(Foto: Gemeente Leiden).

Boekpresentatie 'Straatnamen in Leiden, een verhaal van zeven eeuwen'

Het eerste exemplaar van het boek ‘Straatnamen in Leiden, een verhaal van zeven eeuwen’ wordt woensdag 13 november tijdens een presentatie in museum de Lakenhal aan burgemeester Henri Lenferink overhandigd. De Leidse straatnamencommissie bestaat 65 jaar en voor dit jubileum is een boek over de geschiedenis van de Leidse straatnamen geschreven door Rudi van Maanen en Marijke Mooijaart. De jarige straatnamencommissie adviseert het college van burgemeesters en wethouders over nieuwe straatnamen in Leiden.

In Leiden is al zeven eeuwen lang een ‘proces van straatnaamgeving’ aan de gang. Wegen en plekken krijgen vaak een naam die voor de hand ligt, zoals de Breestraat, de “breedste straat” van Leiden. Ook worden straatnamen  gebruikt om historische locaties te markeren of om historische personen te eren.

Het boek beschrijft het ontstaan van straatnamen en ook de keuze van thema’s van straatnaamgeving in wijken en buurten. Historisch en taalhistorisch onderzoek draagt bij aan een beter begrip van de stad en schets een beeld van de veranderingen die zich in de loop van de tijd hebben voorgedaan.

Symposium
In een symposium, geleid door historicus Dick de Boer, vertellen Gert Oostindie, Marijke van der Wal en André Kapaan over actuele onderwerpen zoals omstreden straatnamen of het vernoemen van ‘gewone’ mensen. Han Ruijgrok schreef speciaal voor het boek een gedicht en leest dit voor.

Cultuur Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×