Vierenhalf jaar cel voor Leidse Syriëganger

De rechtbank in Den Haag heeft de Leidse Syriëganger Reda N. tot 4,5 jaar cel veroordeeld. Hij is schuldig bevonden aan het vechten voor de terroristische organisatie Islamitische Staat en het voorbereiden en bevorderen van terroristische misdrijven tussen medio 2014 en medio 2016. Ook heeft hij twee personen geronseld, onder wie een meisje van destijds zestien jaar oud. Zij wisten Syrië en Irak overigens niet te bereiken.

Reda N. stond samen met Oussama A. (24) uit Utrecht voor de rechter. A. kreeg 7,5 jaar cel opgelegd voor het plegen van een oorlogsmisdaad en deelname aan de strijd in Syrië en Irak tussen 2014 en 2016. A. poseerde lachend naast een gekruisigde persoon in IS-strijdgebied in Syrië. Hij plaatste de foto op Facebook. Naar het oordeel van de rechtbank is dit een oorlogsmisdaad.

De mannen hebben steeds ontkent dat ze hebben deelgenomen aan de gewapende strijd en houden vol dat ze in Syrië in een ziekenhuis werkten. De rechtbank hecht aan die verklaring weinig waarde.

Twee keer veroordeeld voor zelfde stra
De advocaten van de twee vroegen om vrijspraak voor hun cliënten. De mannen zijn allebei al eerder veroordeeld in Turkije en hebben daar ook in de gevangenis gezeten. De rechtbank in Den Haag hun volgt die redenering niet, omdat er nieuwe feiten bekend zijn geworden en bovendien hadden de twee in Turkije niet hun hele straf uitgezeten.

112 Sleutelstad Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×