Boerenprotest leidt ook in Leidse regio tot flinke files

47

Vanuit heel Nederland zijn duizenden boeren onderweg naar Den Haag, nadat ze eerder vanmorgen al massaal naar De Bilt trokken om te demonstreren bij het daar gevestigde RIVM. Vanuit de dorpen rond Leiden zoals Leiderdorp, Hoogmade en Roelofarendsveen reed een stoet van trekker onder meer via de Leidse Ring richting de A44 om via Wassenaar richting de Residentie te rijden.

Deze diashow vereist JavaScript.

Boeren onderweg naar Den Haag passeren de Willem de Zwijgerlaan onderweg naar de A44. (Foto’s: ingezonden).

Delen

47 reacties

 1. Ton Siera

  Vrachtwagenchauffeurs sluit je aan!!!!!!!Als jullie het niet alleen aan durven, nu is je kans om massaal achter de boeren te gaan staan. Mochten er ontslagen vallen, ik weet zeker dat de boeren dan ook voor jullie opkomen.

   • Ik vermoed dat Ingeborg het langjarige beleid van met name het CDA bedoelt, die de boeren veel te veel vrijheden gaf. Nu de wal het schip keert, huilen ze krokodillentranen. Het is zelden verstandig om waarschuwingen van wetenschappers om politiek gewin te negeren. Vervelend voor de boeren, maar zo doorgaan kan niet meer. Dus weg met de megastallen, de varkensflats en andere doorgeslagen ideeen. In plaats van te klagen en de zielepiet uit te hangen, kan men beter streven naar vernieuwing en vergroening van de sector, dan is er wellicht toch nog een toekomst voor een kleine groep boeren. En de rest moet zich maar omscholen, dat is heel gebruikelijk in andere bedrijfstakken, waar de vooruitgang ook menig medewerker redundant maakt.

    • Ik denk dat u het malle hesje overschat. Ze heeft geen enkel idee waar het precies over en om gaat. Met de rest van je reactie ben ik het eens, met de aanvulling dat ook de VVD en de LTO hoofdschuldigen zijn, naast uiteraard de grote vervuilers zelf.

    • Jackie Goosens op

     Misschien heb je het gemist Mohammed, maar veel boeren willen graag vernieuwen en vergroenen. Helaas kan dit niet door de bestaande Nederlandse en Europese regeltjes……………………

    • Een Leids burger op

     Nou Mohammed, dat is toch wel een heel eenzijdige kijk op de zaak. Maar je bent helaas niet de enige zo te lezen in de reacties…
     Je proberen te verplaatsen in het standpunt van de boeren en hun acties, zoals o.a. het CDA inderdaad wel doet, is blijkbaar te moeilijk. Waarom denk je dat al die grootschalige Landbouw en veeteelt is ontstaan? Die is nodig voor de boer en groenteteler om nog een fatsoenlijke boterham (lees:inkomen) te kunnen verdienen. En zo is er dus eigenlijk massale productie ontstaan. Immers de concurrentie is moordend voor de boer met al dat goedkopere vlees en goedkopere landbouwproducten die vanuit andere EU-landen in Nederland geimporteerd worden. En nu dreigt daar Canada ook nog eens bij te komen:
     https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/ceta-handelsverdrag-met-canada/wat-is-ceta
     Niet zo vreemd dus dat de boeren ¨over de rooie¨ gaan…

     .
     Als je minder boeren wilt en vindt dat boeren zich moeten omscholen,prima maar moet dat ook mogelijk gemaakt worden.
     En als je wilt dat de overblijvende boer kleinschaliger en milieu¨vriendelijker¨ gaat boeren moet dat ook mogelijk gemaakt worden met investeringen, de boer meer geld voor zijn producten krijgen en wij bereid zijn om die te betalen.

 2. Bah, wat een narigheid. Ik maak op woensdag graag een autotochtje door de omgeving, dat wordt nu flink verpest door die vervelende boeren. De gewone weggebruiker hoeft toch geen last te hebben van een meningsverschil tussen beleidsmakers en ziekmakers? What is next? Stakende piloten die de grote rivieren blokkeren? Protesterende vakkenvullers die de treinstations onbereikbaar maken? Kan de ME niet gewoon ingezet worden tegen deze onruststokers?

  • Arno van Stralen op

   Ach ja, je zal je autotochtje toch eens een keer moeten uitstellen of overslaan. Vreselijk!! Wat heeft je leven dan nog voor zin?!
   Ga je toch lekker fietsen, het is prima fietsweer.

  • Esther Namen op

   Ik moet gewoon werken vandaag, dus fietsje gepakt, vervolgens de trein en daarna een stief kwartietje de benenwagen. Geen stress, gewoon even aanpassen. Niet te veel in je vaste patroontje denken, dat maakt het leven een stuk draaglijker.

  • Mooi zo, eindelijk revolutie in ons suffe kikkerlandje.😛👊 Immers, als je de geschiedenis bekijkt heeft polderend Nederland heeft nooit een echte omwenteling gehad zoals in andere Europese staten in het revolutiejaar 1848. https://en.m.wikipedia.org/wiki/Revolutions_of_1848 En net als in 2002 met Pim Fortuyn (toen de ME alle stegen rond het Binnenhof afsloot) schijten ze weer in hun broek in 070 door het leger rond de residentie in te zetten. Alsof je daarmee de al sinds de opkomst van leefbare partijen sluimerende maatschappelijke onvrede tegen het gevestigde pluche kunt indammen…Wie weet, gaat 2019 wel de geschiedenis in als de ‘boerenrevolutie’.

 3. Mogen ze meteen hun enorme zakken met Europees subsidiegeld in Den Haag achterlaten, kunnen we daarvan wat moois doen.

     • Uit de pagina waar u naar verwijst blijkt niet dat de subsidies nodig zijn – alleen dat ze bestaan. Het is nu zo dat veel boeren die subsidies opstrijken zonder daarvoor veel verantwoording hoeven af te leggen. Een paar van die doldrieste demonstranten die het nieuws gehaald hebben bevinden zich onder de grootste incasseerders.

     • Een Leids burger op

      – goed lezen en men ziet dat er voorwaarden aan de subsidies verbonden zijn…..
      – Inkomenssteun is bijvoorbeeld soms wel nodig.
      – Juist om verandering mogelijk te maken blijft subsidie nodig (tenzij men wil dat de hele sector gesanneerd zou moeten worden…)
      Zie vergoeding voor agrarisch natuurbeheer, garantieregeling voor jonge boeren e.d.
      Het is een illusie om te denken dat met steeds strengere eisen aan de boeren die dit allemaal zelf wel zouden kunnen bekostigen.

     • Ik heb het goed gelezen, daar hoeft u me niet op te wijzen. Voorwaarden (voor) is niet hetzelfde als verantwoording (na). Er zijn aan sommige subsidies voorwaarden verbonden, sommige krijg je gewoon op grond van de hoeveelheid grond die je bezit. Niet dat ik het boeren misgun, en de problematiek is er – maar huiliehuilie doen alsof de politiek ze wil ‘vermoorden’ is huichelachtig.

 4. Ik denk dat veel stedelijke bubbelbewoners met sympathie voor demonstrerende “boeren” niet beseffen dat er een groot verschil is tussen echte boeren aan de ene kant en industriële landbouwers en niet-grondgebonden grootschalige veehouders aan de andere. De luidruchtige en tot geweld bereide schreeuwers met dure trekkers behoren overwegend tot de tweede categorie. Echte, milieuvriendelijke boeren hebben doorgaans geen tijd voor dit bozige gedoe; alleen zij verdienen onze sympathie en steun.
  .
  Het kernprobleem in het onderhavige (agrarische) geval is de overvloed aan gebonden (reactief) stikstof die via de agrarische sector elk jaar het land binnen en op komt in de vorm van geïmporteerd veevoer en kunstmest. Dit probleem is heel lang bekend had al 30-35 jaar geleden stevig aangepakt moeten worden, en wel bij de bron en werkelijke oorzaak, niet met wat slappe nepmaatregeltjes achteraf, besluiteloos wegkijken en vervuilers naar de mond praten. Het zogenaamde Programma Aanpak Stikstof (PAS), dat nu aan de orde is, verdient die naam niet. Het is niet meer dan een resultante van tientallen jaren wanbeleid en zelfs nog geen begin van een echte, duurzame oplossing.
  .
  Vandaag werd een staking van uitgebuit cateringpersoneel op Schiphol deels verboden. Zij hebben geen grote tractors, hoogstens een (brom)fiets of scootertje en kunnen moeilijk anders dan zich aan de wet en de uitspraak van de rechter houden. Demonstranten voor een beter milieu en een toekomst voor hun kinderen hebben ook geen dikke tractors en worden met tientallen tegelijk aangehouden door de politie. Trekkerterroristen daarentegen kunnen hun destructieve gang gaan, dankzij een laffe en bange overheid. Tegen trekkerterrorisme moet juist keihard worden opgetreden. Dat trekkerterrorisme is trouwens een achterhoudegevecht van agrarische domkoppen, gesteund door politieke domkoppen, beiden vereend in hun conservatisme en toekomstangst, en rechtsdraaiende opportunisten.

