Bij de opening van Het Weekend van Voorschoten wil de Cultuurfabriek het opgefriste dorpslied komende zaterdag met zoveel mogelijk mensen zingen. (Foto: Emile van Aelst).

Cultuurfabriek moderniseert Voorschotens dorpslied

Het Voorschotense dorpslied “Parel aan de Vliet” is door de Cultuurfabriek Voorschoten in een nieuw jasje gestoken. Het lied werd op initiatief van de in oktober vorig jaar plotseling overleden Eveliene Schoenmakers afgestoft en gearrangeerd zodat het lied uitgevoerd kon worden tijdens de opening van de Cultuurmarkt. Dat gebeurde vorig jaar nog in de oorspronkelijke uitvoering, maar komende zaterdag is voor het eerst de opgepimpte versie in het openbaar te horen.

Onder begeleiding van het concertorkest van Laurentius en het koor van ‘Make it your own’ zongen de aanwezigen vorig jaar voor het eerst sinds jaren dat Voorschotense lied. Toen was er al een plan om de tekst van het lied iets aan te passen, zodat het beter zou passen in de moderne tijd.

Aan schoolkinderen gevraagd wat zij zouden veranderen aan de tekst, zodat hij beter zou passen bij hoe zij Voorschoten zien. Het bleek echter moeilijk voor hen om daar een duidelijk antwoord op te geven. In de aanloop naar de komende Cultuurmarkt kwam het project in een stroomversnelling met als resultaat niet alleen een aangepaste tekst, maar ook een aangepaste melodie, respectievelijk geschreven door Erik Jansen en Herman Lodder, beiden bekend van orgelconcerten in de Laurentiuskerk en de Dorpskerk.

“Een paar maanden geleden gingen er binnen de Cultuurfabriek stemmen op om het bestaande Voorschoten-lied ‘Parel aan de Vliet’ te moderniseren, zowel qua tekst als qua melodie,” vertelt Herman Lodder. “We hebben helaas niet kunnen achterhalen wie de oorspronkelijke tekst heeft geschreven, wel weten we dat Henk Walvaart een oude zetting van Klaas Bolt op papier heeft gezet.”

“Erik Jansen heeft de tekst nu geactualiseerd zonder afbreuk te doen aan de inhoud en ik heb daarbij een nieuwe melodie gemaakt die met een ritmische begeleiding gemakkelijk te zingen is,”aldus Lodder.

Eerste uitvoering
Op 14 september zal een gegenheidskwartet, bestaande uit Herman Lodder(Orgelconcerten Dorpskerk) op piano, Conny van der Krogt (Laurentius) op saxofoon, Erik Albjerg (PJPJ) op bas en Tjeerd Klapwijk (Drumschool Klapwijk) op drums zorgen voor de muzikale begeleiding. De coördinatie van het vernieuwde dorpslied is uitgevoerd door Murielle Jonk (voorheen Make it your own) en Rini Teunissen (PJPJ).

Samen met het publiek wil de Cultuurfabriek Voorschoten, een platform van zo’n dertig culturele organisaties uit het dorp, het dorpslied zaterdag zingen na de opening van Het Weekend van Voorschoten op 14 september 2019. at gebeurt om 10.45 uur op het Kerkplein bij de Dorpskerk.

Voorschoten, Parel aan de Vliet

Tussen weiden en de bossen
Ligt sinds eeuwenlange tijd,
‘ t Vriend’lijk dorp van mijn verlangen
Woonplaats van gezelligheid.
Waar de oude klokkentoren
Over Voorschotens gebied,
Steeds zijn bronzen stem laat horen
Van de Parel aan de Vliet.

Klare taal spreekt het verleden
Dat het heden sterk verbindt.
Scheppend werk van nijv’ re handen.
Geest en veerkracht, eensgezind.
Die de nijverheid deed groeien
En ons aller welvaart biedt
Waar de bloemen luist’rijk bloeien
Rond de Parel aan de Vliet

In dit oord der Lage Landen
Voelt een ieder zich snel thuis
Met zijn eeuwenoude panden
Het Ambachts- en het Baljuwhuis
Waar de Voorstraat en zijn linden
Aan de Paardenmarkt een forum biedt
Waar de mensen zich verbinden
Rond de Parel aan de Vliet

Daar wordt veel cultuur bedreven
Door jazzband en harmonie
Worden kinderen onderwezen
In de dans en het do-re-mi
Waar de kerk- en kamerkoren
Steeds vertolken hun meerstemmig lied
Laat een ieder zich bekoren
Door de Parel aan de Vliet

 

Cultuur Voorschoten parelvliet


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×