(Foto: J.P. Kranenburg‎).

Griezelen en feesten in de regio tijdens Halloween 2019

Halloween is een folkloristische en traditionele feestdag die alweer heel wat jaartjes geleden vanuit de Verenigde Staten via Ierland en het Verenigd Koninkrijk naar Nederland is komen overwaaien. Ieder jaar wordt Halloween gevierd op 31 oktober, de avond voor Allerheiligen. In de Keltische kalender begon het jaar namelijk op 1 november, dus 31 oktober was oudejaarsavond.

Tijdens Halloween verkleden kinderen zich en bellen of kloppen als het donker wordt aan bij huizen in de buurt die versierd zijn met pompoenen en lichtjes en roepen trick or treat, waarbij de keuze wordt gegeven tussen slachtoffer van een plagerijtje worden (trick) of iets lekkers (treat, meestal snoep) geven. Voor volwassenen zijn er verschillende halloweenfeesten waarbij het griezelaspect een belangrijk thema is.

In het overzicht Halloween suggesties voor jong en oud in de Leidse regio.

Voorschoten
Na het succes van voorgaande jaren wordt Kasteel Duivenvoorde ook dit jaar weer omgetoverd tot een waar spookkasteel. Het kasteel, met het landgoed als griezelig decor, komt op woensdag 30 oktober tot leven met spoken, griezellaars en ander gespuis. Halloween op Duivenvoorde is bedoeld voor kinderen van 4 tot 12 jaar die niet bang zijn.

In de wijken Bijdorp, Starrenburg en Starrenburg II is de 31e een griezelroute uitgezet die gelopen kan worden tussen 18.00 tot 21.00 uur. De plattegrond voor de engste trick or treat route ‘The scare zone‘ in Voorschoten is veilig op te halen bij Sporthal de Vliethorst.

Oegstgeest
Griezelig griezelen deze zaterdagmiddag in het winkelgebied De Kempenaer. Vanaf 13.00 uur hult het winkelgebied in Halloween sferen met verschillende activiteiten voor kinderen.

Leiderdorp
AB motoren en Dansschool DC Dance zijn deze zaterdag de basis voor het decor van een horror-spookhuis en is alleen toegankelijk voor moedige kinderen van twaalf jaar en ouder. Jongere kinderen zijn ook welkom, alleen onder begeleiding van een volwassene. Het spookhuis is op z’n allerengst zaterdag tussen 19.00 en 23.00 uur.

Zoeterwoude-Rijndijk
Een onheilspellende aankondiging van een Halloween feest in de Rijnstraat. Alleen mensen die de guts hebben klikken verder voor extra informatie.

Leiden
In het Huis van de Buurt de Kooi in de Driftstraat treedt zaterdagavond DJ Rob op met een spectaculaire Halloween Disco Show. Voorafgaand aan de discoavond is er een Trick or Treat route uitgezet door de wijk voor heldhaftige kinderen. Bewoners die aan de route wonen worden opgeroepen hun huis Halloween bestendig en herkenbaar te maken voor de deelnemende kinderen en niet geheel onbelangrijk, voldoende snoep in huis te halen.

De Halloween route loopt door de Driftstraat, Timorstraat, nieuw Lombokstrat, Parkstraat, Kooipark en Athiestraat. Libertas. De Halloween Trick or Treat start om 18.00 uur met aansluitend vanaf 18.30 uur de discoshow. Stichting Jeugd en Welzijn organiseert deze avond in samenwerking met Libertas Leiden, vrijwilligers en buurtbewoners van de Kooi.

GroenOord is vanaf woensdagmiddag omgetoverd tot een Halloween playground. Drie middagen lang kunnen kinderen van 15.00 tot 20.00 uur griezelen bij allerlei Halloween activiteiten. Van springkussens tot een beste wel enge halloweenballenbak, zombie-schminken en horrordisco. Wie gruwelijk eng zijn best doet kan zelfs met een zombiediploma weer terug naar huis. De toegang is 7,50 euro en ouders die niet bang zijn mogen gratis naar binnen.

De Wibar gaat los met onder andere de DJ’s Tazi , SEBBA en KIKI met een horrorfeest waar de dresscode in het teken van Halloween staat. Zaterdag vanaf 23.00 uur gaan de poorten open.

Het Kijkhuis wordt een Lijkhuis tijdens Halloween.  Een hele donderdagmiddag, avond en nacht sidderen van de allerbeste horrorfilms. Een Halloween verkleedwedstrijd met kans op bloederig mooie prijzen en de Scream Queen Contest, wie heeft de meest angstaanjagende horrorkreet,  maakt het Lijkhuis compleet griezelig. Het volledige programma is hier te vinden.

De kinderboerderij in de Merenwijk laat het Halloween niet ongemerkt voorbijgaan. Zaterdag van 18.30 tot 21.30 uur worden diverse spookachtige activiteiten georganiseerd.

Dit jaar wordt Gebr. de Nobel met Halloween omgetoverd tot een Haunted Hospital. Een krankzinnig en geteisterd ziekenhuis waar de geplaagde overleden patiënten nog tot op heden doorspoken. Op 26 oktober is er gelegenheid om te dansen op de hits van toen en nu.

Voor de gamers organiseert Virtuorium een virtuele Halloween ervaring op zaterdagmiddag met spelen van het ‘spannend’ zombiespel Arizona Sunshine. Loop binnen bij het Virtuorium van het Mindstorm Lab aan de Nieuwe Rijn 44 vanaf 15.00 uur.

De historie van De Waag is uiterst opmerkelijk te noemen. In de 17e eeuw was de ruimte in de nok van Waag de vergaderzaal van de chirurgijnsgilde. Buiten de ambt van de chirurgijnsgilde om werden terechtgestelde misdadigers in het holst van de nacht levend ontleedt ter vermaak van de chirurgijnen.

Tot op heden zwerven de geesten van de gestorven veroordeelden rond in de hallen van Waag. Tijdens Halloween, op de dagen dat het hiernamaals het dichtst bij de levende staat zullen de geesten weer herrijzen en Waag meenemen naar de onderwereld. Welkom op NIghmare on Aalmarkt, zaterdag vanaf 22.00 uur in De Waag.

Nightmare on Aalmarkt in 2018 bij De Waag dat omgetoverd is in Halloween sferen. (Foto’s: Chris de Waard).

Cultuur Maatschappij Regio


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×