Nacht van Ontdekkingen schijnt met licht op het donker

In het Rembrandtjaar kan bijna geen evenement in Leiden om de beroemde schilder heen. Ook de Nacht van Ontdekkingen hint een beetje op de beroemde Leidenaar met het thema Licht en donker. Alhoewel er een lichte voorkeur lijkt te zijn voor de donkere kant. Wie een kijkje neemt op het schema op de website wordt overvallen door enige keuzestress. Programmeur van dienst Fred Hermsen van het organiserend bureau Maters en Hermsen erkent dat het niet mogelijk zal zijn alles mee te maken.

Voor de zevende keer beleeft Leiden dit weekend een avond vol kunst, cultuur en wetenschap, tegenwoordig de Nacht van Ontdekkingen genoemd. Die trouwens dit jaar als vroeg begint met een Middag van Ontdekkingen in Rijksmuseum Oudheden, speciaal voor kinderen. Volwassenen mogen er alleen in onder begeleiding van hun kinderen. De Nacht zelf is opgebouwd langs en het Rapenburg en op en rond het Pieterskerkhof. Er zijn 63 lezingen, 6 talkshows, 4 quizzen, 55 acts zoals live muziek, theater, cabaret en dans, 22 excursies en workshops en een non-stop rondvaartboot met podcast. En dat lijstje is niet eens compleet.


Nieuws071-presentator Gerry van Bakel in gesprek met Fred Hermsen van organiserend bureau Maters en Hermsen over de Nacht van Ontdekkingen.

Fred Hermsen is dit jaar verantwoordelijk voor de programmering van het wetenschappelijk programma. “Ik ben er al het hele jaar mee bezig. Bij alles wat ik lees, hoor en zie denk ik wie weet kan ik dit inpassen. We wilden een heel divers programma en ik denk dat we daar in zijn geslaagd. Medewerkers van de Leidse universiteit werken graag mee, maar dit jaar zijn we ook buiten Leiden gaan kijken en daar moeten we mensen wat meer overtuigen. We hebben ook geluisterd naar de kritiek van vorig jaar dat de rijen te lang waren en dat mensen lezingen niet bij konden wonen. Dit jaar hebben we de lezingen ingekort en worden ze twee keer gehouden. Zo hopen we meer mensen in de gelegenheid te stellen hun keuze bij te kunnen wonen.”

Het thema Licht en donker zie je terug in veel namen van activiteiten: talkshows over biodiversiteit in het donker, en de zogenaamde donkere Middeleeuwen, een fototentoonstelling over leven en dood in zwart/wit foto’s, een lezing over hoe zwarte songs witte hits werden. Maar ook een lezing over kunstmatige fotosynthese, zou dat het antwoord zijn op de dreiging van CO2-uitstoot? Hermsen zegt dat hij heeft gezocht naar onderwerpen die binnen het thema pasten, maar ook een zekere urgentie hebben. “Maar we hebben ook een lezing over blinde geleidehonden tijdens de Eerste Wereldoorlog. Die is overigens in het Engels. We hebben een deel van het programma in het Engels om ook een nieuw publiek aan te boren.”

De Nacht van Ontdekkingen vindt plaats op zaterdag 21 september. Kaarten zijn verkrijgbaar via de website Nacht van Ontdekkingen en op de avond zelf. “We zitten niet gauw vol, het festivalterrein is natuurlijk erg ruim van opzet. Maar kom vooral, het wordt mooi weer en we hebben meer eet- en drinkgelegenheden aangetrokken.”

Cultuur Leiden Onderwijs Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×