Hotel Nieuw Minerva. (Foto's: Emil evan Aelst).

Ruim 22.000 bezoekers voor Open Monumentendagen in Leiden

Ruim 22.000 mensen bezochten de 36 monumenten die het afgelopen weekend hun deuren openden tijdens de Open Monumentendagen in Leiden. Bij elkaar waren er 55.887 bezoeken aan de monumenten. Druk bezocht werd het Stadhuis. Daar werden 5000 bezoekers verwelkomd, waarvan een groot aantal werd rondgeleid door raadsleden. Ook bij de tuinkamer aan de Herensteeg en bij sociëteit Minerva was het gezellig druk.

Bijna 250 vrijwilligers en pandeigenaren waren in touw om alles in goede banen te leiden en mensen rond te leiden. Voorzitter Alexander Geertsema: “We zijn trots dat zoveel mensen met plezier dit weekend bijzondere monumenten in Leiden hebben bezocht. Speciale dank aan al onze vrijwilligers en de eigenaren die de deuren van hun monument hebben opengezet voor het publiek.”

Familieverhaal
Vrijwilliger Ron Favier verzorgde op zaterdag rondleidingen in hotel Nieuw Minerva. Zijn grootouders zetten in 1945 deze horecagelegenheid op. Op zondag was hij de rondleider op de Engelbertha Hoeve. Ook dit monument was lang een restaurant van zijn opa en oma Engeltje. De bezoekers kregen zo een heel persoonlijk verhaal te horen.

Het nabijgelegen Huize Rhijnhof werd druk bezocht, bijna 800 mensen bezochten de buitenplaats. In de binnenstad waren met name het Stadhuis met ruim 5000 bezoekers en de Hortus botanicus in trek.

Junior rondleiders
Voor het tweede jaar waren er junior rondleiders in de Pieterskerk. Vorig jaar is dit initiatief van de Stichting Open Monumentendagen Leiden in samenwerking met de Pieterskerk voorzichtig opgestart. Het was zo succesvol dat er dit keer zeven jongens en meiden tussen de 14 en 16 op zaterdag en zondag rondleidingen gaven in de kerk en vertelden over de grafzerken.

Kinderplezier
Natuurlijk was er ook dit jaar een KidsGids met daarin een speurtocht door de stad. De speurtocht leidde langs tal van monumenten en eindigde op het Notenveld in de Hortus botanicus waar de kinderen die nog energie over hadden aan allerlei activiteiten konden meedoen. Kinderen knutselden met Technica 10 en tekenden zelfportretten.

Ook in de Pieterskerk was veel plezier te beleven. Kinderen (en volwassenen) konden er schommelen en er stond zelf een reuzenrad. Bij Bambam Steenhouwers en Brouwerij Pronck vermaakten veel kleine en grote mensen zich op het Ambachtsplein. Inmiddels bijna een traditie tijdens de Open Monumentendagen.

Plezier en vermaak
In veel monumenten was muziek te horen dit weekend. Meer dan 20 Leidse koren traden op voor de bezoekers. In de stadsgehoorzaal trad zondag het springlevende 100-jarige C.O.V. Ex Animo koor op. De Leydse Kluchtencompagnie vermaakte bezoekers en toevallige passanten met hun kluchten op het plein bij de Pieterskerk.

En ook de rondleidingen sloten aan bij het thema. Jasper van Kouwen nam mensen mee door Maredorpa voor de wandeling ‘Met plezier langs Leids bier’.  En onder leiding van de Piet de Baar voerde een tocht langs bestaande en verdwenen cafés, tapperijen en uitspanningen.

Volgend jaar
In 2020 zijn de Open Monumentendagen op 12 en 13 september. Het thema is nog niet bekend, maar ongetwijfeld zorgt de Stichting Open Monumentendagen Leiden weer voor een mooi programma.

 

Cultuur Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×