(Foto: Chris de Waard).

LUMC begint landelijke studie met Wondzorg App

De allereerste patiënt heeft deze maand deelgenomen aan de ‘Wondzorg App studie’ van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Met deze nieuwe, interactieve app, ontwikkeld door artsen uit het LUMC en het bedrijf Innovattic, worden patiënten meer bij de zorg na hun operatie betrokken. Bovendien maakt de app het voor onderzoekers mogelijk om het verband tussen wondlekkage en infecties te bestuderen.

De Wondzorg App stelt patiënten gedurende dertig dagen na plaatsing van een gewrichtsprothese een paar korte vragen over de operatiewond. Er worden bijvoorbeeld vragen gesteld over de mate van pijn, eventuele koorts en wondlekkage. Aan de hand van de antwoorden berekent de app een score. De app adviseert bij een te hoge score om contact op te nemen met de behandelend arts. De arts kan in het LUMC direct de ingevulde gegevens inzien in het patiëntendossier.

Een hogere mate van betrokkenheid van de patiënt
Op het gebied van het behandelen van geïnfecteerde gewrichtsprotheses heeft het LUMC veel expertise. Daarnaast doet het ziekenhuis hier veel onderzoek naar. “Met dit nieuwe onderzoek komen we meer te weten over onder andere het verband tussen wondlekkage en het optreden van een infectie na plaatsing van een gewrichtsprothese”, aldus orthopedisch chirurg Robert van der Wal en internist-infectioloog Henk Scheper van het LUMC. Daaraan voegen zij toe dat de Wondzorg App bedoeld is om te zorgen voor een hogere mate van betrokkenheid van de patiënt. “De app vergemakkelijkt het contact tussen patiënt en arts en draagt zo bij aan goede nazorg tijdens het herstel.”

Vernieuwde meetmethode
Op dit moment is de Wondzorg App nog de enige meetmethode voor wondlekkage, naast de beoordeling van de dokter bij het terugzien van patiënten na de operatie. Van der Wal vertelt dat het interactieve karakter van de app bijzonder is. Zo biedt de app bijvoorbeeld de mogelijkheid aan om direct contact op te nemen met de arts. De Wondzorg App is bovendien privacyvriendelijk. Patiëntgegevens krijgen een pseudoniem door middel van encryptie, waardoor de persoonlijke gegevens van de patiënt beschermd blijven.

Samenwerking tussen tien ziekenhuizen
De studie vereist samenwerking, vertelt Scheper. “Er zijn veel deelnemers nodig omdat er – gelukkig – maar weinig patiënten een infectie krijgen. Bij enthousiasme in meerdere ziekenhuizen en een succesvolle uitkomst kunnen we de app mogelijk breder inzetten in de Nederlandse postoperatieve zorg”, aldus Scheper. Rondom de app werken momenteel tien ziekenhuizen samen: het Alrijne Ziekenhuis, HagaZiekenhuis, Erasmus MC, UMCG, Ziekenhuis Nij Smellinghe, Medisch Centrum Leeuwarden, Ziekenhuis Rijnstate, Elisabeth-TweeStedem Ziekenhuis, Onze Lieve Vrouwe Gasthuis Amsterdam en het LUMC.

Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×