  • Gezien je vooroordelen ( trekker terroristen) en de grammatica ( achtrerhoudegevecht) in je geschreven stukje zijn de “agrarische domkoppen” wellicht wat wijzer dan jij bent !

   • Zeuren over een tikfoutje is natuurlijk gemakkelijker dan zich inlezen en inhoudelijk reageren. U kunt uw gal misschien beter spuwen op bijv. Twitter. Daar is geen ruimte voor inhoud en valt het ontbreken ervan dus niet op.

  • Een Leids burger op

   Ik denk dat mensen met afkeer van protesterende boeren niet begrijpen waar het echte probleem zit bij de boeren die nog moeten omschakelen.
   Overigens meen ik begrepen te hebben dat er juist veel steun voor de boeren is.Trekker¨terrorisme¨ keur ik ook af, maar ik begrijp WEL waarom die boeren boos zijn.En milieudemonstranten zijn ook niet allemaal lieverdjes hoor….
   .
   De boosheid bij de boeren heeft o.a. te maken met oneerlijke concurrentie, maar ook met dat de boeren door de bemestingsproblematiek en ammoniakuitstoot nu worden afgeschilderd als DE vervuilers. (alsof die de enige milieuvervuilers zouden zijn ) en bedreiging in het voortbestaan van het boerenbedrijf door steeds strengere eisen en allerlei milieuregelgeving die zorgt voor hogere kosten.
   .
   Enkele citaten:
   ¨Grote bedrijven als Shell en Schiphol durven ze niet te pakken, maar ze pakken de boer.¨
   ¨In Nederland krijgen wij als boeren allerlei restricties opgelegd.”
   “Door de fosfaatwetten mag ik nu minder koeien houden dan voorheen.¨
   https://www.nu.nl/binnenland/6001074/waar-zit-de-woede-bij-de-boeren-onze-sector-is-juist-heel-goed-bezig.html

   .
   Hier komt dus juist de bemestingsproblematiek ter sprake. In de kunstmest zitten vaak nitraten en fosfaten. En dat is vanuit milieuoogpunt inderdaad slecht.Deze boer maakt duidelijk dat dat voor hem betekent: minder koeien.
   En dat betekent dus minder inkomsten en in sommige gevallen kan dat zelfs einde bedrijf betekenen. Als men dus wil dat de nog overblijvende boer kleinschaliger en milieu¨vriendelijker¨ gaat boeren en kan BLIJVEN boeren moet dat ook mogelijk gemaakt worden met investeringen, de boer meer geld voor zijn producten krijgen en wij bereid zijn om die te betalen.

 5. J.E.C. van Riet op

  Door die boeren was ik bijna afspraak ziekenhuis gemist.Maandag heel stuk moeten lopen ziekenhuis.Wegens de bus die niet op tijd kwam of veel te laat moest 1 uur eerder van huis.

 6. Frits heeft op een aantal punten gelijk. Er worden nu grote hoeveelhedeb soja geïmporteerd uit Brazilië tegen dumpprijzen, waardoor onze boeren met hun soja geen fatsoenlijke boterham meer kunnen verdienen. We exporteren grote hoeveelheden varkensvlees naar Spanje, die daarna als Iberische hammen weer worden geïmporteerd maar dan tegen forse prijzen. De nederlandse varkensboeren verdienen hier nauwelijks aan. De mega import van rundvlees uit Canada is op het laatste moment afgeblazen. Wat de boeren dan alleen nog maar kunnen doen is overgaan tot grootschalige productie. De VVD heeft al deze misstanden goedgekeurd, omdat die partij altijd de markt als oplossing ziet. Ik zou willen pleiten voor importheffingen op alle producten die nu onze eigen boeren ook zelf kunnen leveren, maar dan tegen een fatsoenlijke prijs.

  • Dat, Bertho, is waar, zij het wel wat kort samengevat. Je zou zeggen dat het samengaan van dierenmishandeling en ernstige milieuvervuiling binnen één sector aanleiding genoeg is voor het stoppen met dergelijke praktijken en voor het saneren van die sector. Maar niet in een land met laffe en opportunistische politici die, ongehinderd door kennis van zaken en verantwoordelijkheidsbesef, de daders naar de mond praten in plaats van zich in te zetten voor een duurzaam, toekomstbestendig, beleid. Dat is het werkelijke drama, of wellicht juister, de tragedie.

 7. Kunnen ze de ‘Haagse veestapel’ niet eens inkrimpen? Een derde minder tweede kamerleden werkt een stuk efficiënter en is minder milieubelastend. Minder (overbodige) schriftelijke vragen, moties, amendementen, papierproductie (die toch niemand ooit volledig doorleest) en minder op en neer gereis door Nederland voor spreekbeurten waar gemiddeld een halve kip en eend op af komt…

Je bent nu offline