Burgemeester Bouvy-Koene plaatst het marktkruis en opent daarmee de paardenmarkt. (Foto's/video: Chris de Waard).

Voorschoten dit weekeinde in teken van paardendagen

Met het plaatsen van het marktkruis heeft burgemeester Pauline Bouvy-Koene van Voorschoten vanmorgen de paardenmarkt officieel geopend. Traditioneel mag de handel alleen plaatsvinden tussen de twee marktkruizen aan weerszijden van de Voorstraat en met het plaatsen van het tweede kruis wordt de handel op ludieke wijze geopend. In praktijk vindt er weinig handel meer plaats en zijn de Voorschotense Paardendagen vooral een leuk feest voor het dorp en de wijde omgeving.

Morgen beleeft het bestuur van de paardendagen een bijzonder moment. Om 14.00 uur wordt het eeuwenoude feest officieel bijgeschreven in het register van het Immaterieel Cultureel Erfgoed. Dat gebeurt bij Museum Voorschoten.

Ook vaste prik tijdens de paardendagen: Koekslaan. Wie als eerste de koek in de lengte doormidden slaat, die wint. Meedoen kost vijftig cent, de opbrengst gaat naar het goede doel. Het aantal aangevoerde paarden bleef dit jaar sterk achter bij andere jaren. Werd in 2017 nog een recordaantal van 171 in de boeken bijgeschreven, dit jaar bleef de teller steken op 65. Met name het extreem warme weer van de afgelopen dagen en de voorspelling voor vandaag speelt de paardenmarkt parten. Vanwege de tropische temperatuur moest het bestuur noodgedwongen, net als vorig jaar, de kortebaandraverij afgelasten. Of die wedstrijden later dit jaar alsnog gehouden worden, is nog niet bekend. Vorig jaar lukte heet niet om een alternatieve datum te vinden, dit jaar hoopt de organisatie dat wel voor elkaar te krijgen.

 

Cultuur Voorschoten


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×