Geen zwarte pieten meer tijdens intocht Sinterklaas Voorschoten

399

Tijdens de intocht van Sinterklaas in het centrum van Voorschoten krijgt de Goedheiligman dit jaar alleen hulp van roetveeg pieten. Daarmee verdwijnt zwarte piet uit beeld. Hoewel de gemeente Voorschoten geen subsidie verstrekt aan de ondernemers die de intocht organiseren, is burgemeester Pauline Bouvy-Koene erg blij met de keuze voor roetveeg pieten. “Als het voor mensen pijnlijk is om te worden geconfronteerd met de kleur van zwarte piet dan kiezen wij er voor om een andere lijn te volgen”, legt de burgemeester uit.

Met de keuze voor roetveeg piet volgt Voorschoten de lijn van het Sinterklaasjournaal waar de NTR onlangs besloot geen volledig zwart geschminkte pieten meer in te zetten. Bouvy-Koene benadrukt dat het in het belang van de kinderen is om met het beleid van de NTR mee te gaan. “In het Sinterklaasjournaal zien de kinderen iets wat ze allemaal begrijpen. We moeten geen discussie voeren over een probleem dat alleen door ouders wordt gezien.”

De burgemeester vreest niet dat de intocht tot veel conflict zal leiden in het dorp. “Ik zou me kunnen voorstellen dat mensen het hier niet mee eens zijn, maar laten we het gezellig houden”, aldus de burgemeester. De intocht van Sinterklaas in Voorschoten is op 23 november.


Verslaggever Lieuwe van Slooten in gesprek met burgemeester Pauline Bouvy-Koene

Delen

399 reacties

  • Diederik Smit

   Marja Verhoogt Dreef
   De tijd dat we bevolkingsgroepen belachelijk maken ligt gelukkig achter ons.

   En dat terwijl we tegelijk weer dichter bij het Sinterklaas verhaal komen; Piet die zwarte vegen heeft van door de schoorsteen klimmen. Veel beter uit te leggen aan kinderen.

   • Een Leids burger op

    Vroeger heb ik dat schoorsteenverhaal nooit geloofd. Want hoe zo´n zwarte piet nu door een nauwe schoorsteen kunnen komen…

    • Wim de Leeuw op

     Goed verhaal, Leids Burger. Maakte jij je als kind alleen druk over hoe zwarte piet door een nauwe schoorsteen kon komen? En niet hoe een overduidelijk oude man met zijn paard over daken kan rijden? Of hoe Sinterklaas vanuit Spanje alle bijzonderheden over jou kon bijhouden in zijn grote boek? 😉

     • Een Leids burger op

      Nou Wim, ik geloofde als kind al niet dat zwarte piet door de schoorsteen kon kruipen. Of ik dat paard op de daken wel geloofde weet ik niet meer. Maar de boot uit Spanje wel. Wel kan ik me nog herinneren dat het boek dat Sinterklaas bij zich had de bijbel bleek te zijn…… 🙂

   • is inderdaad veel beter uit te leggen, je mag geen donkere huidskkleur hebben………………

  • Suzie Muis-Kuijpers

   Piet was vroeger om de kinderen bang te maken: je kreeg slaag met de roe en moest in de zak mee naar Spanje. Dat is toch ook aangepast? Zou daar ook tegen gedemonstreerd zijn door ouders? ‘Feestje verpest’ lees ik overal. Hoezo? Echt geen kind jankt erover hoor, echt niet.

  • Jans van der Weijden-kagenaar

   Diederik Smit, nooit geen last gehad van discriminatie gevoel bij zwarte Piet. Maar sinds die Jerry en Silvana zich geroepen voelen om het als discriminatie tezien. Hoop voor je kindje dat er geen bekende bijlopen.

   • En als er bekende bij lopen is het voor die kinderen nog leuker, dat zijn hulpjes zeg je dan. Het maakt het verhaal alleen maar leuker. Die zijn dan trots dat hun oom of tante mee loopt.

  • Diederik Smit

   Jans van der Weijden-kagenaar
   Ik had dat gevoel ook nooit. Maar er zijn groepen die dat anders voelen. En dat is gewoon niet nodig en dus pas je het een klein beetje aan zodat het voor iedereen weer leuk is.

  • Elly Beekman

   Diederik Smit belachelijk maken heeft met normen en waarden te maken dus met je opvoeding.en dat Sinterklaas verhaal klopt dan alleen als de Sint gekleurd is en niet blank.

  • Marion Ligtvoet

   Diederik Smit heb dat gevoel nooit gehad en ik zal het ook nooit krijgen!
   Opzouten met die lui die er een probleem van maken, die horen dan niet in Nederland!

   • Wat een lichtvoetig persoontje ben jij. Maar niet heus. Zit je soms op een dagverblijf voor zwakzinnigen of zo?

  • Hans Tegelaar

   Diederik Smit
   Lees dit eens??

   Sinterklaas 2030
   KIND: Opa? Vierden jullie vroeger ook Sint en Piet?
   OPA: Ja jongen, alleen waren het toen Sint en Zwarte Piet.
   KIND: Piet was zwart?
   OPA: Tot 2016 wel. Toen mocht het niet meer en werd hij wit.
   KIND: Waarom?
   OPA: Een groepje mensen vond het discriminatie en racisme, zo’n zwarte Piet.
   KIND: Maar Piet is toch heel slim en vrolijk, speelt met kinderen en deelt cadeautjes uit? Hij is toch geen rotzak?
   OPA: Nee, maar die mensen vonden dat Piet een slaaf was.
   KIND: Een slaaf? Van Sinterklaas? Deed die dan lelijk tegen Piet? Gaf hij Piet straf, of sloeg hij hem?
   OPA: Nee, dat niet. Ze zongen samen en deelden samen snoep uit.
   KIND: Dus Sint en Piet waren goede vrienden.
   OPA: Ja, net zoals Sint en Piet nu.
   KIND: Maar nu is Piet niet meer zwart.
   OPA: Nee, want dat mag niet.
   KIND: Opa?
   OPA: Ja?
   KIND: Er zitten vier kinderen in mijn klas, die zijn zwart.
   OPA: Oh ja?
   KIND: Ja. En hun pappa’s willen nu gaan klagen bij de VN.
   OPA: Waarom dan, jongen?
   KIND: Omdat ze het discriminatie en racisme vinden dat al die lieve, gulle Pieten blank zijn. Alsof zwarte mensen niet goed genoeg zijn om Piet te worden. Ze vinden dat er ook zwarte Pieten moeten komen

  • Diederik Smit

   Hans Tegelaar
   Gelezen. Ik begrijp dat het punt dat je probeert te maken met dat verhaaltje is dat Zwarte Piet geen donkere huidskleur mag hebben?

   Dat zegt niemand; iemand met een andere huidskleur mag net zo goed zwarte piet spelen. Zwarte Piet is alleen zwart door de roet van de schoorsteen, onafhankelijk van zijn/haar natuurlijke huidskleur.

   • Jan Schenkmans intentie was helemaal niet om de kleur zwart aan roet te koppelen… Daar ging het hem helemaal niet om in het verhaal.

   • @Leonie. Wij passen ons helemaal niet aan in het buitenland. Kijk bijvoorbeeld al naar al die Nederlandse pensionado’s aan de Spaanse Costa: geen woord Spaans spreken, eigen café’s, eigen artsen, ziekenhuizen etc, eigen supermarkt, schotel voor NL tv-zenders. Wij passen ons aan. Laat me niet lachen.

  • Rommie Eijkelboom

   Oma over zp

   Karin Meijer (originele post staat in the real whos boyfriend is this) schreef het volgende:

   Oma aan het woord.

   Goede middag dames en heren,

   Witte oma hier.. Waarschijnlijk nog ouder dan velen van jullie ouders..
   Geboren ras Hollander met 200% oude kaas bloed. Oftwel een tatta of een witzak.. Leef je uit..

   Graag even aandacht voor het volgende..
   Aangezien de ervaring mij heeft geleerd dat het voor velen bijzonder moeilijk is om zaken aan te nemen van een ander, hier even een bijdrage van de witzak..

   Dit bericht is dan ook gericht aan alle witte lezers in deze groep.

   Toen ik jullie leeftijd had was zwarte piet bij ons thuis zoals in ieder wit huishouden de normaalste zaak van de wereld. Ik praat dan over 1960.. De tijd waarin we het allemaal nog heel normaal vonden om onszelf als witte mensen superieur te voelen tegenover alles en iedereen die “anders” was. Ik keek ieder jaar uit naat het Sinterklaasfeest, het was een van de leukste dagen van het jaar. Ik wist niet beter dan dat het normaal was en bij mij hoorde.

   Als tiener kreeg ik een relatie met een Surinaamse jongen. Deze jongen werd later mijn man. Tijdens onze eerste Sinterklaasviering bij mijn ouders zag ik dat mijn man zich opgelaten en ongemakkelijk voelde. Ik begreep totaal niet waarom, mijn ouders ook niet. Mijn man heeft ons toen uitgelegd waarom het Sinterklaasfeest voor hem geen feest was. Hij werd namelijk al vanaf kinds af aan ieder jaar weer de hele Decembermaand door mijn witte medelanders uitgescholden voor zwarte piet. Volwassen mensen vroegen hem of hij pepernoten bij zich had, wanneer zijn smink eraf ging en of zijn vader ook een knecht was. Zowel op school als op straat werd hij dagelijks vernederd en beledigd. Toen hij dit met ons deelde wuifde mijn ouders (racisten) dit weg als aanstellerij en onzin. Het waren maar “grapjes” en hij moest er maar boven staan.

   Vanaf dat Sinterklaasfeest heb ik nooit meer hetzelfde naar zwarte piet gekeken. Als reactie op mijn ouders trok ik steeds meer naar zijn familie toe en voelde ik een steeds grotere afkeer tegenover mijn eigen mensen en familie. Maar ik dacht toen, dit gaat wel over, men gaat dit op den duur wel begrijpen en over 10 jaar vieren we allemaal gezellig Sinterklaas met elkaar zonder dat iemand zich daar rot bij voelt.

   Elf jaar later kregen we zelf kinderen. Zoals je waarschijnlijk al voelt aankomen maakte onze kinderen op school en op straat precies hetzelfde mee als hun vader. Inmiddels is mijn man al een poosje overleden, ben ik hertrouwd en heb ik 16 kleinkinderen die allemaal een prachtige kleur hebben. Al mijn kleinkinderen hebben vandaag de dag hetzelfde gevoel dat mijn kinderen en mijn man destijds hadden. We zijn inmiddels dus 3 generaties verder. Ik wil jullie verzoeken om hier even heel goed bij stil te staan.

   Ik heb inmiddels iedere drogredenering voor het goedpraten van zp al gehoord. Ze zijn allemaal kansloos en ik zal jullie vertellen waarom. Als wij over Nederlandse tradities en geschiedenis willen beginnen dan kunnen we niet alleen kijken naar de onderdelen die we leuk vinden. We mogen niet ontkennen dat Nederland gebouwd en verrijkt is door kolonisatie en het plunderen, profiteren en afslachten van dezelfde mensen die we vandaag de dag wegwuiven als zeurpieten. Mijn man heeft net als alle andere allochtonen van zijn generatie meegeholpen met de opbouw van dit land. Door hem en Mohammed en Fatima’s vader hebben we nu ondanks het nog steeds heersende white privilege systeem een samenleving waarin iedereen iets van zichzelf kan maken. Ik accepteer dus niet dat de kinderen en kleinkinderen van deze generatie worden afgedaan als een stelletje zeikerds die nog steeds geen stem mogen hebben.

   We noemen onszelf een democratische rechtsstaat. Ik stel voor dat men zich eens gaat verdiepen in wat deze begrippen daadwerkelijk inhouden. Tot die tijd een korte samenvatting: De superieure tijden van mensen met een andere kleur of een ander geloof de mond snoeren is voorbij. Dit is 2019. Deze mensen zijn Nederlandse staatsburgers die net als Henk en Ingrid belastinggeld betalen. Het wordt tijd dat men hier respect voor gaat opbrengen.

   Ik wil dat jullie heel goed beseffen dat jullie met het steunen van zwarte piet allemaal nog steeds op deze kinderen spuugen. Je denkt misschien van niet maar dat is wat je doet. Je zegt feitelijk jammer dat jij voor piet wordt uitgescholden maar piet moet zwart blijven dus ik blijf lekker doorgaan met deze ellende. Want dit is mijn traditie. Ik ben namelijk niet in staat om zonder deze racistische karikatuur ALSNOG een leuk feest met vrienden en familie te hebben. Ik kan zonder zwarte piet niet genieten van de gezelligheid of dat jij en je kinderen gezond zijn en een dak boven het hoofd hebben. Please. Denk daar even heel goed over na.

