Werkgroep Singelpark/Jan van Houtkade. (Foto: Gerry van Bakel).

Meerdere varianten voor Singelpark Jan van Houtkade

Wil je groen, groener, groenst of meer aandacht voor verkeersveiligheid en voldoende parkeerplekken voor buurtbewoners? Op zaterdagochtend 28 september organiseerde de werkgroep die zich bezighoudt met het stukje Singelpark aan de Jan van Houtkade een inloopochtend in het Kruithuisje waar een aantal varianten werden gepresenteerd.

Van helemaal groen en parkachtig tot een straat met lagere snelheid, extra bomen, maar ook parkeerplekken voor buurtbewoners met een parkeervergunning. Bezoekers moeten hoe dan ook hun heil elders gaan zoeken. Bijvoorbeeld in de nieuwe parkeergarage die onder de Garenmarkt wordt gebouwd. Voorzitter Gert Jan Bots van de werkgroep Singelpark/Jan van Houtkade hoopt eind van dit jaar een definitief voorstel naar de gemeente te kunnen sturen.

Het eerste ontwerp dat is getekend door de Vrienden van het Singelpark kiest voor totale vergroening. Geen parkeerplaatsen, alleen een paar los-en-laadplekken en vooral een echt park. Andere varianten zijn getekend door de gemeente Leiden en bieden nog wel parkeergelegenheid voor vergunninghouders. Waarbij er variaties zijn in parallel parkeren alleen aan de huizenkant, schuine parkeervakken alleen aan de huizenkant wat meer parkeerplaatsen oplevert of blokken met parkeervakken links en rechts waardoor de weg er slalommend doorheen gaat wat de rijsnelheid omlaag moet brengen. Want naast meer groen, willen de bewoners vooral dat er minder hard gereden kan worden op de Jan van Houtkade.


Verslaggever Gerry van Bakel in gesprek met Gert Jan Bots en bewoners José Miltenburg en Anna.

De Jan van Houtkade verbindt de Korevaarstraat met de Doezastraat en Herenstraat en verder naar de Witte Singel. Als straks de ondergrondse parkeergarage bij de Garenmarkt in gebruik wordt genomen verwachten sommige buurtbewoners meer verkeer op de Jan van Houtkade richting de Witte Singel. Zij pleiten voor verkeersmaatregelen die deze doorgaande route ontmoedigt of liever nog helemaal onmogelijk maakt. Maar zoals Bots ook opmerkte, hij rijdt ook een bus over de Jan van Houtkade en goed bereik met het openbaar vervoer is ook van belang.

Wie meer wil weten over de plannen van de werkgroep, kan contact opnemen met de wijkvereniging PAL via info@palleiden.nl, binnenkort komt de werkgroep met een eigen website.

Duurzaamheid Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×