Science071: Van uitstelgedrag tot bezige bij

Deze week in Science071: het aftreden van burgemeester Paulien Krikke. Wim Voermans bespreekt het aftreden van de Burgemeester van Den Haag, Paulien Krikke. Dit deed ze op een ongebruikelijke manier: namelijk via Instagram. we spraken Prof. Andrea Evers die de Stevinpremie in ontvangst nam voor haar grensverleggende onderzoek binnen de Gezondheidspsychologie en het ontwikkelen van zelfhulptools voor patiënten. Redactrice Marijke en redacteur Douwe vertellen nieuwtjes over honingbijen, planeten en dat je langer leeft als je een hond hebt. Verder beantwoordt redactrice Mandy de wetenschapsvraag: Uitstelgedrag: wat doe je eraan en wat doet dit met je brein?  

Prof. Andrea Evers is hoogleraar Gezondheidspsychologie aan de Universiteit Leiden en tevens hoofd van de afdeling Gezondheids- medische en Neuropsychologie. Op 2 oktober mocht zij de Stevinpremie in ontvangst nemen. Een bekende Nederlandse prijs voor grensverleggende wetenschap. Evers kreeg dit onder andere voor haar grensverleggende onderzoek binnen de Gezondheidspsychologie en het ontwikkelen van zelfhulptools voor patiënten. Redacteur Daan ging met haar in gesprek op de universiteit. 

Wim Voermans is hoogleraar Staats- en bestuursrecht bij de Universiteit Leiden. Op 7 oktober werd hij door Trouw geïnterviewd over het aftreden van burgemeester Paulien Krikke, in Den Haag. Dat aftreden was namelijk ongebruikelijk: ze kondigde het aan via Instagram. Redacteur Douwe interviewde meneer Voermans op de universiteit om het aftreden van Krikke te bespreken. Ook spraken ze over het nieuwe boek van meneer Voermans over de grondwet en zijn mening over de studie Rechtsgeleerdheid.

In het wetenschapsnieuws brengt redactrice Marijke je op de hoogte van het feit dat honingbijen de concurrent zijn van de mens omdat ze ook aardig wat aanleg hebben voor wiskunde. Ook vertelt ze ons dat uit nieuw Amerikaans onderzoek blijkt hoe slecht e-sigaretten voor je gezondheid zijn. Redacteur Douwe heeft het over planeten. Saturnus stoot namelijk Jupiter van de troon betreft het hebben van de meeste manen. Ook is er een exoplaneet ver weg in het universum die mogelijk Nijntje, Nachtwacht of Brandaris gaat heten. En wist je dat je mogelijk langer leeft als je de eigenaar bent van een hond?

Redactrice Mandy geeft ons antwoord op de wetenschapsvraag van deze week. Het gaat over iets waar bijna iedereen wel eens last van heeft, namelijk: Uitstelgedrag: wat doe je eraan en wat doet dit met je brein? Uitstelgedrag heeft vooral te maken met je motivatie om iets te doen. Dus hoe boost je deze motivatie. Dat is simpel! namelijk met een beloning. Maar hoe werkt dit beloningssysteem in je hersenen nou eigenlijk? 

 

 

 

Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×