   Ik wil jullie ook vragen om jezelf af te vragen of dit echt de persoon is die je wilt zijn. Je kunt jezelf namelijk blijven wijsmaken dat je geen deel van het probleem uitmaakt maar men probeert al ruim 60 jaar tot jullie botte hersenen te laten doordringen dat jullie dat wel degelijk zijn. Dit brengt mij op het volgende, namelijk een aantal hele duidelijke feiten welke ik graag even heel helder zou willen aankaarten.

   1. Racisme gaat over systemen waarin zwarte mensen stelselmatig worden gediscrimineerd.
   2. Reversed racism bestaat niet. Er bestaat geen enkel systeem waarin witte mensen stelselmatig worden gediscrimineerd.
   3. Geen enkel wit persoon weet hoe het voelt om in dit systeem te moeten zien te overleven. Ook niet wanneer je twee zwarte vrienden hebt. Ook niet wanneer je Kaapverdiaanse buurvrouw altijd met je naar de bingo gaat. En ook niet wanneer je bent gezegend met een zwarte pastinaak in de slaapkamer. Omgaan met zwarte mensen betekent niet automatisch leven als zwarte mensen.
   4. Racisme is geen mening of emotie. Racisme is een strafbaar feit. Wanneer je bovenstaande punten GOED hebt begrepen dan begrijp je dus ook dat je als wit persoon GEEN ENKEL RECHT hebt om een zwart persoon te vertellen dat hij of zij geen aanstoot aan zwarte piet mag nemen. Doe je dit wel dan ben je nog steeds die kolonisator die voor zijn slaven bepaalt wat ze wel en niet mogen doen of voelen. STOP DAARMEE. Tenzij dat de persoon is die je graag wilt zijn. Zoniet, wil ik je dringend verzoeken om eens aan een tafel te gaan zitten met iemand die tegen zwarte piet is en vooral om een keer je smoel te houden. Stop met praten. LUISTER. VOEL. Kun je dit niet, loop dan naar de bieb of open een tabblad en ga onderzoek doen naar zwarte piet en zijn mattie blackface. LEES. LEER. BESEF. Wat jij je kinderen meegeeft.
   Dit was waarschijnlijk het langste commentaar ooit hier maar deze dingen moeten gezegd worden. Zwarte piet is racisme. Als je geen racist wilt zijn stop dan met met misplaatste trots achter deze walgelijke traditie staan. Stop. Doe beter. Wees verstandiger. Durf van je medemens te houden en van je medemens te leren. Ze zijn er niet alleen voor de pitjil, de kapsalon of de bami. Ze hebben een verhaal te vertellen. LUISTER NAAR DIT VERHAAL. En vraag jezelf daarna nog een keer wat je de volgende generatie wilt meegeven. Fijne avond allemaal.

   • Sterk stuk… Zo heb ik een dochter die mishandeld werd door haar eerste donkere vriend en lieten de 2de en de 3de , ieder een kind bij haar achter,zonder er financieel voor te zorgen.Hoe moet ik nu naar donkere mensen kijken? Ieder zijn verhaal schat.

    • Tuurlijk Tuut. Op basis van 3 donkere mensen kun je alle donkere mensen over 1 kam scheren. Misschien moet je je dochter zeggen alleen nog maar een relatie te beginnen met witte mannen, want (volgens jou) mishandelen witte mannen nooit een vrouw en/of laten ze een kind achter zonder er financieel achter.

     Of wil je zeggen dat als een witte man zijn vrouw mishandelt en/of berooid met kind achterlaat, het toevallig een ‘slecht individu’ is, maar bij donkere mannen ga je er voor het gemak maar van uit dat je op basis van die paar donkere mannen, dat je meteen alle donkere mensen kunt veroordelen??!! Serieus??

   • Als je met het vingertje voordurend naar het blanke ras blijft wijzen ivm het slavernij verleden,ook al hebben deze nieuwe generaties geen fluit met die slavernij te maken gehad,dan ben je wel degelijk het racisme aan het omkeren,zo moest ik me vader ook terug fluiten toen hij een jonge Duitse voetballer (die bij ons op uitwisselings bezoek was) aansprak over de oorlog… Gek he… Ik was toen zelf pas een kind van 12.

   • Ik ben links tot midden politiek gezien,maar kom ook bij rechtse mensen… Mag jij raden hoe dat uitpakt als je over de een bij de ander wil praten… Niets nieuws onder de zon voor me.

   • Ik zal hem niets verwijten over het feit dat hij aanstoot heeft over het zwarte gezicht,maar op het moment dat hij bij mij me rechten wil ontnemen,verzoek ik hem toch vriendelijk me te respecteren op me recht op gelijkwaardige behandeling volgens de grondwet artikel 1… Als een donker mens het recht heeft op een witte smink,wat heb ik dan of me halbloed kleinkinderen als het om zwarte smink gaat?

   • Daarbij dame…. Het was Jan Schenkman die bij de eerste grondlegers van de pedagogie behoorden,waarbij hij kinderen via het Sinterklaas verhaal uitlegde hoe men met elkaar om behoort te gaan als het om huidskleur gaat ongeacht stand… In zijn kinderboek over Sint en zwarte knecht,bedankte namelijk een kind in tekst vorm op een zelfde wijze met kus en hand de Sint en knecht,hoe is dat in Nederland als een omhoog gevallen imam uit de bergen dat doet naar een vrouw (hand weigeren),als hij in de Koran de keuze krijgt tussen Nee… Maar als het de ander te veel voor de borst stoot met Ja dan mag het…. en hoe reageerde links hier op als rechts aangaf,zo gaan we niet met elkaar om in dit land?

   • Vreemd genoeg vind men het in ons land prima als er gediscrimineerd wordt in tekst vorm via de geloofsboeken,want een gelovige kan maar beter niet omgaan met een ongelovige en een homo is een gruwel… Om vervolgens op de kast te springen bij het aanzien van een zwart gezicht,die notabene is ingezet door een beginnend pedagoog en kinderleraar,die op een positieve wijze sociale gelijkwaardigheid wilde bijbrengen.Zoiets mag niet in ere gehouden worden en bij de andere roept men woorden als “onwaardig mens” als men het wil bestrijden of krijgt men taart in de smoel…

   • Het woord achterlijke cultuur is discriminatie het woord white privilage,witmang,racisten (naar blanken in zijn geheel),Kut Holanders (waar ze zelf ook deel van uitmaken),tokkies enz… Daar is geen fluit mis mee zeg maar… Wanneer beseft iedereen het eens een keer dat het geen fluit meer uitmaakt wie het nog zegt,want ik heb geleerd dat het lastig te beoordelen is of de kip of het ei er als eerste was,zeker als we weten dat we volgens de wetenschap met ze allen onze roots in Afrika hebben liggen…

   • Wat een onzin verhaal. U bent degene die geen gevoel heeft! Misschien moet u een keer uw verstand gaan gebruiken en durven accepteren dat Zwarte Zwarte Piet bij de Nederlandse cultuur hoort, in plaats van Zwarte Zwarte Piet aan te vallen. Waar bent u mee bezig?! U heeft zelf een zeer racistische instelling, u moest zich schamen!.

   • Dat is een verhaal van hele nare respectloze ervaringen Rommie. Ik moet wel zeggen dat je door woede enkele aannames hebt geaccepteerd en dat je je afkeert van je “eigen witte medelander” vindt ik een rare stelling, wat is precies “eigen”? soortgelijke feesten worden al meer dan duizend jaar over heel europa en daarbuiten gevierd met zwarte sminck. In de jaren zestig was het zeldzamer dan nu om een donker iemand te zien en door een simpelweg uiterlijk verschil trekt dat onwetenden en racisten aan iets te zeggen maar voor die 5 die beledigen (tegen een kind zelfs,belachelijk !) zijn er 500 die wel fatsoenlijk zijn. Een kind (maar jij ook) denkt dan helaas dat nagenoeg iedereen die wit is zo doet. Je scheert ze hier over 1 kam, precies wat een racist ook doet. En helaas geef je ook aan, net zoals veel racisten, al vast te staan in je mening. Iedereen kent pijn, iedereen weet van beledigingen, iedereen heeft ervaringen met uitsluiting, respectloosheid, geweld, pesten, benadeeld en tegengewerkt worden, de 1 meer dan de ander maar er bestaat niet iets als een scheidslijn tussen wit en zwart die zegt dat wit inferieur is aan zwart voor wat betreft ervaring en kennis. Hier moet wit op basis van huidskleur (racisme) zijn”smoel” houden?? zwart heeft het alleenrecht op het lijden? Racisme met tegenovergesteld racisme oplossen is fout, racisme moet naar nul. Racisme zijn onderontwikkelde uitingen van mensen die niet kunnen omgaan met mensen die er uiterlijk anders er uit zien en er bepaalde negatieve eigenschappen/aannames aan toekennen, ze lopen achter op dat vlak. Je opsomming van feiten zijn helaas geen feiten maar doctrines uit een extreem linkse hoek over gewaaid uit Amerika, zie ook de Engelse termen punt 1. Het zit in de westerse wereld niet in systemen maar in individuen die toevallig in zo`n systeem werken, die moet je aanpakken anders val je werkende systemen aan doordat 1 racist tussen zit, dat vind niemand goed. Punt 2 Reverse racisme bestaat en jij laat hier zelf enkele voorbeelden van zien. En aangezien we in de media niet op de hoogte worden gehouden door de wantoestanden en het stelselmatig racisme in Zuid Afrika(hier wel) komt dit dus niet op jou netvlies maar wellicht vind je het ook niet rechtvaardig dat hier mensen worden vermoord?..vind je het wel rechtvaardig als ik zeg dat hier ‘witte” mensen worden vermoord?, ik denk en hoop het niet. Racisme los je niet op met racisme, het moet naar nul.
    Punt 3. Heb ik al besproken. Het superieure alleenrecht op het lijden en de superieure kennis hierover en het alleenrecht op het spreken hierover en de bestempeling van een inferieure mening, is arrogant, vernederend, ondemocratisch, onrealistisch, haatzaaiend, gedreven door interne woede/onvrede en racistisch. Dit zouden we toch geleerd moeten hebben van de geschiedenis. Punt 4. Iedereen heeft het recht elkaar aan te spreken alleen al door iemand op andere gedachtes te kunnen brengen, daardoor ben ik geen kolonist,die bestaan ook niet in Nederland. Omdat ik het niet met jou eens ben maakt mij ook geen racist. Wanneer een racist precies zegt hoe hij of zij erin staat bestaat er een kans dat je degene tot inkeer kan brengen met argumenten maar op internet is dat zeer moeilijk. Met de huidige technologie van de “sociale” media is er geen rem of groepsdruk zodat mensen zich hier gedragen, op deze vorm van communicatie zijn we niet geëvolueert. Daarom gaat het zo mis met deze discussies en uiten vooral de schreeuwers (van beide kanten) zich en laten zich ook nog eens van hun slechtste kant zien.Dan kan het een afspiegeling lijken van de samenleving wat het in de verste verte niet is. Dat is ook een reden waarvoor jij denkt dat het een gigantisch probleem is en dat er overal racisten loeren, hiermee val je heel veel mensen aan die het niet zijn. Die Amerikaanse term “white privilege” is ook een leugen en al helemaal niet van toepassing op Nederland. Iedereen heeft voordelen en nadelen in zijn leven, die maken geen onderscheid in kleur, de grootste oorzaak ligt vooral in de vreselijke situatie waarin de zwarte gemeenschap achterstand oploopt doordat 70% van de gezinnen uit 1 ouder (moeder) gezinnen bestaat. Onderzoek wijst uit dat 1 ouder gezinnen van IEDERE kleur het gewoon heel moeilijk hebben met de aandacht/ontwikkeling en financiën en dus ook studie van de kinderen, de afwezigheid van een vader zorgen voor een veel grotere oncontroleerbare agressie, impulsiviteit, schoolverlaten, straathangen en crimineel gedrag/gevangenisopname. Die relatieve armoede die zij hier ervaren en telkens om hun heen zien dat anderen wel een succesladder kunnen beklimmen versterkt de drang om de succesladder dan maar te beklimmen in het criminele circuit. Dit is een benarde situatie die opgelost moet worden maar dan moet je de problemen duidelijk willen zien wil je ze echt kunnen oplossen. Als je alleen maar concludeert dat het komt doordat tegenwoordig witte mensen privileges hebben dan ga je voorbij aan dit grootste probleem van “oneerlijke” verdeling. De kans een probleem op te lossen zonder de oorzaak te weten is 0% De kans het probleem daarbij groter te maken en andere problemen te veroorzaken is 100%. Het Amerikaanse woord ‘blackface” slaat trouwens vooral op amerikaanse acteurs die ooit een afro- amerikaan wilde spelen en daarin vroeger vaak hele nare vooroordelen en typeringen lieten zien (racistisch). Niks te maken met Nederland en zwarte piet is ouder dan TV. Je moet die Amerikaanse polariserende flut artikelen echt anders lezen en een beetje openstaan voor andersdenkenden waarbij kleur niet belangrijk is.

  • Elly Beekman

   Diederik Smit misschien de geschiedenis van het sinterklaas verhaal eens bestuderen, hij was no een heilige bisschop van Turkse komaf,hoe gekleurd wil je het hebben.

  • Diederik Smit

   Elly Beekman
   Dat is de herkomst van het verhaal maar niet het verhaal van het kinderfeest zoals we het nu vieren. In die tijd was er nog helemaal niets met Zwarte Piet en schoorstenen

  • Elly Beekman

   Diederik Smit klopt en ook niet het gezeur over discriminatie, in ieder woord of iedere blik wordt tegenwoordig discriminatie gezien,als iedereen gewoon respect heeft voor een ander en elkaar in zijn of /haar waarde laat zou het allemaal veel gezelliger zijn.en als het dan echt niet anders kan,laat iedereen wit,bruin,zwart,groen of paars,gelovig of niet ,wie het hier zo verschrikkelijk vinden,een ander plekje in de wereld zoeken en daar hun eigen utopia bouwen met hun eigen geboden en verboden.iedereen tevreden en het zal een stuk gezelliger en vriendelijker zijn op deze aardbol.

  • Diederik Smit

   Elly Beekman
   Is jouw definitie van “respect” dat als iemand een ander idee heeft dan jij dat deze persoon dan maar naar een ander land moet verhuizen? Klinkt dat niet een beetje vreemd?

  • Elly Beekman

   Diederik Smit goed lezen! Mijn definitie van respect is een ander niet jouw wil opleggen zoals sommige mensen maar al te graag willen en ja als je het hier niks vind staat het je vrij om weg te gaan .en ik heb het niet over bepaalde mensen dat is mijn respect naar iedereen.

 1. Marja Verhoogt Dreef

  Laatst enquête iets van 10 procent is tegen zwarte piet. Nederland het land waar de jankerds hun zin krijgen.. Ik kreeg nooit mijn zin van mijn moeder als ik stampvoetend en jankend iets wilde!

  • Diederik Smit

   Marja Verhoogt Dreef
   Hoe is die vraag gesteld?

   Ik ben namelijk ook helemaal niet tegen zwarte Piet. Dus ik zou als het me gevraagd wordt ook voor zijn.

   Alleen ziet zwarte Piet er voor mij uit als een mannetje met zwarte vegen van het klimmen door de schoorsteen om pakjes te bezorgen. Zoals in de verhaaltjes

 2. Diana de Vrij-Driehuijs

  Waarom moeten tradities om zeep geholpen worden?? Door een paar idiote die er anders over denken. Hele generaties weten niet beter, en dat je hier in meegaat te gek voor woorden! Over paar jaar bestaat het helemaal niet meer!😕

  • Suzie Muis-Kuijpers

   De traditie ‘sla het kind met de roe en stop het in de zak om bang te maken’ is toch ook niet behouden gebleven? En Sinterklaas was daarna ook niet ‘om zeep’. Het wordt alleen maar leuker, fijner, en VOOR IEDEREEN

  • Sander Pardon

   Diana de Vrij-Driehuijs wat een onzin reden zeg ‘omdat hele generatie niet beter weten’, maar nu weten we wel beter dus tijd om aan te passen.

  • Ria Grundeken

   Suzie Muis-Kuijpers ik ben niet opgevoed met een zwarte Piet die met een roe slaat of je in de zak stopt…en ik ben 61..dus..tradities moeten gewoon blijven zoals ze zijn…😡🙃

  • Diederik Smit

   Diana de Vrij-Driehuijs
   De traditie blijft toch precies hetzelfde; een Sinterklaas, een Zwarte Piet, kadootjes, pepernoten en een paard. Alleen heeft Zwarte Piet zijn kleur, net als in de verhaaltjes, door het roet van de schoorsteen in plaats van door een om onduidelijke reden donkere huidskleur. Er verandert toch helemaal niet aan het feest of de traditie?

   • Volgens mij gaat het niet zozeer om de traditie, maar het feit dat je voor racist uitgemaakt wordt als je een donker geschminkt iemand leuk vind.

 3. Een Leids burger op

  1. “In het Sinterklaasjournaal zien de kinderen iets wat ze allemaal begrijpen.¨
  Oh, en een geheel zwarte Piet zouden ze dan (opeens) niet begrijpen?……..
  .
  2. ¨Als het voor mensen pijnlijk is om te worden geconfronteerd met de kleur van zwarte piet dan kiezen wij er voor om een andere lijn te volgen.¨
  En de kleur van donkergekleurde zwarte mensen zelf dan? We gaan aan zwarte of donkergekleurde mensen toch ook niet vragen of ze maar wat minder zwart willen zijn. DAT zou pas pijnlijk zijn!

  .
  Als we moeten toegeven aan dat soort is het hek van de dam.
  Zelfs bij die roetveegpieten zijn er ook al idioten die meer dan 3 roetvegen als racistisch zien…

    • Marco, je moet eens weten hoezeer dat werkt, de Hema is niet voor niets bijna naar de kleaute. Ik boycot en met mij miljoenen anderen alle anti zwarte piet, weg met ons en leve de moslim winkels. Ik koop er geen hol meer. Zoals Trutte zij, wij zijn met meer. (nu nog wel)

     • Janw

      Ik begrijp het sentiment van het boycotten, dat hou je een paar jaar vol en daarna worden er weer volop hema worstje gekocht. Online omzet stijgt elk jaar weer. Zoals je al zei jullie zijn nu nog met meer maar mensen beginnen het al te begrijpen dat het tijd is voor verandering. Het hoeft ook niet snel te gaan, maar we komen er wel. Met elkaar.

   • Wat heeft dat met zwarte piet te maken ??!
    En wat moet er veranderd worden aan die feesten dan ?
    En waarom hou je het niet bij het onderwerp ??

    Volgens mij zit daar geen karikatuur van een donker persoon bij.

  • Rommie Eijkelboom

   Stefan van Nijnatten

   Oma over zp

   Karin Meijer (originele post staat in the real whos boyfriend is this) schreef het volgende:

   Oma aan het woord.

   Goede middag dames en heren,

   Witte oma hier.. Waarschijnlijk nog ouder dan velen van jullie ouders..
   Geboren ras Hollander met 200% oude kaas bloed. Oftwel een tatta of een witzak.. Leef je uit..

   Graag even aandacht voor het volgende..
   Aangezien de ervaring mij heeft geleerd dat het voor velen bijzonder moeilijk is om zaken aan te nemen van een ander, hier even een bijdrage van de witzak..

   Dit bericht is dan ook gericht aan alle witte lezers in deze groep.

   Toen ik jullie leeftijd had was zwarte piet bij ons thuis zoals in ieder wit huishouden de normaalste zaak van de wereld. Ik praat dan over 1960.. De tijd waarin we het allemaal nog heel normaal vonden om onszelf als witte mensen superieur te voelen tegenover alles en iedereen die “anders” was. Ik keek ieder jaar uit naat het Sinterklaasfeest, het was een van de leukste dagen van het jaar. Ik wist niet beter dan dat het normaal was en bij mij hoorde.

   Als tiener kreeg ik een relatie met een Surinaamse jongen. Deze jongen werd later mijn man. Tijdens onze eerste Sinterklaasviering bij mijn ouders zag ik dat mijn man zich opgelaten en ongemakkelijk voelde. Ik begreep totaal niet waarom, mijn ouders ook niet. Mijn man heeft ons toen uitgelegd waarom het Sinterklaasfeest voor hem geen feest was. Hij werd namelijk al vanaf kinds af aan ieder jaar weer de hele Decembermaand door mijn witte medelanders uitgescholden voor zwarte piet. Volwassen mensen vroegen hem of hij pepernoten bij zich had, wanneer zijn smink eraf ging en of zijn vader ook een knecht was. Zowel op school als op straat werd hij dagelijks vernederd en beledigd. Toen hij dit met ons deelde wuifde mijn ouders (racisten) dit weg als aanstellerij en onzin. Het waren maar “grapjes” en hij moest er maar boven staan.

   Vanaf dat Sinterklaasfeest heb ik nooit meer hetzelfde naar zwarte piet gekeken. Als reactie op mijn ouders trok ik steeds meer naar zijn familie toe en voelde ik een steeds grotere afkeer tegenover mijn eigen mensen en familie. Maar ik dacht toen, dit gaat wel over, men gaat dit op den duur wel begrijpen en over 10 jaar vieren we allemaal gezellig Sinterklaas met elkaar zonder dat iemand zich daar rot bij voelt.

   Elf jaar later kregen we zelf kinderen. Zoals je waarschijnlijk al voelt aankomen maakte onze kinderen op school en op straat precies hetzelfde mee als hun vader. Inmiddels is mijn man al een poosje overleden, ben ik hertrouwd en heb ik 16 kleinkinderen die allemaal een prachtige kleur hebben. Al mijn kleinkinderen hebben vandaag de dag hetzelfde gevoel dat mijn kinderen en mijn man destijds hadden. We zijn inmiddels dus 3 generaties verder. Ik wil jullie verzoeken om hier even heel goed bij stil te staan.

   Ik heb inmiddels iedere drogredenering voor het goedpraten van zp al gehoord. Ze zijn allemaal kansloos en ik zal jullie vertellen waarom. Als wij over Nederlandse tradities en geschiedenis willen beginnen dan kunnen we niet alleen kijken naar de onderdelen die we leuk vinden. We mogen niet ontkennen dat Nederland gebouwd en verrijkt is door kolonisatie en het plunderen, profiteren en afslachten van dezelfde mensen die we vandaag de dag wegwuiven als zeurpieten. Mijn man heeft net als alle andere allochtonen van zijn generatie meegeholpen met de opbouw van dit land. Door hem en Mohammed en Fatima’s vader hebben we nu ondanks het nog steeds heersende white privilege systeem een samenleving waarin iedereen iets van zichzelf kan maken. Ik accepteer dus niet dat de kinderen en kleinkinderen van deze generatie worden afgedaan als een stelletje zeikerds die nog steeds geen stem mogen hebben.

   We noemen onszelf een democratische rechtsstaat. Ik stel voor dat men zich eens gaat verdiepen in wat deze begrippen daadwerkelijk inhouden. Tot die tijd een korte samenvatting: De superieure tijden van mensen met een andere kleur of een ander geloof de mond snoeren is voorbij. Dit is 2019. Deze mensen zijn Nederlandse staatsburgers die net als Henk en Ingrid belastinggeld betalen. Het wordt tijd dat men hier respect voor gaat opbrengen.

   Ik wil dat jullie heel goed beseffen dat jullie met het steunen van zwarte piet allemaal nog steeds op deze kinderen spuugen. Je denkt misschien van niet maar dat is wat je doet. Je zegt feitelijk jammer dat jij voor piet wordt uitgescholden maar piet moet zwart blijven dus ik blijf lekker doorgaan met deze ellende. Want dit is mijn traditie. Ik ben namelijk niet in staat om zonder deze racistische karikatuur ALSNOG een leuk feest met vrienden en familie te hebben. Ik kan zonder zwarte piet niet genieten van de gezelligheid of dat jij en je kinderen gezond zijn en een dak boven het hoofd hebben. Please. Denk daar even heel goed over na.

   Ik wil jullie ook vragen om jezelf af te vragen of dit echt de persoon is die je wilt zijn. Je kunt jezelf namelijk blijven wijsmaken dat je geen deel van het probleem uitmaakt maar men probeert al ruim 60 jaar tot jullie botte hersenen te laten doordringen dat jullie dat wel degelijk zijn. Dit brengt mij op het volgende, namelijk een aantal hele duidelijke feiten welke ik graag even heel helder zou willen aankaarten.

   1. Racisme gaat over systemen waarin zwarte mensen stelselmatig worden gediscrimineerd.
   2. Reversed racism bestaat niet. Er bestaat geen enkel systeem waarin witte mensen stelselmatig worden gediscrimineerd.
   3. Geen enkel wit persoon weet hoe het voelt om in dit systeem te moeten zien te overleven. Ook niet wanneer je twee zwarte vrienden hebt. Ook niet wanneer je Kaapverdiaanse buurvrouw altijd met je naar de bingo gaat. En ook niet wanneer je bent gezegend met een zwarte pastinaak in de slaapkamer. Omgaan met zwarte mensen betekent niet automatisch leven als zwarte mensen.
   4. Racisme is geen mening of emotie. Racisme is een strafbaar feit. Wanneer je bovenstaande punten GOED hebt begrepen dan begrijp je dus ook dat je als wit persoon GEEN ENKEL RECHT hebt om een zwart persoon te vertellen dat hij of zij geen aanstoot aan zwarte piet mag nemen. Doe je dit wel dan ben je nog steeds die kolonisator die voor zijn slaven bepaalt wat ze wel en niet mogen doen of voelen. STOP DAARMEE. Tenzij dat de persoon is die je graag wilt zijn. Zoniet, wil ik je dringend verzoeken om eens aan een tafel te gaan zitten met iemand die tegen zwarte piet is en vooral om een keer je smoel te houden. Stop met praten. LUISTER. VOEL. Kun je dit niet, loop dan naar de bieb of open een tabblad en ga onderzoek doen naar zwarte piet en zijn mattie blackface. LEES. LEER. BESEF. Wat jij je kinderen meegeeft.
   Dit was waarschijnlijk het langste commentaar ooit hier maar deze dingen moeten gezegd worden. Zwarte piet is racisme. Als je geen racist wilt zijn stop dan met met misplaatste trots achter deze walgelijke traditie staan. Stop. Doe beter. Wees verstandiger. Durf van je medemens te houden en van je medemens te leren. Ze zijn er niet alleen voor de pitjil, de kapsalon of de bami. Ze hebben een verhaal te vertellen. LUISTER NAAR DIT VERHAAL. En vraag jezelf daarna nog een keer wat je de volgende generatie wilt meegeven. Fijne avond allemaal.

  • Bart Friedhoff

   Ilan Smolders ja dat komt door jou soort , zwarte piet ga je nooit uit Voorschoten krijgen zolang wij hier wonen. Lekker kansloos een kinderfeest verpesten. Kom maar demonstreren in Voorschoten , krijg je veel zwarte pieten te zien

  • Ilan Smolders

   Bart Friedhoff nee, want blijkbaar gaan er geen zwarte pieten bij aanwezig zijn. Zwarte piet is verleden tijd. Ik ga demonstreren in den bosh, scheveningen en mischien nog een andere plek of twee.

  • Ilan Smolders

   Stefan van Nijnatten dat is niet waar. De meerderheid van nederland zit fout. Wij maken deel uit van zo’n 40% die zwarte piet niet wil behouden

  • Natalie Montagne

   Ilan Smolders gelul! Alleen mensen die juist moeilijk doen en zich persoonlijk zielig vinden zeuren!
   Hoe kun je überhaupt zeggen dat het racisme is? Dan ben je pas zelf een echte racistische domme sukkel!
   Niemand heeft het ooit zo aangemerkt!!

   • Leest je wel eens terug wat je typed ?? Als iemand zegt dat het een racistische karikatuur is dan is hij zelf een racist. Beetje raar toch en dat niemand het ooit heeft aangemerkt is ook onzin het werd al jaren aangekaart maar werd altijd afgedaan als onzin omdat niemand in gesprek wou gaan.

  • Michel Koudijs

   Natalie Montagne ten eerste niet voor iedereen praten. En ten tweede hoe weet jij hoe andere zich voelen. Zwarte piet is kwetsend voor heel veel van je medelanders. Kinderen en volwassenen.

   • Nee dat zeg je verkeerd, er zijn een aantal mensen die zich gekwetst VOELEN. Ze worden niet gekwetst, maar vinden zichzelf heel erg zielig en trekken al de racisme-kaart als iemand zwarte sokken draagt.

   • Die van jou ook, en daarom komen we nooit uit deze discussie. Maar goed, in apeldoorn zijn alleen roetveegpieten dus is daar geen racisme meer…..

   • Klopt het is 78% zag ik gisteren, waarbij ook werd aangetoont dat door de actiegroepen tagen zwarte piet dit percentage stijgt. Jullie gooien je eigen glazen in door mensen uit te maken voor racist.

  • Walter De Bruijn

   Ilan Smolders je maakt nu dezelfde fout als die roeptoeters,de Amerikaanse blackface geschiedenis heeft TOTAAL niets te maken met onze kindervriend.Zwarte piet is alleen racistisch als je dat er zelf van maakt,en onder leiding van die uitgerangeerde mislukte zangeres/actrice/danseres/presentatrice/politica die er alles aan deed om met die lelijke kop maar in de media te blijven zijn daar een heleboel mensen in gaan geloven.Je zou eens wat minder naar dat linkse propaganda programma DWDD moeten kijken.

  • Walter De Bruijn

   Ilan Smolders dan snap jij totaal niet waarom blackface in Amerika een issue is als je denkt dat het puur om de karikatuur van een gekleurde gaat … als ik jou was zou ik me daar eerst maar eens in verdiepen.

  • Rommie Eijkelboom

   Corina Steenbergen-Neuteboom

   Oma over zp

   Karin Meijer (originele post staat in the real whos boyfriend is this) schreef het volgende:

   Oma aan het woord.

   Goede middag dames en heren,

   Witte oma hier.. Waarschijnlijk nog ouder dan velen van jullie ouders..
   Geboren ras Hollander met 200% oude kaas bloed. Oftwel een tatta of een witzak.. Leef je uit..

   Graag even aandacht voor het volgende..
   Aangezien de ervaring mij heeft geleerd dat het voor velen bijzonder moeilijk is om zaken aan te nemen van een ander, hier even een bijdrage van de witzak..

   Dit bericht is dan ook gericht aan alle witte lezers in deze groep.

   Toen ik jullie leeftijd had was zwarte piet bij ons thuis zoals in ieder wit huishouden de normaalste zaak van de wereld. Ik praat dan over 1960.. De tijd waarin we het allemaal nog heel normaal vonden om onszelf als witte mensen superieur te voelen tegenover alles en iedereen die “anders” was. Ik keek ieder jaar uit naat het Sinterklaasfeest, het was een van de leukste dagen van het jaar. Ik wist niet beter dan dat het normaal was en bij mij hoorde.

   Als tiener kreeg ik een relatie met een Surinaamse jongen. Deze jongen werd later mijn man. Tijdens onze eerste Sinterklaasviering bij mijn ouders zag ik dat mijn man zich opgelaten en ongemakkelijk voelde. Ik begreep totaal niet waarom, mijn ouders ook niet. Mijn man heeft ons toen uitgelegd waarom het Sinterklaasfeest voor hem geen feest was. Hij werd namelijk al vanaf kinds af aan ieder jaar weer de hele Decembermaand door mijn witte medelanders uitgescholden voor zwarte piet. Volwassen mensen vroegen hem of hij pepernoten bij zich had, wanneer zijn smink eraf ging en of zijn vader ook een knecht was. Zowel op school als op straat werd hij dagelijks vernederd en beledigd. Toen hij dit met ons deelde wuifde mijn ouders (racisten) dit weg als aanstellerij en onzin. Het waren maar “grapjes” en hij moest er maar boven staan.

   Vanaf dat Sinterklaasfeest heb ik nooit meer hetzelfde naar zwarte piet gekeken. Als reactie op mijn ouders trok ik steeds meer naar zijn familie toe en voelde ik een steeds grotere afkeer tegenover mijn eigen mensen en familie. Maar ik dacht toen, dit gaat wel over, men gaat dit op den duur wel begrijpen en over 10 jaar vieren we allemaal gezellig Sinterklaas met elkaar zonder dat iemand zich daar rot bij voelt.

   Elf jaar later kregen we zelf kinderen. Zoals je waarschijnlijk al voelt aankomen maakte onze kinderen op school en op straat precies hetzelfde mee als hun vader. Inmiddels is mijn man al een poosje overleden, ben ik hertrouwd en heb ik 16 kleinkinderen die allemaal een prachtige kleur hebben. Al mijn kleinkinderen hebben vandaag de dag hetzelfde gevoel dat mijn kinderen en mijn man destijds hadden. We zijn inmiddels dus 3 generaties verder. Ik wil jullie verzoeken om hier even heel goed bij stil te staan.

   Ik heb inmiddels iedere drogredenering voor het goedpraten van zp al gehoord. Ze zijn allemaal kansloos en ik zal jullie vertellen waarom. Als wij over Nederlandse tradities en geschiedenis willen beginnen dan kunnen we niet alleen kijken naar de onderdelen die we leuk vinden. We mogen niet ontkennen dat Nederland gebouwd en verrijkt is door kolonisatie en het plunderen, profiteren en afslachten van dezelfde mensen die we vandaag de dag wegwuiven als zeurpieten. Mijn man heeft net als alle andere allochtonen van zijn generatie meegeholpen met de opbouw van dit land. Door hem en Mohammed en Fatima’s vader hebben we nu ondanks het nog steeds heersende white privilege systeem een samenleving waarin iedereen iets van zichzelf kan maken. Ik accepteer dus niet dat de kinderen en kleinkinderen van deze generatie worden afgedaan als een stelletje zeikerds die nog steeds geen stem mogen hebben.

   We noemen onszelf een democratische rechtsstaat. Ik stel voor dat men zich eens gaat verdiepen in wat deze begrippen daadwerkelijk inhouden. Tot die tijd een korte samenvatting: De superieure tijden van mensen met een andere kleur of een ander geloof de mond snoeren is voorbij. Dit is 2019. Deze mensen zijn Nederlandse staatsburgers die net als Henk en Ingrid belastinggeld betalen. Het wordt tijd dat men hier respect voor gaat opbrengen.

   Ik wil dat jullie heel goed beseffen dat jullie met het steunen van zwarte piet allemaal nog steeds op deze kinderen spuugen. Je denkt misschien van niet maar dat is wat je doet. Je zegt feitelijk jammer dat jij voor piet wordt uitgescholden maar piet moet zwart blijven dus ik blijf lekker doorgaan met deze ellende. Want dit is mijn traditie. Ik ben namelijk niet in staat om zonder deze racistische karikatuur ALSNOG een leuk feest met vrienden en familie te hebben. Ik kan zonder zwarte piet niet genieten van de gezelligheid of dat jij en je kinderen gezond zijn en een dak boven het hoofd hebben. Please. Denk daar even heel goed over na.

   Ik wil jullie ook vragen om jezelf af te vragen of dit echt de persoon is die je wilt zijn. Je kunt jezelf namelijk blijven wijsmaken dat je geen deel van het probleem uitmaakt maar men probeert al ruim 60 jaar tot jullie botte hersenen te laten doordringen dat jullie dat wel degelijk zijn. Dit brengt mij op het volgende, namelijk een aantal hele duidelijke feiten welke ik graag even heel helder zou willen aankaarten.

   1. Racisme gaat over systemen waarin zwarte mensen stelselmatig worden gediscrimineerd.
   2. Reversed racism bestaat niet. Er bestaat geen enkel systeem waarin witte mensen stelselmatig worden gediscrimineerd.
   3. Geen enkel wit persoon weet hoe het voelt om in dit systeem te moeten zien te overleven. Ook niet wanneer je twee zwarte vrienden hebt. Ook niet wanneer je Kaapverdiaanse buurvrouw altijd met je naar de bingo gaat. En ook niet wanneer je bent gezegend met een zwarte pastinaak in de slaapkamer. Omgaan met zwarte mensen betekent niet automatisch leven als zwarte mensen.
   4. Racisme is geen mening of emotie. Racisme is een strafbaar feit. Wanneer je bovenstaande punten GOED hebt begrepen dan begrijp je dus ook dat je als wit persoon GEEN ENKEL RECHT hebt om een zwart persoon te vertellen dat hij of zij geen aanstoot aan zwarte piet mag nemen. Doe je dit wel dan ben je nog steeds die kolonisator die voor zijn slaven bepaalt wat ze wel en niet mogen doen of voelen. STOP DAARMEE. Tenzij dat de persoon is die je graag wilt zijn. Zoniet, wil ik je dringend verzoeken om eens aan een tafel te gaan zitten met iemand die tegen zwarte piet is en vooral om een keer je smoel te houden. Stop met praten. LUISTER. VOEL. Kun je dit niet, loop dan naar de bieb of open een tabblad en ga onderzoek doen naar zwarte piet en zijn mattie blackface. LEES. LEER. BESEF. Wat jij je kinderen meegeeft.
   Dit was waarschijnlijk het langste commentaar ooit hier maar deze dingen moeten gezegd worden. Zwarte piet is racisme. Als je geen racist wilt zijn stop dan met met misplaatste trots achter deze walgelijke traditie staan. Stop. Doe beter. Wees verstandiger. Durf van je medemens te houden en van je medemens te leren. Ze zijn er niet alleen voor de pitjil, de kapsalon of de bami. Ze hebben een verhaal te vertellen. LUISTER NAAR DIT VERHAAL. En vraag jezelf daarna nog een keer wat je de volgende generatie wilt meegeven. Fijne avond allemaal.

   • Kindren met rood haar, met sproeten, schele ogen, keomme benen etc etc worden van tijd tot tijd gepest en geplaagd. Is zeker niet goed, maar heeft helemaal niets met racisme te maken. Maar als het over een kleur gaat ineens wel…
    Stop toch eens om steeds die racisme- kaart te trekken!

    • Dat krijg je dit soort mensen niet aal het verstand gepraat,ze hebben een missie en dat geeft ze een levensdoel,zonder dieper naar de oorzaak van het probleem te kijken… Of zoals Einstein zou zeggen “you cannot solve a problem with the same mind that created it”… The human mind…

  • Emmanuël Snijers

   Rommie Eijkelboom wat een zeik verhaal zeg…. heel zielig voor der man kinderen en kleinkinderen. Maar dit heeft niks te maken met racisme. Als ouders hun kinderen zwarte of andere gekleurde mensen uit laten schelden in welke vorm dan ook dan ligt dat aan de opvoeding. Die kinderen of ouders zouden dan zelf een pak rammel moeten krijgen.

  • Noortje Bloemzaad

   Rommie Eijkelboom
   Wát een epistel zeg!

   Ik zou bijna al je zogenoemde feiten gaan ontzenuwen.
   Nogal wat verkeerde aannames en gevolgtrekkingen in je verhaal.

   Sinterklaas en Zwarte Piet!

   Niemand die je dwingt om dit te vieren.

   Maar wél mensen die míj willen dwingen het niét te vieren!

   • Daar doen ze grootste moeite met zwarte sinterklaas om hem wit te krijgen ,dus daar kan het wel en hier niet. Onze Voorschotense groep heeft het jaren met plezier gedaan en nu gaan we over op veegpieten ik kan jullie dit vertellen , de kinderen kwamen liever bij de pieten dan bij sinterklaas.

  • Michel Koudijs

   Emmanuël Snijers ja de opvoeding het sinterklaasfeest waar ze mee grootgebracht worden. Die laat zien dat de zwarte mensen minder zijn dan de witte. Dat leren jullie je kinderen met dit feest

   • Op welke manier dan?? Als we voortaan alleen maar witte pieten laten optreden, worden dan de witte mensen minder dan donkere? Wat is dat voor rare bewering???

  • Michel Koudijs

   Corina Steenbergen-Neuteboom ooh dus omdat het een traditie is, moeten andere mensen maar gewoon accepteren dat ze tijdens deze tijd flink gepest en gediscrimineerd kunnen worden. De zwarte gemeenschap klaagt hier al jaren over maar de groep wordt steeds groter en deze generatie pikt het niet langer en terecht.

   • Gepest, dat zou kunnen. Gediscrimineerd zeker niet. Gepest worden ook kinderen die dik zijn, rood haar hebben of een afwijking. Dat gebeurd zeker, is niet goed maar heeft niets met disciminatie of racisme te maken!

 4. Michel Duin

  Diederik Smit ga eens kijken hoe ze het vieren in andere delen van de wereld.

  Volgens mij zijn wij het enigste landje wat moeilijk doet om een kinderfeest.

  En toen jij kind was , vond je het toen ook raar als je zwarte piet zag?

  Waar gaat het heen met Nederland. Man man man

  • Andere delen van de wereld? Buiten het NL taalgebied bestaat deze maffe traditie niet. Wel met duiveltjes of monsters, maar niet met afrikaanse slaven. Mensen zijn ook verbijsterd als ze erover horen. Op school in USA werd mijn zoontje door juf gevraagd of ik kon komen vertellen over hoe Sinterklaas gevierd wordt. (Ze had erover gehoord maar wist niet over ZP). Ik heb geweigerd, ik kon niet bedenken hoe ik zoiets raars moest uitleggen aan onvermoedende 7-jarigen..

 5. Rommie Eijkelboom

  Lees eens het verhaal van deze witte oma eens.

  Graag dit even lezen en dan nadenken!
  Oma over zp

  Karin Meijer (originele post staat in the real whos boyfriend is this) schreef het volgende:

  Oma aan het woord.

  Goede middag dames en heren,

  Witte oma hier.. Waarschijnlijk nog ouder dan velen van jullie ouders..
  Geboren ras Hollander met 200% oude kaas bloed. Oftwel een tatta of een witzak.. Leef je uit..

  Graag even aandacht voor het volgende..
  Aangezien de ervaring mij heeft geleerd dat het voor velen bijzonder moeilijk is om zaken aan te nemen van een ander, hier even een bijdrage van de witzak..

  Dit bericht is dan ook gericht aan alle witte lezers in deze groep.

  Toen ik jullie leeftijd had was zwarte piet bij ons thuis zoals in ieder wit huishouden de normaalste zaak van de wereld. Ik praat dan over 1960.. De tijd waarin we het allemaal nog heel normaal vonden om onszelf als witte mensen superieur te voelen tegenover alles en iedereen die “anders” was. Ik keek ieder jaar uit naat het Sinterklaasfeest, het was een van de leukste dagen van het jaar. Ik wist niet beter dan dat het normaal was en bij mij hoorde.

  Als tiener kreeg ik een relatie met een Surinaamse jongen. Deze jongen werd later mijn man. Tijdens onze eerste Sinterklaasviering bij mijn ouders zag ik dat mijn man zich opgelaten en ongemakkelijk voelde. Ik begreep totaal niet waarom, mijn ouders ook niet. Mijn man heeft ons toen uitgelegd waarom het Sinterklaasfeest voor hem geen feest was. Hij werd namelijk al vanaf kinds af aan ieder jaar weer de hele Decembermaand door mijn witte medelanders uitgescholden voor zwarte piet. Volwassen mensen vroegen hem of hij pepernoten bij zich had, wanneer zijn smink eraf ging en of zijn vader ook een knecht was. Zowel op school als op straat werd hij dagelijks vernederd en beledigd. Toen hij dit met ons deelde wuifde mijn ouders (racisten) dit weg als aanstellerij en onzin. Het waren maar “grapjes” en hij moest er maar boven staan.

  Vanaf dat Sinterklaasfeest heb ik nooit meer hetzelfde naar zwarte piet gekeken. Als reactie op mijn ouders trok ik steeds meer naar zijn familie toe en voelde ik een steeds grotere afkeer tegenover mijn eigen mensen en familie. Maar ik dacht toen, dit gaat wel over, men gaat dit op den duur wel begrijpen en over 10 jaar vieren we allemaal gezellig Sinterklaas met elkaar zonder dat iemand zich daar rot bij voelt.

  Elf jaar later kregen we zelf kinderen. Zoals je waarschijnlijk al voelt aankomen maakte onze kinderen op school en op straat precies hetzelfde mee als hun vader. Inmiddels is mijn man al een poosje overleden, ben ik hertrouwd en heb ik 16 kleinkinderen die allemaal een prachtige kleur hebben. Al mijn kleinkinderen hebben vandaag de dag hetzelfde gevoel dat mijn kinderen en mijn man destijds hadden. We zijn inmiddels dus 3 generaties verder. Ik wil jullie verzoeken om hier even heel goed bij stil te staan.

  Ik heb inmiddels iedere drogredenering voor het goedpraten van zp al gehoord. Ze zijn allemaal kansloos en ik zal jullie vertellen waarom. Als wij over Nederlandse tradities en geschiedenis willen beginnen dan kunnen we niet alleen kijken naar de onderdelen die we leuk vinden. We mogen niet ontkennen dat Nederland gebouwd en verrijkt is door kolonisatie en het plunderen, profiteren en afslachten van dezelfde mensen die we vandaag de dag wegwuiven als zeurpieten. Mijn man heeft net als alle andere allochtonen van zijn generatie meegeholpen met de opbouw van dit land. Door hem en Mohammed en Fatima’s vader hebben we nu ondanks het nog steeds heersende white privilege systeem een samenleving waarin iedereen iets van zichzelf kan maken. Ik accepteer dus niet dat de kinderen en kleinkinderen van deze generatie worden afgedaan als een stelletje zeikerds die nog steeds geen stem mogen hebben.

  We noemen onszelf een democratische rechtsstaat. Ik stel voor dat men zich eens gaat verdiepen in wat deze begrippen daadwerkelijk inhouden. Tot die tijd een korte samenvatting: De superieure tijden van mensen met een andere kleur of een ander geloof de mond snoeren is voorbij. Dit is 2019. Deze mensen zijn Nederlandse staatsburgers die net als Henk en Ingrid belastinggeld betalen. Het wordt tijd dat men hier respect voor gaat opbrengen.

  Ik wil dat jullie heel goed beseffen dat jullie met het steunen van zwarte piet allemaal nog steeds op deze kinderen spuugen. Je denkt misschien van niet maar dat is wat je doet. Je zegt feitelijk jammer dat jij voor piet wordt uitgescholden maar piet moet zwart blijven dus ik blijf lekker doorgaan met deze ellende. Want dit is mijn traditie. Ik ben namelijk niet in staat om zonder deze racistische karikatuur ALSNOG een leuk feest met vrienden en familie te hebben. Ik kan zonder zwarte piet niet genieten van de gezelligheid of dat jij en je kinderen gezond zijn en een dak boven het hoofd hebben. Please. Denk daar even heel goed over na.

  Ik wil jullie ook vragen om jezelf af te vragen of dit echt de persoon is die je wilt zijn. Je kunt jezelf namelijk blijven wijsmaken dat je geen deel van het probleem uitmaakt maar men probeert al ruim 60 jaar tot jullie botte hersenen te laten doordringen dat jullie dat wel degelijk zijn. Dit brengt mij op het volgende, namelijk een aantal hele duidelijke feiten welke ik graag even heel helder zou willen aankaarten.

  1. Racisme gaat over systemen waarin zwarte mensen stelselmatig worden gediscrimineerd.
  2. Reversed racism bestaat niet. Er bestaat geen enkel systeem waarin witte mensen stelselmatig worden gediscrimineerd.
  3. Geen enkel wit persoon weet hoe het voelt om in dit systeem te moeten zien te overleven. Ook niet wanneer je twee zwarte vrienden hebt. Ook niet wanneer je Kaapverdiaanse buurvrouw altijd met je naar de bingo gaat. En ook niet wanneer je bent gezegend met een zwarte pastinaak in de slaapkamer. Omgaan met zwarte mensen betekent niet automatisch leven als zwarte mensen.
  4. Racisme is geen mening of emotie. Racisme is een strafbaar feit. Wanneer je bovenstaande punten GOED hebt begrepen dan begrijp je dus ook dat je als wit persoon GEEN ENKEL RECHT hebt om een zwart persoon te vertellen dat hij of zij geen aanstoot aan zwarte piet mag nemen. Doe je dit wel dan ben je nog steeds die kolonisator die voor zijn slaven bepaalt wat ze wel en niet mogen doen of voelen. STOP DAARMEE. Tenzij dat de persoon is die je graag wilt zijn. Zoniet, wil ik je dringend verzoeken om eens aan een tafel te gaan zitten met iemand die tegen zwarte piet is en vooral om een keer je smoel te houden. Stop met praten. LUISTER. VOEL. Kun je dit niet, loop dan naar de bieb of open een tabblad en ga onderzoek doen naar zwarte piet en zijn mattie blackface. LEES. LEER. BESEF. Wat jij je kinderen meegeeft.
  Dit was waarschijnlijk het langste commentaar ooit hier maar deze dingen moeten gezegd worden. Zwarte piet is racisme. Als je geen racist wilt zijn stop dan met met misplaatste trots achter deze walgelijke traditie staan. Stop. Doe beter. Wees verstandiger. Durf van je medemens te houden en van je medemens te leren. Ze zijn er niet alleen voor de pitjil, de kapsalon of de bami. Ze hebben een verhaal te vertellen. LUISTER NAAR DIT VERHAAL. En vraag jezelf daarna nog een keer wat je de volgende generatie wilt meegeven. Fijne avond allemaal.

  • Een Leids burger op

   In 1 woord Onzin: ZWARTE Piet is juist GEEN Racisme!
   Dat zwarte mensen soms worden uitgescholden voor zwarte piet is niet goed, maar is de schuld van de mensen die die persoon uitschelden. NIET van Zwarte Piet.
   Van Zwarte Piet een roetveegpiet maken zal dit soort scheldpartijen echt niet kunnen verhinderen. Straks worden ze dan misschien wel uitgescholden voor roetveegpiet. Kortom: je moet de zwartepiet niet bij ZWARTE Piet leggen maar bij de mensen die schelden.
   .
   En tenslotte zijn er gelukkig ook genoeg donkergeleurde (zwarte) mensen die helemaal geen probleem met een geheel ZWARTE Piet.

  • Rommie Eijkelboom

   Peter Vissers
   Zolang er mensen zijn die voorstander zijn van zp, is dit verhaal noodzakelijk.
   Al sinds de jaren 30 van de vorige is deze discussie.

   Laatst was er weer een sukkel die bootvluchtelingen uitmaakte zwarte pieten.

   • Laatst riep iemand ‘rooie’ tegen mij, vanwege mijn rode haar. Maar dan hoor ik niemand over discriminatie………….klopt, want dat is het ook niet. Maar als je iets over een huidskleur zegt…………….

  • je doet dus behalve op FB ook hier je onzin verhaaltje delen Rommie ? geloof je nu daadwerkelijk dat er ook maar iemand is dit copy paste onzin verhaal gelooft?

  • Dat is een verhaal van hele nare respectloze ervaringen Rommie. Ik moet wel zeggen dat je door woede enkele aannames hebt geaccepteerd en dat je je afkeert van je “eigen witte medelander” vindt ik een rare stelling, wat is precies “eigen”? soortgelijke feesten worden al meer dan duizend jaar over heel europa en daarbuiten gevierd met zwarte sminck. In de jaren zestig was het zeldzamer dan nu om een donker iemand te zien en door een simpelweg uiterlijk verschil trekt dat onwetenden en racisten aan iets te zeggen maar voor die 5 die beledigen (tegen een kind zelfs,belachelijk !) zijn er 500 die wel fatsoenlijk zijn. Een kind (maar jij ook) denkt dan helaas dat nagenoeg iedereen die wit is zo doet. Je scheert ze hier over 1 kam, precies wat een racist ook doet. En helaas geef je ook aan, net zoals veel racisten, al vast te staan in je mening. Iedereen kent pijn, iedereen weet van beledigingen, iedereen heeft ervaringen met uitsluiting, respectloosheid, geweld, pesten, benadeeld en tegengewerkt worden, de 1 meer dan de ander maar er bestaat niet iets als een scheidslijn tussen wit en zwart die zegt dat wit inferieur is aan zwart voor wat betreft ervaring en kennis. Hier moet wit op basis van huidskleur (racisme) zijn”smoel” houden?? zwart heeft het alleenrecht op het lijden? Racisme met tegenovergesteld racisme oplossen is fout, racisme moet naar nul. Racisme zijn onderontwikkelde uitingen van mensen die niet kunnen omgaan met mensen die er uiterlijk anders er uit zien en er bepaalde negatieve eigenschappen/aannames aan toekennen, ze lopen achter op dat vlak. Je opsomming van feiten zijn helaas geen feiten maar doctrines uit een extreem linkse hoek over gewaaid uit Amerika, zie ook de Engelse termen punt 1. Het zit in de westerse wereld niet in systemen maar in individuen die toevallig in zo`n systeem werken, die moet je aanpakken anders val je werkende systemen aan doordat 1 racist tussen zit, dat vind niemand goed. Punt 2 Reverse racisme bestaat en jij laat hier zelf enkele voorbeelden van zien. En aangezien we in de media niet op de hoogte worden gehouden door de wantoestanden en het stelselmatig racisme in Zuid Afrika(hier wel) komt dit dus niet op jou netvlies maar wellicht vind je het ook niet rechtvaardig dat hier mensen worden vermoord?..vind je het wel rechtvaardig als ik zeg dat hier ‘witte” mensen worden vermoord?, ik denk en hoop het niet. Racisme los je niet op met racisme, het moet naar nul.
   Punt 3. Heb ik al besproken. Het superieure alleenrecht op het lijden en de superieure kennis hierover en het alleenrecht op het spreken hierover en de bestempeling van een inferieure mening, is arrogant, vernederend, ondemocratisch, onrealistisch, haatzaaiend, gedreven door interne woede/onvrede en racistisch. Dit zouden we toch geleerd moeten hebben van de geschiedenis. Punt 4. Iedereen heeft het recht elkaar aan te spreken alleen al door iemand op andere gedachtes te kunnen brengen, daardoor ben ik geen kolonist,die bestaan ook niet in Nederland. Omdat ik het niet met jou eens ben maakt mij ook geen racist. Wanneer een racist precies zegt hoe hij of zij erin staat bestaat er een kans dat je degene tot inkeer kan brengen met argumenten maar op internet is dat zeer moeilijk. Met de huidige technologie van de “sociale” media is er geen rem of groepsdruk zodat mensen zich hier gedragen, op deze vorm van communicatie zijn we niet geëvolueert. Daarom gaat het zo mis met deze discussies en uiten vooral de schreeuwers (van beide kanten) zich en laten zich ook nog eens van hun slechtste kant zien.Dan kan het een afspiegeling lijken van de samenleving wat het in de verste verte niet is. Dat is ook een reden waarvoor jij denkt dat het een gigantisch probleem is en dat er overal racisten loeren, hiermee val je heel veel mensen aan die het niet zijn. Die Amerikaanse term “white privilege” is ook een leugen en al helemaal niet van toepassing op Nederland. Iedereen heeft voordelen en nadelen in zijn leven, die maken geen onderscheid in kleur, de grootste oorzaak ligt vooral in de vreselijke situatie waarin de Amerikaanse(!) zwarte gemeenschap achterstand oploopt doordat 70% van de gezinnen uit 1 ouder (moeder) gezinnen bestaat. Onderzoek wijst uit dat 1 ouder gezinnen van IEDERE kleur het gewoon heel moeilijk hebben met de aandacht/ontwikkeling en financiën en dus ook studie van de kinderen, samen met de afwezigheid van een vader zorgt dit voor een veel grotere oncontroleerbare agressie, impulsiviteit, schoolverlaten, straathangen en crimineel gedrag/gevangenisopname. Die relatieve armoede die zij hier ervaren en telkens om hun heen zien dat anderen wel een succesladder kunnen beklimmen versterkt de drang om de succesladder dan maar te beklimmen in het criminele circuit. Dit is een benarde situatie die opgelost moet worden maar dan moet je de problemen duidelijk willen zien wil je ze echt kunnen oplossen. Als je alleen maar concludeert dat het komt doordat tegenwoordig witte mensen privileges hebben dan ga je voorbij aan dit grootste probleem van “oneerlijke” verdeling. De kans een probleem op te lossen zonder de oorzaak te weten is 0% De kans het probleem daarbij groter te maken en andere problemen te veroorzaken is 100%. Het Amerikaanse woord ‘blackface” slaat trouwens vooral op Amerikaanse acteurs die ooit een afro- amerikaan wilde spelen en daarin vroeger vaak hele nare vooroordelen en typeringen lieten zien (racistisch). Niks te maken met Nederland en zwarte piet is ouder dan TV. Je moet die Amerikaanse polariserende flut artikelen echt anders lezen. Je moet een beetje openstaan voor andersdenkenden waarbij bepaalde kleuren niet meer of minder waard zijn bij ver uit de meeste mensen, in tegenstelling tot jou vooroordelen.

  • Michel Koudijs

   Natalie Montagne ze waren nog steeds slaven. Mijn punt is dat je dus wel beseft dat het zwarte piet verhaal bullshit is. En wij dit feest zo vieren om de donkere gemeenschap elk jaar ermee te confronteren wat hun voorouders hebben meegemaakt. Is gewoon verschrikkelijk. Zullen we dan ook een feest maken waar hitler op een paard zit en allemaal joden eromheen koekjes uitdelen aan kinderen?? Zullen de mensen dat ook een leuk feest vinden?

  • Michel Koudijs

   Natalie Montagne hoezo ben je klaar? Omdat je geconfronteerd wordt met de waarheid en omdat je in je sprookje wilt blijven geloven. En omdat het je niet kan schelen wat het met andere mensen doet?

 6. Annie Vos

  Dit is voor kozp een machtsstrijd, ,In Eindhoven alleen zwarte pieten en kozp laat weten dat ze ook komen. Dit gaat niet meer over zwarte piet maar over wat zij willen. Ik hoop dat ze een flink pak slaag krijgen. 😈

 7. Elma Francisca

  wat is dit nou voor een idioten gedoe. jullie laten zo maar jullie de les lezen. door een paar van die achterlijk mensen…..luister dit in onze KINDER FEEST BLIJF MET JE POTEN ER VAN AF,en dan nog wat we moeten eigenlijk gewoon dat soort mensen negeren . en gewoon lekker door gaan zoals we al die jaren doen.en het hele zootje links laten liggen.ik snap niet dat de gemeente er mee in gaat ik vind dit wel heel erg slap .WAT WORDT HET VOLGENDE. en jongens luister. voor mij blijft het gewoon ZWARTE PIET EN NIET ANDERS.maar heel veel mensen snappen het verhaal niet of willen het niet snappen zo dom zijn ze.😠😠😠😠😠 en Silvana Simons van deze foto kan je nog heel wat van leren .HOEZO en hoezo DISCRIMINATIE.!!! bekijk de foto maar eens goed.😉👍👍

  • Margriet Scholten

   en toch merken die kinderen er niks van of je nou zwart of roetveeg bent…

   Dit is een discussie van volwassenen.

   Laten we het feest voor de kinderen houden, zwart of roetveeg… bij beide zijn ze net zo betoverd.

  • Elma Francisca

   Margriet Scholten Ooooo echt wel ik ken mensen waar de kinderen gewoon bang zijn dat ze roetveeg pieten tegen komen , die kinderen huilen en gillen de boel bij mekaar, en zeker als de moeder eerst boven moet gaan kijken of er geen 1 boven zit, want anders wil het dochtertje niet naar boven . zo erg niet normaal.Maar ze moeten gewoon normaal doen met dat achterlijk gedoe, het is gewoon ZWARTE PIET EN NIET ANDERS . klaar.

  • Margriet Scholten

   Elma Francisca ik wist niet dat je boos werd om mijn reactie…
   Misschien krijgen kinderen wel meer schrik van mensen die steeds minder van elkaar kunnen hebben.

  • Elma Francisca

   Margriet Scholten als dat zo is , dan sorry hier voort. was niet me bedoeling , om jou die indruk te geven.maar ik ben het zo zat al die mauwers die het kinder feest zo verziekt hebben.

  • Michel Koudijs

   Elma Francisca dit is meeleven met je medemens. Alleen omdat jij je er wel bij goed voelt moet het maar doorgaan zoals het was. Waarom kunnen we geen rekening houden met andere? We leven nou eenmaal in een prachtige multiculturele samenleving. En als je nou eindelijk eens uit dat fantasiewereldje van je kan stappen dan snap je ook wel dat het verhaal helemaal niet klopt. Een witte man die door een schoorsteen gaat krijgt geen kroeshaar, dikke lippen en een buitenlands accent. Kinderen en volwassenen van kleur worden hiermee gepest en gediscrimineerd, dit alleen al zou reden genoeg moeten zijn om het te veranderen.

  • Michel Koudijs

   Elma Francisca ik zeg niet dat uw verhaal niet klopt, maar naar mijn idee heeft u het er wel een flinke draai aangegeven. Kind is gewoon bang voor elke piet. Niet speciaal omdat het nu roetveegpiet is.

  • Michel Koudijs

   Elma Francisca het kinderfeest wordt niet verziekt het wordt een feest zodat IEDEREEN ervan kan genieten. Zonder enige nare bijsmaak. Als jou kind ieder jaar weer gepest werd door een feest omdat ze precies op een of ander karakter leek, zou u het voor uw kind ook niet willen veranderen? Of zou u tegen hem of haar zeggen niet zeuren je bent maar alleen die zich zo erbij voelt de rest vind het geweldig.????????

  • Elma Francisca

   Michel ik ga hier verder geen ruzie om maken , maar ik wil wel even wat recht zetten . ten eerste gediscrinineerd worden wij zelf Nederlanders in onze eigen land, ten tweede ik leef niet in mijn fantasiewereldje, en ten derde Niemand heeft hier in Nederland ooit aan gedacht dat wij Discrimineren.en nu in eens komt er 1 zo’n gek , die zal wel even vertellen dat wij discrimineren . dat mens heeft zelf een groot probleem . en als zij er niet over begonnen waren . was en nu niks aan de hand geweest . dus jij vind het normaal dat kinderen dan gaan huilen bij de intocht van Sinterklaas.om dat er een paar zijn die de boel verzieken . sorry hoor .

  • Ilan Smolders

   Elma Francisca heb zeker op feesboek gestaan, met je pittig kort kapsel. We worden niet gediscrimineerd, wij discrimineren mensen met zwarte piet. Tijd dat zwarte piet verdwijnt

 8. Je hebt gelijk Rommie, gekleurde mensen moeten we doodzwijgen en er voor zorgen dat alles wat op de gekleurde medemens lijkt verbannen. Wit is superieur, dus zwarte piet moet wit worden!!! Ook mogen gekleurde mensen niet in de bouw werken, dat lijkt op de onderdrukking in de tijd van de slavernij.

 9. Miranda Maria del Prado

  Mooi stukje

  Ook Bokstijn.nl heeft een brief ontvangen van Kick out Zwarte Piet. In de brief wordt Bokstijn.nl beschuldigd van discriminatie.
  Wij zijn een bedrijf die al meer dan 100 jaar bestaat. Een familiebedrijf die zich al heel lang bezig houd met het Sinterklaas feest. Ieder jaar werken we heel fijn samen met vele hulp Sinterklazen en Pieten. Ook leveren wij al jaren de kwaliteitsschmink van Kryolan en Grimas aan organisaties in de Nederlandse Antillen en Suriname.
  Sinterklaas en Zwarte Piet hebben niets met discriminatie te maken. Zo ook dat Chinezen geel zijn en wij in Nederland op klompen lopen en Tulpen eten.
  Zwarte Piet is een karakter en geen persoon.
  Zwarte Piet is Zwart geschminkt en geen donker persoon.
  Zwarte Piet loopt in een Pietenpak. Daar loopt normaal in het dagelijkse leven niemand in.

  Mensen stop deze onzin. En.laat iedereen doen wat ie wil. Bruin, zwart, groen of geel.

  “Black face” is iets heel anders, heeft niets te maken met Sinterklaas en Zwarte Piet.

  Deze vergelijking is het zelfde om de Paashaas met Hitler te vergelijken.

  Bokstijn.nl heeft geen mening hier in maar blijft wel achter het Sinterklaas feest staan.
  Wij reizen dit jaar weer af naar Spanje om de boot van Sinterklaas er weer goed er laten uitzien. Ook zorgen we weer voor de 2 podia op Schreveningen en het Centrum.

  Bokstijn.nl

 10. Diederik Smit

  Hans Tegelaar
  Waarom niet vieren? Volgens mij zeg ik juist gewoon vieren als altijd. Maar met Zwarte Pieten die zwart zijn door de schoorsteen. Verder helemaal niets anders

 11. Rommie Eijkelboom

  Elly Beekman

  Lees dit verhaal eens.
  Oma over zp

  Karin Meijer (originele post staat in the real whos boyfriend is this) schreef het volgende:

  Oma aan het woord.

  Goede middag dames en heren,

  Witte oma hier.. Waarschijnlijk nog ouder dan velen van jullie ouders..
  Geboren ras Hollander met 200% oude kaas bloed. Oftwel een tatta of een witzak.. Leef je uit..

  Graag even aandacht voor het volgende..
  Aangezien de ervaring mij heeft geleerd dat het voor velen bijzonder moeilijk is om zaken aan te nemen van een ander, hier even een bijdrage van de witzak..

  Dit bericht is dan ook gericht aan alle witte lezers in deze groep.

  Toen ik jullie leeftijd had was zwarte piet bij ons thuis zoals in ieder wit huishouden de normaalste zaak van de wereld. Ik praat dan over 1960.. De tijd waarin we het allemaal nog heel normaal vonden om onszelf als witte mensen superieur te voelen tegenover alles en iedereen die “anders” was. Ik keek ieder jaar uit naat het Sinterklaasfeest, het was een van de leukste dagen van het jaar. Ik wist niet beter dan dat het normaal was en bij mij hoorde.

  Als tiener kreeg ik een relatie met een Surinaamse jongen. Deze jongen werd later mijn man. Tijdens onze eerste Sinterklaasviering bij mijn ouders zag ik dat mijn man zich opgelaten en ongemakkelijk voelde. Ik begreep totaal niet waarom, mijn ouders ook niet. Mijn man heeft ons toen uitgelegd waarom het Sinterklaasfeest voor hem geen feest was. Hij werd namelijk al vanaf kinds af aan ieder jaar weer de hele Decembermaand door mijn witte medelanders uitgescholden voor zwarte piet. Volwassen mensen vroegen hem of hij pepernoten bij zich had, wanneer zijn smink eraf ging en of zijn vader ook een knecht was. Zowel op school als op straat werd hij dagelijks vernederd en beledigd. Toen hij dit met ons deelde wuifde mijn ouders (racisten) dit weg als aanstellerij en onzin. Het waren maar “grapjes” en hij moest er maar boven staan.

  Vanaf dat Sinterklaasfeest heb ik nooit meer hetzelfde naar zwarte piet gekeken. Als reactie op mijn ouders trok ik steeds meer naar zijn familie toe en voelde ik een steeds grotere afkeer tegenover mijn eigen mensen en familie. Maar ik dacht toen, dit gaat wel over, men gaat dit op den duur wel begrijpen en over 10 jaar vieren we allemaal gezellig Sinterklaas met elkaar zonder dat iemand zich daar rot bij voelt.

  Elf jaar later kregen we zelf kinderen. Zoals je waarschijnlijk al voelt aankomen maakte onze kinderen op school en op straat precies hetzelfde mee als hun vader. Inmiddels is mijn man al een poosje overleden, ben ik hertrouwd en heb ik 16 kleinkinderen die allemaal een prachtige kleur hebben. Al mijn kleinkinderen hebben vandaag de dag hetzelfde gevoel dat mijn kinderen en mijn man destijds hadden. We zijn inmiddels dus 3 generaties verder. Ik wil jullie verzoeken om hier even heel goed bij stil te staan.

  Ik heb inmiddels iedere drogredenering voor het goedpraten van zp al gehoord. Ze zijn allemaal kansloos en ik zal jullie vertellen waarom. Als wij over Nederlandse tradities en geschiedenis willen beginnen dan kunnen we niet alleen kijken naar de onderdelen die we leuk vinden. We mogen niet ontkennen dat Nederland gebouwd en verrijkt is door kolonisatie en het plunderen, profiteren en afslachten van dezelfde mensen die we vandaag de dag wegwuiven als zeurpieten. Mijn man heeft net als alle andere allochtonen van zijn generatie meegeholpen met de opbouw van dit land. Door hem en Mohammed en Fatima’s vader hebben we nu ondanks het nog steeds heersende white privilege systeem een samenleving waarin iedereen iets van zichzelf kan maken. Ik accepteer dus niet dat de kinderen en kleinkinderen van deze generatie worden afgedaan als een stelletje zeikerds die nog steeds geen stem mogen hebben.

  We noemen onszelf een democratische rechtsstaat. Ik stel voor dat men zich eens gaat verdiepen in wat deze begrippen daadwerkelijk inhouden. Tot die tijd een korte samenvatting: De superieure tijden van mensen met een andere kleur of een ander geloof de mond snoeren is voorbij. Dit is 2019. Deze mensen zijn Nederlandse staatsburgers die net als Henk en Ingrid belastinggeld betalen. Het wordt tijd dat men hier respect voor gaat opbrengen.

  Ik wil dat jullie heel goed beseffen dat jullie met het steunen van zwarte piet allemaal nog steeds op deze kinderen spuugen. Je denkt misschien van niet maar dat is wat je doet. Je zegt feitelijk jammer dat jij voor piet wordt uitgescholden maar piet moet zwart blijven dus ik blijf lekker doorgaan met deze ellende. Want dit is mijn traditie. Ik ben namelijk niet in staat om zonder deze racistische karikatuur ALSNOG een leuk feest met vrienden en familie te hebben. Ik kan zonder zwarte piet niet genieten van de gezelligheid of dat jij en je kinderen gezond zijn en een dak boven het hoofd hebben. Please. Denk daar even heel goed over na.

  Ik wil jullie ook vragen om jezelf af te vragen of dit echt de persoon is die je wilt zijn. Je kunt jezelf namelijk blijven wijsmaken dat je geen deel van het probleem uitmaakt maar men probeert al ruim 60 jaar tot jullie botte hersenen te laten doordringen dat jullie dat wel degelijk zijn. Dit brengt mij op het volgende, namelijk een aantal hele duidelijke feiten welke ik graag even heel helder zou willen aankaarten.

  1. Racisme gaat over systemen waarin zwarte mensen stelselmatig worden gediscrimineerd.
  2. Reversed racism bestaat niet. Er bestaat geen enkel systeem waarin witte mensen stelselmatig worden gediscrimineerd.
  3. Geen enkel wit persoon weet hoe het voelt om in dit systeem te moeten zien te overleven. Ook niet wanneer je twee zwarte vrienden hebt. Ook niet wanneer je Kaapverdiaanse buurvrouw altijd met je naar de bingo gaat. En ook niet wanneer je bent gezegend met een zwarte pastinaak in de slaapkamer. Omgaan met zwarte mensen betekent niet automatisch leven als zwarte mensen.
  4. Racisme is geen mening of emotie. Racisme is een strafbaar feit. Wanneer je bovenstaande punten GOED hebt begrepen dan begrijp je dus ook dat je als wit persoon GEEN ENKEL RECHT hebt om een zwart persoon te vertellen dat hij of zij geen aanstoot aan zwarte piet mag nemen. Doe je dit wel dan ben je nog steeds die kolonisator die voor zijn slaven bepaalt wat ze wel en niet mogen doen of voelen. STOP DAARMEE. Tenzij dat de persoon is die je graag wilt zijn. Zoniet, wil ik je dringend verzoeken om eens aan een tafel te gaan zitten met iemand die tegen zwarte piet is en vooral om een keer je smoel te houden. Stop met praten. LUISTER. VOEL. Kun je dit niet, loop dan naar de bieb of open een tabblad en ga onderzoek doen naar zwarte piet en zijn mattie blackface. LEES. LEER. BESEF. Wat jij je kinderen meegeeft.
  Dit was waarschijnlijk het langste commentaar ooit hier maar deze dingen moeten gezegd worden. Zwarte piet is racisme. Als je geen racist wilt zijn stop dan met met misplaatste trots achter deze walgelijke traditie staan. Stop. Doe beter. Wees verstandiger. Durf van je medemens te houden en van je medemens te leren. Ze zijn er niet alleen voor de pitjil, de kapsalon of de bami. Ze hebben een verhaal te vertellen. LUISTER NAAR DIT VERHAAL. En vraag jezelf daarna nog een keer wat je de volgende generatie wilt meegeven. Fijne avond allemaal.

 12. Diederik Smit

  Bjorn Canter Visscher
  Omgekeerd; waarom zou je niet een aanpassing maken die voor het feest of de traditie niets uitmaakt om te zorgen dat mensen zich niet meer gekwetst voelen? Zo erg is het toch niet om het voor iedereen leuk te maken?

 13. Ron Caribe

  Suzie Muis-Kuijpers Nee, maar geen 1 kind “jankt ook” over roetveegpieten, dat zijn volwassenen, dus waar hebben we het eigenlijk over dan ?

  • Natalie Montagne

   Ilan Smolders dat aanstellen laat ik wel aan jou over! Jullie maken hier problemen over met jullie enge gedachten. Bah! Kinderachtig zooitje. Dat afdwingen! Rot op en ga iets echt nuttigs doen!

  • Ilan Smolders

   Natalie Montagne Wat heb ik in een land te zoeken waar ik niet geboren ben, ik ben een nederlander en zeg. Ach, donder op met blackface, fucking disgrace

  • Michel Koudijs

   Natalie Montagne dat afdwingen is gekomen omdat wij witte mensen hun belachelijk hebben gemaakt en nu komen ze eindelijk voor zichzelf en hun kinderen op. Dat vind ik heel nuttig geen gepest of discriminatie meer tijdens dit feest door een kleine aanpassing.

   • Michel Koudijs, Het is een fantasie verhaal. Je ziet er een meester en slaven in vanwege vooroordeel bevestigend kijken, Je hebt een bepaalde bril op die niets anders meer ziet. Jij bent toch ook niet een slaaf van jou opa. Je koppelt er daardoor ook allerlei dingen aan die wel bij racisme horen maar niet hierbij. Je koppelt die racistische aannames ook aan heel veel reacties (en soms ook terecht) Verreweg de meeste mensen hebben dat slaaf-beeld niet maar weten heel goed hoe verschrikkelijk de slavernij was. Je zegt; “Wij witte mensen hebben het belachelijk gemaakt” Ik niet in ieder geval en jij misschien ook niet maar sowieso vele miljoenen mensen hebben dit ook niet gedaan. Tussen iedereen die het gevierd heeft zitten natuurlijk ook racisten die het helaas grappig vinden die koppeling te leggen. Jij, andere antipiet activisten en racisten leggen juist die koppeling. Doordat de kern van het probleem niet wordt aangepakt is het nu zo`n drama geworden. Het begint al op school dat je kinderen moet uitleggen dat iedereen van uiterlijk kan verschillen en daar geen negatief oordeel aan moet hangen en niet moet pesten, En je moet kinderen weerbaar maken en handvatten geven wat te doen in zo`n situatie. Zo ontstaan sterke respectvolle mensen. Helaas zij er enkele mensen die dit niet leren (en die zullen er helaas altijd zijn) maar ook als zwarte piet er niet meer is zullen deze beledigen en discrimineren. Onderontwikkeld gedrag is de oorzaak en niet de duizenden mogelijke ONTERECHTE aanleidingen, waaronder zwarte piet, die deze personen nodig hebben om allerlei mensen te beledigen. Je kan voor die enkele debielen toch niet alle aanleidingen weghalen. Je haalt er ook blackface bij maar is iets dat er op lijkt wat uit vooral Amerika is overgewaaid. Ik kan me voorstellen dat een afro-amerikaan wel even vreemd opkijkt omdat het hem doet denken aan Amerikaanse acteurs die een nare typering hebben vertolkt (racistisch) daarmee. Dat geld niet voor Nederland omdat nagenoeg iedereen de onschuldige achtergrond kent. Ik zag vroeger allerlei verschillende soort van harlekijns, de meeste gaven snoep en cadeautjes en sommige deden een beetje eng, er was er een keer 1 die had precies dezelfde schoenen als mijn vader maar ik legde geen link van het zwarte gezicht met een bruine huiskleur. Het maakt iedereen gelijk onherkenbaar wat een heel effectief onderdeel ervan is. Het was ook maar 1 klein onderdeel van het hele plaatje met mooie hoed met veer en kledij en zak en roe natuurlijk, allerlei vakmannetjes, hadden allemaal een specialisatie die een oude man hielpen het goede te doen. Overlap met “blackface” is toevallig maar er is wel kruisbestuiving waardoor ik denk dat de rode lippen niet meer kunnen. Dat is ontstaan in tijd waar men zich hier niet bewust van was en slechts een beetje experimenteerde met de beschikbare kleuren en wat je in Amerikaanse cartoons zag als Elmer Fudd zich bijvoorbeeld weer eens in zijn gezicht had geschoten.

  • Michel Koudijs

   Natalie Montagne blackface is precies het zelfde, eigenlijk is dit nog erger met Sinterklaas als hun meester. Jeetje man zijn jullie echt zo blind. Ik vind het gewoon zielig. Dat een verhaal jullie zo heeft gebrainwasht.

   • Zwarte Piet was ee karikatuur met rode lippen en grote oorbellen. Dat mocht niet meer, dua leek hij op de donker gekleurde medemens, dat mag niet meer dus ljjkt hij op een blanke met een vies gezicht, is de volgende stap dat blanken zich benadeeld vinden omdat het lijlt alsof we allemaal ons gezicht niet wassen. In circussen spelen meestal blanke mensen de clowns, zijn de blanken dan beledigd???? Hou toch op met dat slachtoffertje spelen

   • Nee, omdat jij het vind…..eng is dat, jouw gedachten als superieur beschouwen, 70 jaar geleden hadden we ook zo iemand.

   • Simon arends op

    Haha, wat een onzin. Ik kom regelmatig in Suriname en men viert er gewoon Sinterklaas hoor, met zwarte pieten. Er was idd sprake van afschaffing in de jaren tachtig maar dat is er nooit van gekomen.
    Blijkt maar weer dat figuren zoals jij met verzinsels strooien om je gelijk re krijgen.

  • Das heel eng, spreken voor mensen die je niet kent…..jouw wil opleggen…..bepalen wat andren moeten meemaken….verplichten hoe mensen moeten opgroeien………….vroeger heette dat slavernij

  • Grondwet artikel 1… Als een donker mens het recht heeft op witte smink,wat heeft dan een blank mens,als deze niet tot doel heeft om te discrimineren?

  • Het Sinterklaasfeest heeft niet tot doel om te discrimineren en kan gezien worden als een “levensopvatting”… Dat is het GEHEEL aan opvattingen om het prettigst te kunnen leven.Dus als mensen het prettig vinden om zwarte Piet te behouden in hun feest omdat hun dat gelukkig maakt,dan heeft men daar volledig recht op.Daarbij is het dus ook nog zo dat gezien ieder mens bij de wet gelijke rechten heeft,kan men niet een ander het recht op (kleur) op een gezicht ontnemen,ook al stoort dat de ander.

 14. Marijn Schaaf

  Ilan Smolders een vreemde manier om iemand te bevoordelen op iets terwijl je niet eens weet naar wie het bericht gericht is maar als je aangesproken voelt mag je het ook eerlijk toegeven.

 15. Jemig wat zijn er een hoop tokkies hier. Tokkies, die in verschrikkelijk slecht Nederlands, vol met spelfouten, een debiele traditie in stand proberen te houden. Zoek hulp! Wat is er mis met het Leidse onderwijs?

 16. Michel Koudijs

  Bianca de Graaf mischien niet, maar het feit blijft dat dit dus wel gebeurt en nu probeert iemand jullie dat duidelijk te maken en nog draaien jullie je hoofd om en denken jullie enkel aan jezelf en niet aan je medemens.

 17. Michel Koudijs

  Marja Verhoogt Dreef nee de tijd dat iedereen van dit feest kan genieten.. ook de donkere gemeenschap. Jullie roepen allemaal dat Sinterklaas voor iedereen is. What about the people of color die ermee gepest worden?

  • Ik heb rood haar en wordt er regelmatig mee gepest. Moeten dan alle roodharigen in Nederland hun haar verven en mogen clowns geen rode pruiken meer dragen?

 18. Sven Ravensbergen

  Michel Koudijs Dan ga je toch je eigen feest vieren? Zijn wij gelijk van jullie af, iedereen blij. Maar als 10 procent van bevolking de wil op gaat leggen, dam gaat er wat fout

 19. Daniel Bronmeijer

  “We moeten geen discussie voeren over een probleem dat alleen door ouders wordt gezien.”
  Had het niet beter kunnen verwoorden. Beetje jammer dat er gezwicht wordt voor de geweldadige zweep van de zware minderheid.

 20. Fred Beerenfenger op

  Wat een reacties op dit prachtige kinderfeest! Ik heb ze niet alle 300 gelezen, maar koester alsjeblieft die paar prachtige vooral historische feessies die wij kennnen. Al die Amerikaanse import zoals Valentijn´s dag, Helloween …. ik heb er nix mee en zal het vooral zo houden.

 21. Zwarte Piet is zwart en punt uit. Walgelijk die roetveeg hippies. Walgelijke klootzakken.

  • Een Leids burger op

   Inderdaad: Makkers staakt uw wild geraas want het blijft toch zwartepieten met een ZWARTE Piet en een witte Sinterklaas. 🙂

 22. Een klein groepje “ongeregeld” wil graag de dienst uitmaken in Nederland. En dat lukt ze nog ook. Al die stumperds die hieraan gehoor geven, zoals nu ook weer Voorschoten, moeten zich doodschamen om het Nederlandse erfgoed te verkwanselen en de oren laten hangen naar dat stelletje idioten die erop uit zijn een lange traditie de nek om te draaien. En het gaat steeds verder: alles wat Nederlands is moet overboord. Straatnamen en pleinen moeten worden aangepast. Standbeelden van onze helden moeten verdwijnen. Geschiedenisboeken moeten worden aangepast etc. etc. Bovenvermelde personen zijn de vijanden van ons eigen land en cultuur. En zij krijgen volop de ruimte en gelijk en de Nederlander is totaal niet in tel. Schandalig dat dit in ons land gebeurt. Het zijn een stelletje slappe stengels die hiervoor zwichten!!!

 23. Rene Vallentgoedt op

  Jammer dat Voorschoten bij voorbaat zwicht voor intimidatie, van Sylvana Simons, Jerry Airfryer (te laf om in het tv programma De Nieuwe Maan te komen discussiëren) en hun relvriendjes. Zwarte Piet is geen Blackface. Zwarte Piet is geen racisme. Zwarte Piet kent een lange geschiedenis. Ga de documentaire Wild Geraas maar eens kijken of neem kennis van het het interview De antiracisten houden racisme in stand uit Trouw. Racisme wordt door de linkse media en partijen ingebracht. De NPO moet op de schop, want vertegenwoordigt niet wat de meerderheid van de bevolking denk en u wordt eenzijdig en onjuist geïnformeerd.

 24. Rene Vallentgoedt

  Vind het wel leuk om op jouw te reageren door bepaalde dingen die je zegt. Als eerste is het Jerry Afriyie maar je zal het wel leuk vinden om zijn naam te verpesten/veranderen of je weet het echt niet en dan weet je het nu. Weet jij de reden waarom hij niet naar de nieuwe maan is gekomen ?? Is het omdat hij andere afspraken had een ziek kind, bedreigingen of iets anders. Laat het effe weten met feiten dan weet de rest het ook. Je geeft aan dat wij de docu van wild geraas moeten kijken om zo achter de oorsprong van zwarte Piet te komen, maar is het niet zo dat we in Nederland niet het feest vieren van de duivelse verhaal die daar achter zit maar toch het verhaal van Jan Schenkman uit 1850. Dus zwarte Piet met zwart gelaat kroeshaar rode lippen en creole oorbellen ??

  Hoor graag van je

  • Gerard verhoef op

   Dt laatste klopt inderdaad, maar ik heb nog nooit een kleuling in Nederland gezien met rode lippen, creole oorbellen, een raar pak en een per met een veer. Dus voor wie moet die karikatuur dan een belediging zijn?
   Je zou ook kunnen zeggen dat het een belediging voor mensen met een blanke huid. Alsof die altij maar zwart op hun gezicht smeren en zich raar kleden, dicriminatie van de blanke medemens!

 25. Hat kan best zijn dat (sommige) donker gekleurde mensen er last van hebben omdat ze gepest worden. Gebruik dat dan als argument voor het afschaffen van Zwarte Piet en ga niet mensen van dicriminatie en racisme beschuldigen.

 26. Rene Vallentgoedt op

  Syl,
  Jerry Afriyie had niet voor De Nieuwe Maan afgezegd, omdat hij verhinderd was. Dat kun je zelf terugkijken. Iemand die zich King Luther noemt en zich vereenzelvigt met Martin Luther King, de burgerrechten activist, kan ik inderdaad niet serieus nemen. Airfryer is een Ashanti en zijn voorouders waren geen slaven, maar slavendrijvers. Ik vind het prima als Zwarte Piet evolueert (bijvoorbeeld naar Roetveegpiet). Zwarte Piet is de afgelopen decennia al veel veranderd, maar niet als dit wordt opgelegd.En neem inderdaad eens kennis van Wild Geraas ipv. vast te houden aan Schenkman. Zoals gezegd Zwarte Piet kent een veel langere oorsprong.

 27. Jules Vismale op

  Wat heb je eraan om Zwarte Piet te verbieden? Als je roetveegpieten inzet dan kun je al meteen zien dat dit allemaal nep is en daarbij proberen ze ook constant oom Monsieur Cannibale uit de Efteling weg te krijgen uit de Efteling omdat hij een omvangrijke neger is met een soepbeen door zijn neus heen en gouden oorringen draagt terwijl hij een blank jongetje op schoot heeft!
  Of zullen we anders ook vragen aan de Efteling of ze daar Sneeuwwitje gaan verbieden omdat deze zwart haar heeft terwijl ze een blanke huid bezit en zowel zij als Assepoester en Hans en Grietje een boze stiefmoeders hebben, alle heksen daar laten verdwijnen, Bolle Gijs en Langnek afschaffen omdat deze lijden aan overgewicht of een te lange nek hebben, Klein Duimpje als discriminerend beschouwen voor kleine mensen of alle wolven verwijderen omdat de ene een nachtjapon draagt en de andere een sjiek pak?

 28. rene vallentgoedt op

  Mee eens. Volgens de Groen Nikser Ozdill “past het woord kerst niet meer in onze multirelationele samenleving. Als we Kerst vervangen door Feest dan kan iedereen ervan genieten. En Lidl moet op de lijst van ons nationaal erfgoed.” Waar hebben we dit eerder gehoord? Eerder werkte deze histyricus al mee aan de van vooroordelen opgezette en niet op feiten gebaseerde film Zwart Als Roet, die bijna elk jaar op tv wordt uitgezonden. Wild Geraas over oorsprong Zwarte Piet krijgt geen kans, bij de linkse media.

  De anti-racisten houden racisme in stand. Op internet terug te lezen. Zwarte Piet is geen Blackface. Zwarte Piet is geen racisme.

  • René Vallentgoed is anderhalf jaar geleden overleden. Stuurt hij ons nu een boodschap van gene zijde? Ik vind het eigenlijk niet zo smakelijk om zijn naam hier te gebruiken.

 29. rene vallentgoedt op

  Vallentgoed met een d wel, ja. Er zijn meer hondjes die Fikkie heten, maar geen Surinamer of Antilliaan, die Piet heet.

 30. Rene Vallentgoedt op

  ADOLF HITLER is waarschijnlijk een KOZPer, die het vuurtje nog verder probeert op te stoken.

 31. Gelukkig,
  eindelijk kunnen nu álle kinderen genieten van Sint & Piet!!

  Het is wel vreemd sommige reacties te lezen:
  de voorstanders van de racistische karikatuur
  zeggen namelijk altijd dat het zwart alleen maar schoorsteen-roet is.

  En nu zíjn er roet-Pieten en nu nuilen ze nog steeds over de hoofden van de kinderen…..

  • Je geeft nu precies aan waarom ‘voorstanders’ zo boos zijn/worden, door het woord racistisch te gebruiken. Het is inderdaad een karikatuur, oftwel een niet getrouw beeld van de werkelijkheid. Hoe kan een karikatuur dan racistisch zijn?
   Helaas zal deze discussie altij zo blijven. Jij zegt het is racistisch en ik zeg van niet. Alleen heeft niemand mij uit kunnen leggen waarom die karikatuur dan racistisch zou zijn.

  • Een Leids burger op

   Die roetveegpieten zijn blijkbaar ook al niet goed genoeg want ook nu waren er al idioten die meer dan 3 roetvegen al als racistisch zien…..

Over de auteur

Lieuwe van Slooten

Je bent nu offline