(Foto's: Emile van Aelst)

Rie Schild-de Groen Fonds, voormalig huishoudster studentenpand Rapenburg 110, opgericht

Tijdens een feestelijke bijeenkomst in het Klein Auditorium van het Academiegebouw van de Leidse universiteit werd vrijdag gevierd dat het Rie Schild-de Groen Fonds officieel is opgericht. Rie Schild was gedurende 70 jaar huishoudster van studentenpand Rapenburg 110. Zij werd ondanks haar strenge regels op handen gedragen door de studenten. (In De Mare van afgelopen week staat een groot artikel over haar leven tussen de Leidse studenten.) Elke ochtend werd er om half 10 koffie gedronken, ongeacht of je een kater had of niet, je had er maar te zijn. Nachtelijk damesbezoek tolereerde ze ook niet en als ze ’s morgens toch dames in een van de bedden vond dan joeg zij die er uit met een plens ammonia.

Rie leefde zuinig en wilde na haar overlijden haar erfenis beschikbaar stellen voor de wetenschap en onderzoek naar kanker in het bijzonder.Vandaar dat het Rie Schild-de Groen Fonds is opgericht en onder gebracht bij het Leids Universiteits Fonds. Het fonds wil wetenschappelijk onderzoek ter preventie en behandeling van kanker ondersteunen en keert elk jaar een projectsubsidie van 22.250 uit aan een jonge wetenschapper. Daarnaast zijn er drie prijzen voor studenten die een publicatie of scriptie schreven over kankeronderzoek.

Er waren enkele korte toespraken door Eline Danker, directeur Leids Universiteits Fonds, en rector magnificus Carel Stolker, die blij waren met de oprichting van dit fonds. Na de toespraken keek voormalig huisbewoner Jaap Koster in 5 hoofdstukken terug op het leven van Rie Schild en vooral haar tijd op Rapenburg 110. Als laatste sprak professor Hans Guldemond, oncoloog bij het L.U.M.C, een dankwoord uit en was blij met de oprichting van dit fonds, welke onderzoek naar de bestrijding van kanker weer een stapje dichterbij en verder kan brengen.

Tot slot was er een optreden van het duo Joop & Jessica waarbij zij enkele van hun liedjes over Leiden en het studentenleven zongen. Joop Visser is ook oud bewoner van het studentenhuis Rapenburg 110, alleen stond toen bekend als zanger/componist Jaap Fisscher. Jessica van Noord is zangeres en cabaretière. Niet gehinderd door ook maar een enkele  academische inslag leek het haar leuk het statige Klein Auditorium eens te veranderen in een feestzaal en kreeg het voor elkaar dat er een polonaise werd gelopen waarbij ook rector magnificus Carel Stolker aanschoof.

Waarschijnlijk de eerste polonaise ooit in het statige Klein Auditorium

Na de polonaise en de groepsfoto met oud bewoners en genodigden werd het feestje voortgezet in de Faculty Club, uiteraard met bier en bitterballen.

 

Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×