Science071: Vaccinatie hoort bij de zorgverlening

Vandaag in Science071: Hoogleraar Jaap van Dissel was te gast in onze studio en vertelde ons alles over een vaccinatiecampagne onder verzorgers hier in de regio Leiden. Ook te gast: Gerrit Dusseldorp, die vertelt over een bijzondere archeologische vondst uit de neanderthalertijd. Deze week houdt redactrice Marijke ons op de hoogte met het laatste wetenschapsnieuws met onder andere: mislukte boringen op mars en de wetenschap achter de ontkerkelijking. Tot slot beantwoord redactrice Anne de wetenschapsvraag van de week: wat vieren we precies op de feestdag Halloween?

Het jaarlijkse griepseizoen staat weer voor de deur. Alle zorginstelling in de regio Leiden voeren daarom campagne onder personeel om zich te laten vaccineren. In de organisaties wordt de griepprik gratis beschikbaar gesteld. Hoogleraar infectieziekten Jaap van Dissel spreekt over de griepprik en griep in het algemeen.

In het wetenschapsnieuws brengt redactrice Marijke ons op de hoogte van het nieuws in de wereld van de wetenschap: Uit onderzoek blijkt dat scholing de grootste factor is die invloed heeft op de ontkerkelijking. Daarnaast vertelt ze dat wetenschappers een salamanderachtig mechanisme ontdekt hebben waardoor kraakbeen zichzelf repareert.

In 2016 is in Den Helder een interessante archeologische vondst gedaan: er werd een vuursteen met Neanderthalerlijm gevonden. Archeoloog Gerrit Dusseldorp van de Universiteit leiden legt uit wat er gevonden is en waarom deze vondst zo speciaal is.

Tot slot beantwoordt redactrice Anne de wetenschapsvraag van de week: Wat vieren we nou eigenlijk op de feestdag halloween? Ze legt uit over de traditie trick or treat, de pompoenen en waarom iedereen zo griezelig verkleed gaat.

Leiden Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×