Science071: Nederlanders grijpen te gemakkelijk naar de pijnstillers

6

Na een korte zomerstop waren we deze week weer live vanuit de gloednieuwe studio van Sleutelstad FM. Met deze week in de uitzending: Onderzoeker Willem Lijfering vertelde ons alles over de toename van verslaving aan en overdoses van pijnstillers. In Amerika is de verslaving aan pijnstillers al een groot probleem, maar hoe staat het er nu voor in Nederland? Redacteur Hidde van Slooten houdt ons op de hoogte met de laatste wetenschapsnieuwtjes over onder andere de Chinese maanrover die in januari dit jaar voet zette op een deel waar nog nooit eerder een rover is geweest. Redacteur Mandy beantwoordde de wetenschapsvraag van de week over hittegolven, het fenomeen waar we steeds meer last van hebben in Nederland.

Vorige week schreef het NRC “overdoses door pijnstillers in Nederland fors toegenomen’. Steeds meer mensen zouden met een overdosis pijnstillers in het ziekenhuis terecht komen, blijkt uit onderzoek van het LUMC. Een van deze onderzoekers, Willem Lijfering, sloot bij ons aan in de studio.

Een nieuwe methode om gaatjes in je tanden te herstellen, ontdekkingen op ‘ the dark side of the moon’ en knippen in hagedis-DNA, dit en meer in het wetenschapsnieuws. Redacteur Hidde praatte ons bij over alle ontwikkelingen en ontdekkingen in de wetenschap.

Zelfs in Nederland hebben we tegenwoordig last van hittegolven. Deze zomer werd het nationale warmterecord verbroken en werd het maar liefst 40,7 graden in Gilze-Rijen. Redacteur Mandy haakte hier op in met de wetenschapsvraag van de week: Worden hittegolven zoals die van afgelopen zomer een jaarlijkse bijkomstigheid met dank aan de opwarming van de aarde?

Delen

6 reacties

  • Domme opmerking, het gaat over verslaving. Verslaving is het (overmatig) gebruik van middelen terwijl je het niet nodig hebt.
   Als je geen iq hebt plaats hier dan ook geen reacties.

 1. 3 maanden aan de ocycodon verslaafd geweest , nadat ik het voorgeschreven had gekregen tegen de pijn bij een nek hernia , ben blij dat ik er van af ben wat een teringzooi zeg , vraag iets anders als je het voorgeschreven krijgt van de huisarts

 2. Ik heb maanden oxycodon en oxycontin geslikt wegens mij ziekte.
  Maar kwam er zelf ook weer vanaf.
  Dus je hoeft er niet aan verslaaft te raken.
  En de dosis was niet te min
  Als je maar goed afbouwt
  Wil ik alleen even meegeven

Over de auteur

Je bent nu offline