Onduidelijkheid rond fietsparkeren bij stations

39

De gemeente Leiden haalt regelmatig fietsen weg in de omgeving van station Leiden Centraal. Daar geldt een verbod op het plaatsen van fietsen buiten de daarvoor bestemde plekken. Door de kleurstelling van het trottoir voor supermarkt Jumbo is het niet voor iedereen duidelijk of fietsen daar nu wel of juist niet gestald mogen worden. Het mag daar dus niet. “Er is natuurlijk wel tijd om even je fiets te parkeren om bijvoorbeeld naar de supermarkt te gaan. De fietsen mogen één uur buiten de rekken geparkeerd worden,”meldt een woordvoerder  van de gemeente Leiden desgevraagd.

Ook bij station Leiden Lammenschans zijn eerder deze week de nodige fietsen weggehaald. In verband met de werkzaamheden die de gemeente daar laat uitvoeren om juist extra fietsenstallingen te realiseren, is het in ieder geval tijdelijk ook onduidelijk waar fietsen wel of niet gestald kunnen worden.

“De gemeente is weer lekker bezig.” Met die woorden meldt Olav uit Leiden zich bij de Sleutelstad redactie. “’s Ochtends mijn fiets neergezet bij Lammenschans. Kom ik terug met de trein, zijn alle fiets weggehaald en zonder pardon neergezet bij het fietsendepot. Daar moet ik hem nu gaan halen.”

Dat laatste klopt, laat de gemeente weten. “Van maandag 2 september tot en met vrijdag 6 september werkt de aannemer aan de fietsenrekken buiten. De oude fietsenrekken worden vervangen door nieuwe rekken met meer capaciteit. Twee weken voorafgaand aan de werkzaamheden zijn borden geplaatst met een aankondiging van het werk.”

Fietsen die in een rek stonden dat wordt vervangen door een ander rek zijn sinds die periode diverse keren gelabeld. Die fietsen zijn op 2 september weggehaald en naar de fietsopslag op de Willem Barentszstraat 20 gebracht. Deze fietsen kunnen kosteloos worden opgehaald, met fietssleutels en legitimatiebewijs, omdat in dit gebied normaal gesproken geen fiets-fout = fiets-weg regime geldt.

Delen

39 reacties

 1. Natalie Montagne

  Godskol*re…. Gestapo praktijken…. mag niet, kan niet, boete…. klikkers….Roverheid en domme gemeenteraadsleden…. komt het ooit nog goed in mijn lieve oude stadje??

 2. Gon NY

  Je spoort toch niet: “2 weken ervoor borden geplaats”. Uit welk ei zijn ze gekropen?? Vakantietijd, stelletje oetlullen, dat doe je toch niet zo!!! 🤬🤯

 3. Evert Aartse

  Onze fietsen zijn ook door de gemeente leiden op een vrachtwagentje meegenomen en naar het depot Waardeneiland gebracht
  Daar zijn ze nooit aangekomen toen we daar gingen informeren.
  Waren ze al weg.
  Dag €2800,–
  Fietsen weg

 4. De gemeente moet zich realiseren dat er gewoon een enorme behoefte aan parkeerplekken voor fietsen is. wees blij dat niet al deze reizigers met de auto naar het station komen! En laat men van deze geparkeerde fietsen afblijven! Dat doe je niet. kinderachtig en geen goede reclame voor Leiden.

 5. Vooraf: ik ben het helemaal niet eens met de aanpak van de gemeente. Fietsers zijn met water, zonder dollen. En we weten nú dat je grote hoeveelheden water niet beheerst met dijken, maar door het te volgen. Dit disciplineren en dwingen, voorspel ik, gaat dan ook niet werken. MAAR dat gezegd hebbende: het is ook onzin dit over de boeg ‘onduidelijk’ te gooien. De regels, hoezeer je er ook tegen bent, zijn duidelijk. Ik zou ook pisnijdig als m’n fiets binnen een uur is weggesleept een me proberen te verschuilen achter ‘maar er stonden al fietsen’, ‘de borden zag ik niet’ of ‘het is gewoon onduidelijk’. Alsof dat je ontslaat van nadenken. Gokken=fiets weg.

 6. Ik mag iedere week graag eens een stukje door onze prachtige stad fietsen. Het valt mij op dat heel veel andere mensen dat graag ook doen. Er moeten daarom wel afdoende aantallen fietsparkeerplekken worden gefaciliteerd. Ik zet mijn fiets altijd netjes in een fietsenrek. Want ik snap ook wel dat het ongebreideld overal neerzetten van de fiets niet kan. Dat deze fietsen worden verwijderd is tot daaraantoe. Het blijft een fenomeen om altijd maar overal direct de fiets neer te kunnen en mogen zetten.

  • Nog een Mohammed? Dat gaat verwarring geven. Ik fiets zelf namelijk nauwelijks, want ik maar liever een fijne rijtour in de omgeving of een lange avondwandeling. Maar mijn probleem is wel hetzelfde als die van tweewielerliefhebbers: te weinig parkeerplekken voor onze vervoersmiddelen.

 7. Het structurele tekort aan fietsenrekken bij de treinstations is uitgebreid besproken met het Leidse stadsbestuur door de besturen van verschillende wijkvereningen en Rover Holland Rijnland. Uitbreiding daarvan is toen toegezegd, maar daar was niet direct geld voor beschikbaar. De huidige extra fietsenrekken zijn tijdelijke maatregelen. Dat staat los van het feit dat veel reizigers hun fiets overal maar neerzetten.

 8. Een Leids burger op

  Maar om dat “feit dat veel reizigers hun fiets overal maar neerzetten” gaat het hier nu juist.
  De meeste mensen weten wel dat in een “fiets fout=fiets-weg”-gebied fietsen maar 1 uur op plaatsen buiten de rekken mogen staan. (kort parkeren dus).
  .
  Maar wat veel mensen niet weten hoe groot dat “fiets fout=fiets-weg”-gebied nu eigenlijk precies is.
  Voor de jumbo is wel onduidelijk dat ook hier het “fiets fout=fiets-weg”-regime van toepassing is.

 9. Maria E. de Rooij

  Is ook zot.als je nietsvermoedend terugkeert bij je fiets staat er dan een bord waar je je fiets kunt terughalen?
  Of laten ze je denken dat je fiets gestolen is.?
  Beetje ik kinderachtig

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline