Kunstenaar Patrick Visser met zijn stier vlak na de plaatsing op het Dorpsplein. (Foto: Robbert Beurse).

Actie om stier Dorpsplein Zoeterwoude te behouden

Het bestuur van de Stichting Kunst en Cultuur Zoeterwoude is een actie gestart voor het behoud van het stierenbeeld op het Dorpsplein in Zoeterwoude-Dorp. Zoeterwoudenaar Patrick Visser maakte de stier, die volledig is opgetrokken uit 3000 kg oud ijzer, in het kader van de 6e kunstroute van Zoeterwoude die iedere drie jaar in september wordt georganiseerd. Na de route mocht de stier tot 4 oktober (dierendag!) blijven staan.

Net als veel inwoners van het dorp vindt de Stichting Kunst en Cultuur Zoeterwoude de stier zo mooi passen op zijn plek aan het Dorpsplein dat ze de gemeente heeft verzocht de vergunning voor de plaatsing te verlengen. “Het is een mooie mascotte voor Zoeterwoude, dus dat hebben we gedaan”, reageerde wethouder Ruud Bouter enthousiast, “de stier blijft in ieder geval tot januari staan”.

De stier moet blijven
Kunst en Cultuur Zoeterwoude ziet de stier graag blijvend op het centrale punt in Zoeterwoude-Dorp staan. Voorzitter Wil van Leeuwen: “het is een prachtig beeld dat op ons dorpsplein staat. Het siert ons dorp en nodigt mensen uit om te stoppen en te komen kijken, wij willen dat hij blijft”. Momenteel heeft de stichting het beeld in bruikleen van de kunstenaar. Dankzij een subsidie van de gemeente Zoeterwoude heeft de stichting inmiddels een deel van de kosten voor de aanschaf bij elkaar verzameld. Met donaties van lokale ondernemers en crowdfunding hoopt van Leeuwen het resterende bedrag nog voor het verlopen van de huidige vergunning bij elkaar te sparen.

Plek
Cultuur wethouder Bouter hoopt dat het de stichting lukt om de stier te kopen: “Hij is een mooie mascotte voor Zoeterwoude”. Of de stier een vaste plek op het Dorpsplein krijgt valt nog te bezien. Bouter ziet het beeld geregeld verplaatst worden: “ook aan de Rijndijk zou dit beeld prachtig staan. Hij is ook nog eens veel mooier dan de stier van Leiderdorp”, grapte de wethouder in gesprek met een verslaggever van Sleutelstad.


Robbert Beurse in gesprek met Wil van Leeuwen en Ruud Bouter over het behoud van de stier.

Zoeterwoude


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×