Fietsmaatjes fietsen met Alzheimer

1

Ongeveer 35 duo’s van Fietsmaatjes Zuid-Holland Noord hebben zaterdag, op Wereld Alzheimer Dag (21 september 2019), deelgenomen aan een stervormige fietstocht vanuit Leiden, Leiderdorp, Zoeterwoude, Teylingen, Voorschoten, Oegstgeest, Voorschoten, Alphen aan den Rijn, Noordwijk en Hillegom naar de Leidse wielervereniging Swift. Zij vroegen hiermee aandacht voor de ziekte.

Wereld Alzheimer Dag is de dag waarop wereldwijd aandacht wordt gevraagd voor dementie, een ziekte die grote impact heeft op het leven van veel mensen. De jaarlijkse viering heeft een thema. In 2019 is dit: ‘Samen bewegen’.

“Het thema ‘Samen bewegen’ maakt dat de samenwerking met Fietsmaatjes zo goed past. Een deel van de huidige gasten van Fietsmaatjes heeft geheugenproblemen en rijdt met een vrijwilliger van Fietsmaatjes regelmatig een tocht(je) op een van de elektrisch ondersteunde duofietsen. De organisatie van Fietsmaatjes draagt zorgt voor de veiligheid van de gasten, door goede training en begeleiding van haar vrijwilligers, goede planning van de fietsritten en door goed technisch beheer van de duofietsen. Voor de gasten en vrijwilligers van Fietsmaatjes heeft het fietsen en bewegen in veel opzichten een aantoonbaar positief effect”, verklaart Gerjoke Wilmink, directeur van Alzheimer Nederland

Fietsmaatjes
Fietsmaatjes, een vrijwilliger en een gast, maken fietstochten van 1-3 uur op een duofiets met elektrische trapondersteuning. De gasten zijn mensen met een beperking in bewegen, cognitie, zien of horen. Samen lekker fietsen en genieten! In Nederland bestaan al 18 organisaties voor Fietsmaatjes die met meer dan 900 gasten fietsen. Meer informatie: https://fietsmaatjes.nl/

Delen

1 reactie

  1. Jaap den Hollander op

    Was er bij met mijn maatje,goed georganiseerd en een doel wat veel meer aandacht verdient.
    Mijn maatje heeft er van genoten(ik ook),en als vrijwilliger leuke gesprekken en ideeën op gedaan met andere vrijwilligers.

Laat een reactie achter

Over de auteur

Robbert Beurse

Verslaggever en inwoner van Zoeterwoude. Maakt radio in de Leidse regio sinds 1995.

Je bent nu offline