Polderpark Cronesteyn is een van de terugkerende wandellocaties voor de woensdaggroep. (Foto: Gerry van Bakel).

Gezond en laagdrempelig: wandelen is voor iedereen

Wie op een makkelijke manier in beweging wil komen, kan meedoen met de wandelingen van de Groene Motor. Elke week is er een gelegenheid om aan te sluiten bij een groepje wandelaars die het groen van Leiden en de naaste omgeving gaan verkennen. Onder het motto: samen uit, samen thuis.

Bewegen is gezond, rust roest, zitten is het nieuwe roken. Zomaar wat slogans die je steeds vaker hoort en die wellicht de hernieuwde belangstelling voor wandelen verklaren. Niet iedereen heeft zin in het lidmaatschap van een sportvereniging, de verplichte om elke week te komen trainen of wil gewoon heel rustig beginnen. En dat laatste kan prima, vertellen Elly Wabeke en Julie van Schravendijk in de uitzending van Sport071. “We houden het tempo aan van de langzaamste wandelaar en we laten nooit iemand achter.”

Julie en Elly zijn wandelbegeleidsters bij Gezond Natuur Wandelen Leiden dat samenwerkt met de Groene Motor. Een landelijke organisatie die op vele plekken in Nederland informele wandelgroepen initieert. De Leidse groepen zijn anderhalf jaar geleden gestart. Op woensdag begint de wandeling bij het clubhuis van hockeyclub Roomnburg en op donderdag is café Abel bij de ingang van Museum Volkenkunde het startpunt. Je hoeft je niet aan te melden, je hebt geen speciale kleding nodig behalve een paar schoenen waar je fijn op loopt en een regenjas of iets dergelijks als er een bui zou kunnen vallen. In principe gaan de wandelingen altijd door, tenzij het weer echt heel slecht wordt. “Dan houden we het op een rondje koffie.” De begeleiders komen altijd en zien wel wie er op komen dagen.

En al is het allemaal heel vrijblijvend en laagdrempelig, Elly en Julie zien toch een vaste kern van wandelaars geregeld terugkomen. In die zin kan het voor sommige deelnemers ook een leuke manier zijn om andere mensen te ontmoeten. De begeleiders stippelen zelf een route uit en zorgen dat ze de groep wat kunnen vertellen over wat ze zoal tegenkomen. “Er is vaak veel meer te zien dan mensen denken.”


Sport071-presentator Gerry van Bakel in gesprek met Julie van Schravendijk en Elly Wabeke over de Groene Motor-wandelingen in Leiden.

Wandelingen in Leiden zijn op woensdag en donderdag. Op woensdag verzamelen mensen om 10.00 uur bij het Clubhuis Leidse Hockeyclub Roomburg, Van Vollenhovenkade 20, Leiden. Op donderdag is café Abel bij de ingang van Museum Volkenkunde de startlocatie. Deelname aan de wandelingen is gratis, kopje koffie of thee na afloop is voor eigen rekening. Voor meer informatie kun je terecht op de website van Gezond Natuur Wandelen.

Leiden zoekt extra wandelbegeleiders
Wandel je graag? Wil je het enthousiasme voor de natuur en/of het wandelen overbrengen op mensen die, om wat voor reden dan ook, minder bewegen? Meld je dan aan voor een kennismakingsgesprek via ons vacature formulier of info@degroenemotorzh.nl

 

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×