Politicus Elco Brinkman te gast bij talkshow in Maredijkhuis

9

Politicus Elco Brinkman is zondag te gast bij de de talkshow ‘Aan tafel bij Ruud’ in het Maredijkhuis. Brinkman was onder andere minister van Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur in de jaren ’80 en woont in Leiden. De talkshow start om 15.30 uur, de toegang is 2,00 euro.

Behalve minister was Brinkman ook fractievoorzitter in de Tweede Kamer (1989-1994)namens het CDA. Van 2011 tot 2019 was hij fractievoorzitter in de Eerste Kamer. In 1995 werd Brinkman voorzitter van het Algemeen Verbond Bouwbedrijf. Het Algemeen Verbond Bouwbedrijf fuseerde eind 2004 met BouwNed, VIANED, Bolegbo-vok, vocBetonbouw en WRI tot Bouwend Nederland, waarvan Brinkman voorzitter werd. Zijn boek kwam dit jaar uit met als titel ‘Bouwen en bewaren’.

De talkshow ‘Aan tafel bij Ruud’ van Ruud Binnendijk vindt maandelijks plaats in het Maredijkhuis (Maredijk 100). Het is inmiddels de 28e editie. De inloop is zondag om 15.00 en om 17.00 uur start de nazit.

 

Delen

9 reacties

 1. Wat aardig, een levend fossiel uit de tijd dat het CDA nog hun bekrompen stempel op de maatschappij kon drukken.
  Wat een deprimerende tijd was dat, met Lubbers, Ballin en deze Brinkman. Maar misschien ga ik toch eens luisteren.

  • Eric van 't Groenewout op

   Wat een onzin. Elco Brinkman wordt in de culturele wereld nog steeds op handen gedragen. Hij was de misschien wel beste minister voor cultuur die we ooit hebben gehad. Geenszins bekrompen, geenszins deprimerend. Misschien moet bovenstaande reaguurder inderdaad maar eens gaan luisteren. Een man als Brinkman is van grote waarde voor Nederland geweest. De filmsector plukt nog steeds de vruchten van een door hem in gang gezet beleid. Dat is het opmerkelijke. Het CDA heeft het imago van een ietwat stijve regentenpartij, maar ook hier in Leiden wordt met weemoed teruggedacht aan (CDA-)wethouder Jan-Jaap de Haan, onder wiens regie Leiden allerlei initiatieven op cultureel vlak ontplooide en er bijv. een forse stijging van het aantal toeristen en congressen viel te noteren en er ook een mooie concertzaal werd gerealiseerd. Beide mannen hebben veel in gang gezet en of je nu wel of geen CDA stemt: ere wie ere toekomt.

   • René Dentener op

    @Eric vtg: Ere wie ere toekomt, maar als je doelt op de cv-regeling of film-cv’s voor producties van Nederlandse bodem dan vind ik dat niet bepaald een succes te noemen. In feite was dat ook een soort verkapte vorm van staatssteun en daarmee rechtstreeks in strijd met de Europese regels. De Europese Commissie heeft er in 2002 bij hoge uitzondering uiteindelijk wel goedkeuring aan verleend, maar ergens klopte dat natuurlijk niet. Bovendien is er ook misbruik van die regeling gemaakt. Zo kon een -in feite- Zwitserse film volledig met Nederlandse (staats)steun worden gemaakt wat natuurlijk volledig krom was. Dat krijg je dus als de overheid zich gaat bemoeien met de filmindustrie die strikt genomen behoort tot de commerciële sector.
    Overigens heeft ook Elco toen hij bewindspersoon was flink gesneden in het orkestenbestand in Nederland, waardoor veel musici werkloos werden en op zoek moesten naar een baan hier of in het buitenland.

    • René Dentener op

     Voor Eric vtg: “In het door Lubbers geïnitieerde no nonsense-beleid bleven menselijke en artistieke argumenten zo veel mogelijk buiten beschouwing en werden orkesten omgezet in getallen waarmee geschoven kon worden om de begroting een Christelijker aanzien te geven. Eelco Brinkman, de minister van het tot Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur (WVC) omgedoopte departement waar ook de orkesten onder vallen, toonde zich een brave volgeling van de minister-president en zag elk voorstel dat geld opleverde als een goed voorstel.”(…)

     https://www.opusklassiek.nl/ensembles_orkesten/spookbeelden.htm

 2. Wie is Ruud? En ‘deprimerende tijd’? Het optreden van Brinkman in de tijd als CDA fractievoorzitter in de Tweede Kamer was eerder te kenmerken als onnavolgbare uitspraken die door niemand goed werden begrepen. Brinkman was nu eenmaal niet de ‘communicator’ en slinkse bruggenbouwer die Lubje wel was. Reden waarschijnlijk, dat het CDA bij opeenvolgende verkiezingen fors moest inleveren qua zetelaantal en de rol als eeuwige bestuurderspartij van Nederland vaarwel kon zeggen.

Laat een reactie achter

Je bent nu offline