee verenigingen fietsen hier,
Hon-derd jaren worden zo ge-vierd,
want dit pad is een verjaarskado,
voor Swift en Ex A-ni-mo!

Op de wijs van een Reisje langs de Rijn klonken de vrolijke klanken over het Roomburgerpad, dat is het fietspad tussen het Heinekenpad bij de spoorovergang en de Roomburgerweg. Voorafgegaan door een opgetuigde duofiets met daarop Frans van Rijn, voorzitter van Swift en een lid van Ex Animo fietste een peloton van zingende leden van Swift en Ex Animo in hun ‘clubtenue’ het hele zangfietspad af om aan het eind het tweede bord te onthullen. Die handeling werd verricht door een eveneens uit volle borst meezingende wethouder Leewis.


Een audio-reportage van verslaggever IJsbrand Terpstra

Leiden volgt met de opening van het zangfietspad de circa twintig gemeentes waar sinds 2013 degelijke fietspaden in gebruik zijn genomen. Dat is oorspronkelijk een idee van kunstenaar en columniste van De Vogelvrije Fietser Mapije die op een fietspad in Amsterdam een bordje ophing met de aansporing om daar tijdens het fietsen ook eens lekker uitbundig te gaan zingen.

Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×