Het Gerecht: Bewoners vergroenen oudste pleintje van Leiden

7

Wethouder Ashley North heeft vanmiddag het eerste plantje in een boomspiegel op het Gerecht in de aarde gezet. Daarmee gaf hij het startsein voor de vergroening van het pleintje in het Pieterskwartier. De bewoners en studenten die aan een van de oudste pleintjes van Leiden wonen, vroegen bij de gemeente subsidie aan voor het initiatief. Met het geld kochten ze de planten, de gemeente vergrootte de boomspiegels zodat er volop ruimte ontstond voor de vergroening.

Chris de Waard sprak rond het aanplanten op het Gerecht met bewoner Eduard Groen en wethouder Ashley North.

In de boomspiegels van de Leilindes op het plein zijn groenblijvende planten gezet die bessen en andere vruchten gaan dragen. “Voor de vogels en insecten,” zegt Eduard Groen die met enkele buren het initiatief nam. In totaal zijn negen boomspiegels beplant met onder meer vuurdoorns, franjekelken, vleesbessen, kardinaalsmutsen, sieruien, lavendel en zuurbesstruiken.

Delen

7 reacties

 1. Ja, daar voelt een GroenLinkse yup zich in zijn element, op zo’n studentenpleintje. Hij steunt ook de bijna afschaffing van het Leidse minimabeleid, maar dat is voor mensen waar zo’n vervelende GL yup niets mee heeft.

 2. Beste Ashley, of beter nu, wethouder North: dit zal toch niet de iconische plek zijn om de vergroening te starten zoals je vroeg aan je voorgangster mw Leewis? In ieder geval petje af aan de initiatiefnemers, waarbij ik ervan uitga dat de mensen van Beheer ervoor zorgen dat de bomen voldoende lucht blijven krijgen in de beplante boomspiegels.Verder kijken we uit naar de beloofde groenrapportage, zeker ook in het licht van de gevolgen voor de weidevogels van de Leidse Ring Noord in de Boterhuispolder en mogelijke gevolgen van een Park&Ride voor Cronesteyn!

 3. Helaas heb ik nog niks gehoord over mijn aanvraag voor het aanleggen van een randje om de boomspiegel voor Zuidsingel 54 van mijn buurvrouw. Aanvraag is meer dan 2 maanden geleden gedaan.

  • Beste Inge,
   Zojuist uw melding gelezen. Als u mij uw gegevens mailt via aandeslag@leiden.nl, dan nemen wij direct contact met u op. Uw melding is bij mij niet bekend, maar ik help u graag verder.
   Alvast bedankt,
   Ronald
   Projectleider Samen aan de Slag

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline