Leiden bezuinigt bijna een miljoen op collectieve zorgverzekeringen minima

61

De gemeente Leiden stevent af op een miljoenentekort in het Sociaal Domein en neemt daarom de komende periode een aantal forse maatregelen om bij te sturen. Zonder ingrepen is het tekort volgend jaar zo’n zes miljoen euro en dat loopt de jaren erna op tot een structureel tekort van 12,7 miljoen in 2023.

Chris de Waard in gesprek met wethouder Marleen Damen over de voorgestelde bezuinigingen op de collectieve zorgverzekering voor minima.

Vooruitlopend op de te nemen maatregelen die later dit jaar in de Leidse raad besproken zullen worden, stelt wethouder Damen nu al een bezuiniging voor op de gemeentelijke bijdrage aan de collectieve zorgverzekering voor Leidse minima. Leiden draagt fors meer bij dan de meeste andere gemeenten en verlaagt de bijdrage daarom tot wat gemiddeld gebruikelijk is. Dat gaat minima tussen de 15,00 en 25,00 euro per maand kosten. “Dit soort maatregelen doen natuurlijk pijn, maar het doel is de regeling in stand houden,” verdedigt Damen de voorgenomen korting op de gemeentelijke bijdrage die naar de gemeenteraad is gestuurd.

Alleen als de raad uiterlijk half oktober instemt met de korting, is in 2020 een besparing van zo’n 950.000 euro te behalen. In november moeten zorgverzekeraars de premie bekend maken voor het komende jaar. In dit geval is dat Zorg en Zekerheid waarmee de gemeente afspraken heeft.

De 954.000 euro die de maatregel oplevert is hoger dan de acht ton die het college ermee wil besparen. Het verschil wordt gebruikt om andere bezuinigingen binnen het Sociaal Domein te verlagen.

 

Delen

61 reacties

   • en hoe!!! ik heb 100 euro per maand om eten te kopen en etc. Dus dit hakt er wel erg hard in. 25 euro is 1 week geen eten.

    • Dan moet je op een houtje bijten. Je hebt kennelijk wel geld over om verbonden te zijn met internet. Niet bepaald een eerste levensbehoefte…

     • het aanvragen van een bijstandsuitkering bij de gemeente Leiden kan alleen maar via het internet:
      ‘Wilt u een bijstandsuitkering aanvragen? Dat doet u via werk.nl. U heeft daarvoor uw DigiD nodig. …
      U krijgt ook een uitnodiging voor een persoonlijk intakegesprek. … Vooraf vult u hiervoor een digitale vragenlijst in.’
      [https://gemeente.leiden.nl/inwoners-en-ondernemers/uitkeringen-en-inkomen/bijstandsuitkering/bijstand-en-werk-vinden/]

     • Nou Jack, niet zo overspannen reageren. Dat gescheld is nergens voor nodig. Ik wens niemand iets. Ik reflecteer alleen op een keuze van belladonna. Fijne dag verder.

   • Dit is een politieke keuze, bezuinigingen om de regeling in stand te kunnen houden is zoiets als zeggen dat het tarief voor parkeren moet worden verdubbeld omdat we anders parkeren in Leiden moeten verbieden. (Dit voorbeeld spreekt misschien meer aan :))

  • Martine Marijt Mergler

   Carla Opdam Mark ja kunnen door afschafen declaratie regeling ook al niet meer mee met dagactivieteiten waar ze bijv met fotogroep naar musea gaan want de museumkaart wordt niet meer vergoed en los kaartje is echt niet te betalen

  • Allert Goossens

   Volgens mij kun je het beter laten bij je afwijzing van dit besluit (of het effect) dan al die onzin die je erbij haalt Dominque. Minima worden niet uitgebuit, ze krijgen hoogstens wat minder van de overheid. Ten tweede is het vervallen van belasting op rente die al jarenlang niet wordt genoten door ‘rijken’ geen vooruitgang maar een einde aan diefstal. En Leiden is alles behalve een afbrokkelende stad. Het is een prachtige stad waarin men ook in het stadhuis probeert te doen wat het kan nadat de overheid in Den Haag gemeentes enorme lasten gaven en daarvoor veel minder betaalt dan het er ooit zelf aan uitgaf. Probeer je te concentreren op je kansen en niet met tamelijk wilde teksten jezelf ongeloofwaardig te maken …

  • I. Westerhoff op

   Jullie moeten het verbouwingstekort opvullen. Wat een smerige graaipolitiek in Leiden. Hoogste tijd voor een nieuwe burgemeester en wethouders.

  • Leiden is een stad voor de rijke niks voor de laagste minima zo gaan we koppie onder straks 3 kwart van de bevolking lopen als zwervers op straat. Het word steeds slechter en de ambtenaren maar feest vieren ,die zien niet wat ze aan richten . Kom haal die schelpen van je ogen . De ambtenaren feesten en beesten van ons geld veel plezier . Tuurlijk denk lekker aan je zelf

  • Hoe kan dit? Ik heb begrepen dat Leiden het minima beleid ook heeft afgeschaft. Extra uitgave voor oa kinderen die noodzakelijke schoolspullen nodig hebben etc.
   Nu dit weer.
   Als je vervolgens Rijksoverheid belt dan blijken er miljoenen extra verdeeld te zijn over de gemeentes tbv armoede bestrijding.
   Zij vroegen zich af wat Leiden met dat geld doet? Ik kon daar uiteraard als burger geen antwoord op geven.
   Hoe is het mogelijk dat leiden een tekort heeft, afd. minima beleid afschaft en toch teveel uitgeeft?
   Is daarin geen inzage mogelijk? Ik vertrouw dit voor geen meter meer. Ze kunnen. Wel zeggen dat er een tekort is , maar toon dat nu eens aan dan.
   Volgens mij komen die tekorten meer door peperdure garages die niets opleveren.
   Wie zou hier in kunnen kijken?

  • Hendrika Henneke

   Kevin Jolly door hun eigen zakken te vullen lekker uit buiten. Overal is er maar geld te kort maar niet v hun borrel!!! En vakantie,s. vreten er goed van lekkere vette bekken en andere stumpers weg late kwijnen.

   • En terecht, moet je ook maar eens gaan werken voor je geld. De meeste raadsleden hebben 2 banen. En jij?????

 1. Nicoline Diouf

  25 euro per maand is ontzettend veel voor iemand met bijv. een WAJONG uitkering die na aftrek van de AWBZ (dat is om in een zorginstelling te mogen wonen) bijdrage minder dan 500 euro per maand overhoudt om de zorgverzekering en de rest te betalen…

  Ga je schamen Gemeente Leiden!

  • Gerda de Vink

   en dat niet alleen , de minima uitkering van 210 per jaar is ook stop gezet , de kledingbank Lieden Helpt is door haar toedoen ook al weg ,, ze helpt er vele aan het gas ,,, opknappen van de stad gaat boven de mensen / gezinnen . 👹 en krijgen ze dit ook nog op hun dak ,, ach mevr. zit er warmpjes bij 👺👿

 2. Hoe kan dit? Ik heb begrepen dat Leiden het minima beleid ook heeft afgeschaft. Extra uitgave voor oa kinderen die noodzakelijke schoolspullen nodig hebben etc.
  Nu dit weer.
  Als je vervolgens Rijksoverheid belt dan blijken er miljoenen extra verdeeld te zijn over de gemeentes tbv armoede bestrijding.
  Zij vroegen zich af wat Leiden met dat geld doet? Ik kon daar uiteraard als burger geen antwoord op geven.
  Hoe is het mogelijk dat leiden een tekort heeft, afd. minima beleid afschaft en toch teveel uitgeeft?
  Is daarin geen inzage mogelijk? Ik vertrouw dit voor geen meter meer. Ze kunnen. Wel zeggen dat er een tekort is , maar toon dat nu eens aan dan.
  Volgens mij komen die tekorten meer door peperdure garages die niets opleveren.
  Wie zou hier in kunnen kijken?

  • Ik vermoed dat meer mensen de regeling gebruiken dan is verwacht. Een dom iemand als ik denk dan, dan is het zeker nodig, maar nee, de gedachte is: we geven te veel uit, dus moeten we bezuinigingen. De politiek zou er ook geld bij kunnen leggen. Bovendien de norm “ we geven meer uit dan de andere gemeenten gemiddeld doen”. We streven naar de middelmaat dus. Misschien ook een idee om dit uitgangspunt toe te passen op overlastgevende evenementen, dure bouwprojecten enz.?

  • Geen onzin verkondigen! De gemeente geeft niet meer zomaar€ 240 per jaar. Je kunt het krijgen door aan te tonen dat je het nodig hebt en een bonnetje in te leveren. Nu gaan een aantal mensen jammeren omdat ze dat geld niet meer krijgen, omdat ze die kosten ook niet maken.

 3. Michiel Hoogland

  Het is maar net waar de prioriteiten liggen (van het Leidse linkse college)
  In 2018 werd het eigenlijk al aangekondigd geloof ik….
  “De gemeente Leiden gaat de komende jaren 450 miljoen euro investeren in de stad. Voor het nieuwe investeringsprogramma gaat Leiden “fors” lenen. Het gaat om honderden miljoenen euro’s.

  In de begroting meldt de gemeente dat het college onderkent dat de investeringen de schuldpositie van Leiden sterk doen oplopen. Zij gaan daarom ook zogeheten beheersingsmaatregelen treffen.”

  https://www.nu.nl/leiden/5497577/gemeente-leiden-gaat-komende-jaren-honderden-miljoenen-lenen.html

  Het is natuurlijk allemaal leuk al die plannen en dromen, maar er zit een keerzijde aan.

 4. Citaat: Leiden draagt fors meer bij dan de meeste andere gemeenten en verlaagt de bijdrage daarom tot wat gemiddeld gebruikelijk is.
  . .
  Ooit was een gemeente als Leiden er trots op zich te kunnen onderscheiden met een ruimhartig minimabeleid. Nu conformeren ze zich aan het niet zo sociale gemiddelde. Het college en de gemeenteraad moeten zich diep schamen.
  . . .
  Citaat: Dat gaat minima tussen de 15,00 en 25,00 euro per maand kosten.
  . .
  Dat lijkt niet veel geld, maar is het wel voor mensen die van een minimumuitkering moeten zien rond te komen.
  . . .
  Wie komt eigenlijk nog op voor de doelgroep van wat ooit het echte Leidse minimabeleid was? Waar blijven de protesten, het verzet en het straatrumoer? SP? GroenLinks? Belangenbehartigers? Andere organisaties? Bent u er nog?

 5. Allert Goossens

  Valt geen zinnig woord over dit besluit te zeggen met een artikel dat werkelijk geen millimeter houvast biedt hoe dit besluit te wegen. Zo is onduidelijk of er op deze regeling zelf een structureel tekort is of – bijvoorbeeld – op alle sociale beleidskwesties, of er regionaal door Leiden meer betaald wordt omdat Leiden ook veel meer minima heeft en of de gemeente op een andere wijze denkt de effecten ervan te gaan bestrijden. Denk wel dat dit linkse college wat uit te leggen heeft. Juist van een links college verwacht je geen beleid dat negatief uitpakt voor minima, maar wellicht is dat ook niet zo en ligt het aan het artikel of een minder handige berichtgeving vanuit de gemeente zelf.

 6. Ik heb gelezen weet u wat 15 a 25 euro per maand betekend voor iemand met weinig geld een week niet eten

  • René Dentener op

   Dit is een heel slecht plan van de wethouder. Waarom? Veel minima met zo’n collectieve zorgverzekering via de gemeente hebben dat in de vorm van AV Top. Dat betekent dus dat de dure en veel voorkomende uitgaven zoals met name brillen/lenzen en gebitselementen of kronen niet meer voor vergoeding in aanmerking komen omdat de doelgroep ze niet meer kan betalen straks als ze zelf per januari 2020 meer moeten betalen voor de verzekering.
   —-
   Daar komt nog eens bij, dat VVD-staatssecretaris Bruins van Medische Zorg per 2020 de korting die verzekerden nu via collectieve zorgverzekeringen kunnen bedingen bij hun zorgverzekeraars verlaagt van 10% naar 5%. Opnieuw een financiële aderlating voor mensen die de eindjes aan elkaar proberen te knopen. Goossens -net als ik liberaal- gaf al aan het vreemd te vinden dat een partij (PvdA) die beweert op te komen voor sociaal zwakkeren met dergelijke botte bezuinigingsmaatregelen aan komt zetten die electoraal trouwens ook niet bevorderend zijn voor het imago. Hopelijk schiet een meerderheid van de gemeenteraad dit ondoordachte plan van de wethouder af, tenzij men er geen moeite mee heeft dat haar onvermogende Leidse burgers straks rond lopen met rotte gebitten of halfblind over straat moeten. Men gaat wat mij betreft in het college maar lekker op zoek naar andere bezuinigingsposten om de gaten in de begroting te dichten die men zelf heeft veroorzaakt door excessief leengedrag t.b.v. grote investeringen in de stad. Deze coalitie heeft bij aanvang een veel te grote broek aangetrokken en betaalt daar nu de schade van. Daar dient de burger echter niet de dupe van te zijn…

 7. Huisvrouwtjuh op

  Het rijk kan de subsidies voor Leiden wel wat terugschroeven nu Leiden ineens zoveel kan ‘besparen’ op juist die groep die elke maand knokt om rond te komen.
  Wat weten de rijker gesitueerden ervan? Die brullen enkel:”ga dan werken”! Maar wat nou als je dat écht fysiek én mentaal niet meer kan. Niet meer mág zelfs van o.a de GGD arts?
  Dit hele dievenzooitje aan de top moet opgerold en vervangen worden. Ze snuiven, zuipen en laten hoeren komen. (Ik weet dat toevallig omdat een familielid ooit in het bestuur van wethouders heeft gezeten in de tijd dat Pechtold hier nog wethouder was).

  Declaraties zijn weg, voorzieningen voor schoolspullen weg, en nu de zorgtegemoetkoming eraf?? Die maandpremie is al niet te betalen mét collectieve zorg?

  Ik weet één ding wel, er is een stad die het nóg slechter doet. Zoetermeer. Met hun achterlijke Zoetermeerpas. Krijgen wij straks ook zo’n “kortings”kaartje in Leiden? Douw die dan maar daar waar de zon nooit schijnt wethouder Damen. Vieze dief van de zieken en zwakken dat je d’r bent!!

 8. Ruud Koet

  Dit hebben we gedeeltelijk aan de gemeente te danken, maar uiteindelijk is toch onze lieve regering in Den Haag die echt de boosdoener is…, lekker allemaal VVD en SGP blijven stemmen die vuile rechtse conservatieve liberale oplichters….., zakkenvullers zijn het….. 🤮🤢🤮🤢🤮 Ik ben benieuwd wat ook de eigen bijdrage zal gaan doen….., kunnen die lui van de bovengenoemde partijen in nog grotere auto’s gaan rijden en hun lekker in hun salaris verhogen….. Wij.., de mensen die werkzaam in de zorg zijn staan al vele jaren stil in het salaris en gaan nu ook voor 5% loonsverhoging, anders ben ik echt bang voor heftige acties ….. Maar dat daargelaten en dwaal ik te ver af…. Ze moesten hun ogen uit hun hoofd schamen om te bezuinigen op de minima ….., die mensen hebben het al niet breed 😡🤬😡🤬…

 9. HALLO MENSEN! Jullie vergeten dat de gemeente nog steeds geld blijft geven. Geld war ze eigenlijk NIET hoeven te geven.
  Tuurlijk vervelend als je geen gratis geld kan krijgen, maar als die paar tientjes per maand een probleem zijjn neen dan een folder/krantenwijk ofzo.
  Niet zeuren, maar er wat aan doen, stel je niet zo afhankelijk op!

  • Een Leids burger op

   “…maar als die paar tientjes per maand een probleem zijjn neen dan een folder/krantenwijk ofzo.”
   En wat denk je dat de gemeente dan doet als zo’n minima een krantenwijkje “neemt”?
   Dan wordt dat gekort op de uitkering hoor.
   Zie de reactie van Marian Mekel hieronder die het wel goed begrepen heeft.

   • Niet dus, want ee krantenwijk/folderwijk is hiervan uitgesloten en wordt dan ook niet aan de belasting doorgegeven! Kortom, meld je aan!

    • Een Leidse belastingbetaler op

     Mens klets niet en ga lekker naar huis, ga koken. Een krantenwijk valt niet onder vrijwilligerswerk en wordt zoals een Leids burger al aangeeft gewoon gezien als inkomsten die belastbaar zijn. Trouwens, er zijn genoeg minima met een baan die al niet meer rondkomen sinds de economische crisis en de nodige schulden hebben opgebouwd doordat ze inteerden op hun vermogen. Maar volgens jou moeten die natuurlijk nog een krantenwijk erbij nemen naast hun gewone baan, allemaal geen probleem hoor. Brave new world.

 10. Marian Mekel

  Voor de gemeente een kleine besparing voor de minima een grote aanslag op hun dagelijkse leven. Dan moeten er waarschijnlijk nog meer mensen naar de voedselbank.

  • Een Leids burger op

   Zo is dat. SCHANDALIG! Eerst flink bezuinigen op het minimabeleid en nu dus dus op de collectieve ziektekostenverzekering. Het minimabeleid (declaratieregeling) is al afgeschaft [en slechts een enkeling kan afhankelijk van de goodwill van de geitenwollensokkenbreiers van het sociaal wijkteam incidenteel in uitzonderingsgevallen nog voor een vergoeding in aanmerking komen] .
   Nee, het wordt er zo niet socialer op.

   Overschrijdingen bij sociale zaken waardoor bezuinigd moet worden?
   Dat zegt men toch ook niet bij de bouw van een sporthal, ijshal e.d. waarvoor miljoenen werden geleend.
   Ja, het binnenpamperen van talrijke onaangepasten is niet gratis, maar heeft ook zijn prijs.
   En die wordt niet betaald door de tot op het bot toe alreeds volgevreten salonsocialist \elf maar door de armen|minima dus….

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline