Leidse houdt 59 euro per week over en wordt alsnog gekort: “Ik loop gewoon vast”

68

Pijnlijke bezuinigingen in Leiden. Mensen met een bijstandsuitkering zijn de dupe van tekorten op de begroting en van een rekenfout van de gemeente Leiden. Toch gaat een meerderheid in de gemeenteraad akkoord met de bezuinigingsvoorstellen van PvdA-wethouder Marleen Damen. Intussen roept de wethouder de politiek in Den Haag op om structureel met meer geld over de brug te komen.

Desiree van Zoomeren en wethouder Marleen Damen over de bezuinigingen die de gemeente Leiden doorvoert bij het sociaal domein.

De 65-jarige Desiree van Zoomeren is een van de mensen die de dupe is van de bezuinigingen. Op dit moment, dus nog voor de bezuinigingsronde, houdt ze 59 euro per week over. “Daar moet ik de boodschappen van doen, kleding kopen en cadeautjes van kopen voor m’n kleinkinderen. En de kapper is al helemaal een probleem. Dat kost dertig euro dus daarvoor ga ik naar een vriendin.” Volgend jaar vervalt voor haar in elk geval de gemeentelijke bijdrage van vijftien euro per maand voor de aanvullende ziektekostenverzekering.

Chris de Waard in gesprek met Desiree van Zoomeren die van een uitkering moet rondkomen en te maken krijgt met de bezuinigingen.

Van Zoomeren is niet de enige die de bezuinigingen in haar portemonnee gaat voelen. Ruim 3000 bijstandsgerechtigden krijgen ermee te maken. “Pijnlijk,” erkent ook verantwoordelijk wethouder Marleen Damen. Maar Damen heeft te maken met stijgende kosten in de jeugdzorg en bij de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). “We hadden al een extra potje gemaakt omdat we dat zagen aankomen”, zegt Damen. “Maar dat is nu, na twee jaar, ook leeg. Dus hebben we extra maatregelen moeten treffen, hoe pijnlijk ook, om een beetje binnen de kosten te blijven.”

Structureel geld uit Den Haag
Damen hoopt op structureel extra geld uit Den Haag. “Maar daarmee zijn we er niet want we hebben het geld nú niet en we moeten nu wel een begroting vaststellen.”

Chris de Waard in gesprek met wethouder Damen over de noodzaak van de te nemen bezuinigingsmaatregelen.

Van Zoomeren is boos over het feit dat de wethouder niet buiten haar eigen portefeuille naar geld gezocht heeft. “Terwijl het toch een links college is”, zegt ze. “Die zeggen dat ze sociaal zijn, maar ondertussen willen ze wel miljoenen uitgeven aan een ringweg rond Leiden. En dan is er ook nog geld voor bamboe verkeersborden. Hoe gek moet je het krijgen?”

Moeilijk uit te leggen
“Ik begrijp dat het moeilijk uit te leggen is”, zegt Damen. “Als je vijftien euro minder krijgt in de maand en je hebt al weinig, dan voel je dat. Tegelijkertijd hebben we in de coalitie ook afspraken gemaakt over hoe we de stad bereikbaar houden. En zelfs als we dat niet zouden doen, dan zou de helft van deze bezuinigingen toch nog nodig zijn.”

In januari zullen Leidenaren die in de bijstand zitten al merken dat ze minder geld krijgen.

Delen

68 reacties

 1. Dit is god geklaagd dat dit door die van D..ja en Amen nog wordt goedgepraat ook!.Laat haar zelf met hetzelfde weinige geld rondkomen als Desiree..dan praat ze wel anders!.Dit is gewoon asociaal!.Korten op de top van de Gemeente die ,als ze werkloos worden nog een riant wachtgeld krijgen voor jaren.Gajes is het..of schorrie morrie zoals mijn oma dat zei..

   • NESS, de spanning op de arbeidsmarkt is in verschillende sectoren gigantisch. Niet alleen voor hoog of specifiek geschoolde vacatures. Ook voor ongeschoold werk is veel vraag naar arbeidskrachten. Werk dat je al gauw naar prima inkomen kan brengen.
    .
    Beter is het om te kijken naar factoren die bij veel oudere werknemers zelf liggen. Vaak genoeg hoor ik; maar ik heb mijn hele leven lang al (hard) gewerkt, ik wil niet op onregelmatige werktijden werken, ik vind het werk fysiek te zwaar, ik vind, ik vind, ik vind. De flexibiliteit spat er niet vanaf en komt ongemotiveerd over. Dat is wat veel werkgevers een groot risico vinden. De mensen die hun schouders eronder zetten zijn wel succesvol. Zelfs als je nog maar een jaar tot de AOW hebt. Want daar ken ik ook een aantal voorbeelden van.

    • Arthur, je moet niet alles geloven wat je hoort…
     Wanneer je in NL buiten je schuld werkloos wordt en in de ww terecht komt moet je verplicht minimaal 1 x per week solliciteren. Niemand gaat vragen wat je daar van vindt…
     Wanneer je in de bijstand komt wordt er een leger ambtenaren op je los gelaten: re-integratieprojecten, werkateliers, sollicitatiecursussen, zal ik effe doorgaan?
     Het is een fabeltje dat er iemand rekening houdt met persoonlijke wensen van werklozen.
     De overheid is er helemaal op gericht dat je zo snel mogelijk weer aan de slag komt. En volkomen terecht! Maar dat lukt niet in alle gevallen en zeker oudere werknemers hebben daar last van.
     Bovendien gaat deze discussie niet over landelijk werklozen beleid maar Leids armoedebeleid. De regelingen die nu door dit zogenaamd ‘linkse’ college van D66, PvdA en Groen ‘Links’ zijn afgeschaft kwamen voor een belangrijk deel ten goede aan gepensioneerden met enkel aow die nooit werkloos geweest zijn en hun hele leven betaald hebben!

     • In het leven krijg je niets kado en moet je overal gewoon keihard voor knokken! In Nederland zijn genoeg kansen om een goed pensioen bij elkaar te verdienen ook al 1 verdiener! Klagen over zogenaamde “werkloze allochtonen” in de kroeg brengt je idd niet veel, durf jezelf eens in de spiegel aan te kijken ipv altijd maar andere (nieuwe) Nederlanders of de overheid verantwoordelijk te houden voor je minimaal gehulde portemonnee! Ja veel kan anders en soms mag de overheid wel iets verstandiger met gemeenschapsgelden omgaan, maar als je enkel alleen sterke woorden uit en geen daden en denkt ik steek nog een peukie op en neem nog een pilsje dat is comfortabel bij het klagen over mijn eigen tekortkomingen ipv te investeren in je toekomst dan moet je niet piepen als een ander het beter voor elkaar heeft omdat hij of zij wel de kansen in de land benut, hoe klein die soms ook lijken!

  • Eveline De Visser op

   Jij hebt er zeker weinig of niks mee te maken zeker. En er is geen werk genoeg. Door o.a het beleid in Den Haag, gaan er weer keer op keer bedrijven over de kop. Zelfs mensen met een baan kunnen hun hoofd nauwelijks nog boven water houden.

 2. Damen is een sloper, zij heeft schijt aan de armoede die er heerst en nog erger gaat worden. Zij haalt het geld dat zij verkeerd berekend had weg bij de aller armsten. schandalig en dat voor de PvdA. Nooit meer stemmen op die club dat is duidelijk!

 3. Sylvia Hageman

  Dit is wel het gevolg van de keuzes die dit gemeentebestuur maakt. Verkeerde keuzes in mijn ogen, we kunnen onze stadsgenoten niet zo laten barsten. Gisteren hield de wethouder Marleen Damen nog een gloedvol betoog over Leiden Compassiestad, ik proef in deze maatregelen weinig compassie voor de inwoners van Leiden!

  • Hendrika Henneke

   Anne-marie Het Eteam allemaal zakken lullers in eigen zak. Stelen vd burgers mensjes bmw naaien jou waar jij bij staat v voor en v achter. Zuigen jou helemaal leeg. Hun zakken worden voller. Late de burgers voor alle ellende op draaien. Inderdaad alles bouwen uit de zak vd armen. In gewone wijkjes ook maar parkeer centjes late betalen vergeet dit ook niet mensen. Terwijl wij bellasting genoeg betalen. Blijven ze maar halen. Leeg gezogen. Moet een keer stoppen. Mensen moeten alle koppen bij elkaar roepen en een keer of wat gaan doen stadhuisplein met zn allen gaan. Want daar doen ze maar wat hun willen. Stop de ellende met die bende. Dit houd toch niemand vol.

 4. Sonja Prins-Gerichhausen

  Bamboe verkeersborden??? En die ringweg. Beide dwazen plannen en dan hebben we het nog niet eens over al die nieuwe bruggen en een 2e parkeer garage. En een verbouwing van een paar miljoen extra voor het stadhuis
  Leiden waar ligt je prioriteit?

 5. Nederlandse politici zwichten alleen voor agrariërs en aannemers met tractoren, vrachtwagens en bouwmachines, niet voor gewone mensen met een laag inkomen die in de problemen raken en op de fiets naar het stadhuis gaan. Het is een trieste stand van zaken anno 2019.

 6. Nederlandse politici zwichten blijkbaar alleen voor agrariërs en aannemers met tractoren, vrachtwagens en bouwmachines, niet voor gewone mensen met een laag inkomen die in de problemen raken en op de fiets naar het stadhuis gaan. Het is een trieste stand van zaken anno 2019.

 7. Het lijkt nu een beetje een persoonlijk verhaal over mij te worden maar dat is de enige manier om de dames en heren van dit zogenaamde ‘linkse’ college te confronteren met de netto consequenties van deze extreem rechtse keuze om niet aan te vullen uit andere gemeentepotten.
  Uiteindelijk gaat het om iets van 6000 Leienaars onder wie heel veel ouderen met enkel aow en 2300 kinderen waarvan dit college weet dat ze in armoede opgroeien in onze stad!
  En armoede in Leiden zit nog steeds boven het landelijke gemiddelde.
  En dan krijg je een stad die links stemt… tenminste dat dachten velen…
  Links staat nu voor ‘klimaat-adaptieve-voetbalvelden’… heeft u hem?
  Daar is mevrouw Gebke van Gaal van Groen ‘Links’ zo trots op! Dus dan kunnen die 2300 kinderen in armoe nog wel 500 euro verder de drek in geduwd worden!
  Misschien moet Gebke toch eens de definitie van het woord ‘links’ opzoeken dan houdt ze geen tralala inleidingen meer over haar o zo leuke kinderen in dikke winterjassen. Want de winterjassen van die 2300 arme kinderen heeft zij in ‘klimaat-adaptieve-voetbalvelden’ (ik krijg het amper uit mijn strot) gestopt!

 8. Een Leids burger op

  Waarom iemand weinig inkomen heeft is in zijn algemeenheid niet zo makkelijk te beantwoorden. Maar een uitkering is geen royaal inkomen natuurlijk.En het grootste deel daarvan gaat meestal op aan steeds stijgende huur en andere vaste lasten zodat er weinig overblijft. Kortom: steeds sterker stijgende vaste lasten t.o.v. het inkomen.
  Dan gaan die mensen er op achteruit dus.
  Mensen die bij de voedselbank lopen hebben meestal ook schulden waardoor ze maar heel weinig overhouden. En voorzover mensen niet al (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt zijn verklaard is het ook niet altijd zo dat gaan werken loont t.o.v. de bijstand en dus ook geen uitweg uit de armoede biedt. (werkende armen, armoedeval: https://nl.wikipedia.org/wiki/Armoedeval )
  Daarbij komt dan ook nog eens dat werkgevers vaak niet zitten te wachten op ouderen.
  .

  Ook is het wel erg simplistisch om de schuld eenzijdig bij het RIJK te leggen.
  Bij de decentralisatie van taken (zoals Jeugdzorg, WMO e.d.) van het RIJK naar gemeenten toe was al jaren duidelijk dat het RIJK niet met voldoende geld over de brug zou komen.
  Als je als gemeente dus niet wil dat er op dit gebied problemen ontstaan moet je als gemeente zelf je verantwoordelijkheid nemen, daarop anticiPEREN en geld daarvoor reserveren.Doe je dat niet, zoals nu, dan ontstaat er dus een probleem en zitten de burgers met de gebakken PEREN.
  Overigens was het aanvullen van een tekort bij de geplande verbouwing van het stadhuis blijkbaar geen enkel probleem hoor…

  • Waar ik eigenlijk op doelde, waarom heeft deze gepensioneerde dame zo’n laag inkomen? Heeft ze nooit gewerkt of om andere reden geen pensioen opgebouwd?
   Dit is niet als beschuldigend vingertje bedoeld, maar alleen maar zeggen dat je te weinig geld hebt en dat de gemeente dat erger maakt is wel wat kort door de bocht.

   • Een Leids burger op

    Desiree geeft juist wel zelf aan dat ze lange tijd als maatschappelijk werker in Den Haag gewerkt heeft en later ontslagen is. Maar schijnbaar geen pensioen heeft kunnen opbouwen.Wellicht dat mevrouw Desiree daar zelf op wil ingaan. Ik kan immers niet voor haar spreken.

 9. Van de website van de Pvda:
  “wij geloven in een samenleving waar de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen”.

  Nou, dan bent u wel héél ver van uw sociaaldemocratische geloof af gevallen bij de Leidse afdeling van uw partij…😂😂😂

 10. Leiden zegt er is geen armoede in Leiden, eerst verdwijnt Leiden Helpt geen subsidie van de gemeente meer want het is niet nodig er is geen armoede in Leiden! Nou ook bij mij voel ik het in mijn beurs, een week voor eind van de maand zit ik al zonder dan eet ik maar brood en de laaste 2 dgn. heb ik geen eten meer. Zodra mijn zorg toeslag er is dan kan ik wat te eten kopen maar nu we weer minder krijgen van de gemeente word het nog moeilijker. Uiteindelijk gaan we naar de klote fijn bedankt gemeente Leiden!!

 11. Donderdag naar het sociale wijkteam geweest. Wethouder Marleen – Smit Kroes – Damen PvdA beweert namelijk dat de minima, die ze nu beroofd heeft minimaal 400 euro netto per jaar, daar terecht kunnen voor hulp.
  De conciërge van het buurthuis begrijpt niet waar ik voor kom en probeert me een heel dure folder aan te smeren over ‘goede buurtjes’…
  Er is niets mis met mijn buren: ik kan mijn internet en zorgkosten niet meer betalen. Een aantal van mijn buren trouwens ook niet meer!
  Ook de hulpverleners van het sociale wijkteam begrijpen lang niet waar ik het over heb. “Het is gewoon een grove bezuiniging, mevrouw!”
  Ja, dat weet ik ook wel maar wat is dan dat ‘maatwerk’ waar ik volgens deze wethouder recht op heb?
  Geen idee hebben de mensen van het wijkteam.
  Wat is er dan sinds januari veranderd?
  Nou niets.
  Ik ben overigens niet de eerste die aanvragen om bijstand komt doen bij het wijkteam.
  Liegt de wethouder?
  Eh nee… eh… dat is PvdA politiek…

 12. Ooit was er een cliëntenraad die voor de belangen van de minima opkwam. Wegbezuinigd.
  Nu is er de ‘adviesraad Sociaal Domein’. Deze adviesraad adviseerde deze wethouder dat haar plan om de miljoenen te bezuinigen op de armsten in deze stad een prima plan was!
  Wat zijn dit voor mensen?
  En ja hoor! Voorzitter is Thea Dickhoff oud PvdA raadslid.
  Overal zitten ze, in elk orgaan, in elke laag, in ieder clubje.
  Maakt niet uit of ze 29 zetels verliezen ons hele land blijft bestuurd worden door de PvdA.
  Die enge Baudet heeft gelijk: het is een kartel!

  • Desiree sterkte! Inderdaad het partijkartel VVD-Draaiers66-CDA-PvdAdieu-GroenLINK maakt deze stad zeker niet rechtvaardiger, socialer, minder armoedig, groener en duurzamer. Alleen op papier en wanneer het stemvee weer opgeroepen wordt. De dualiteit tussen het College en de Raad is onder de voormalige rechtse coalities reeds uitgeschakeld. Onder de mom van raadsbrede coalitieaccoorden. Het is handjesklap in achterkamertjes door en voor de stadse elite en hun politieke vriendjes. In de dadelijk prachtig verbouwde en kostenoverschrijdende salons aan de Bree en in de Level. Business as usual.

  • Lieve Desiree, als je nou al je energie die je hierin stopt gebruikt om een parttime baantje te zoeken, heb je geen financiële problemen meer. je kan wel overal op zitten klagen, maar steek je handen is uit je mouwen. Vele mensen met een bijstand uitkering hoor je niet en komen er mee rond en zijn de samenleving dankbaar dat ze bijstand krijgen.

   • Lieve Rico ik klaag niet maar ik probeer mensen in Leiden bewust te maken waar een links college tegenwoordig voor staat. Moet jou, met dergelijke ideeën, toch aanspreken.
    Bovendien gaat dit niet over de bijstand maar over gemeentelijke regelingen die onder de VVD wel altijd werden gehandhaafd. Het gaat over minima waarvan een hele grote groep kleine ondernemers, gepensioneerden met enkel aow, zwakbegaafden etc etc.
    Dus eerst goed lezen… dan oordelen.
    En ik klaag niet… ik ga over een aantal maanden met pensioen en krijg idd pensioen omdat ik altijd gewerkt heb, Maar iemand moet deze schanddaden onder de aandacht brengen en de verkiezingsleugens van deze zichzelf ‘links’ noemende partijen in de spotlight zetten. Dat ben ik aan het doen en blijf ik doen.

 13. Theo, dank je maar het gaat natuurlijk niet om mij. Ik heb me opgeworpen als ‘prototype’ omdat deze groep nu eenmaal niet echt mondig is.
  Deze partijen snappen niet dat als ze allemaal kopieën worden van de VVD er straks een Wilders en Baudet in de raadzaal zitten… toch?
  Wij zijn ‘kiezers’ en willen wat te kiezen hebben…
  Als links en midden ultra rechts beleid gaat uitvoeren waar moet de kiezer dan nog heen?
  Ze snappen niet dat de Pieters- en Professorenwijk te klein zijn om te verdelen tussen Groen Rechts, PvdA, D66 en VVD…
  Ik krijg allemaal enge reacties in de trant van “Ja, wel 120.000 asielzoekers per jaar opnemen in dit land die allemaal eindeloos in de uitkering zitten…”
  Ik heb altijd geweten wat ik hierop moest zeggen maar nu weet ik het ook niet meer…
  Dit beleid zet mensen tegen elkaar op en voedt populisme

 14. Leiderdorp – college VVD en CDA !!! – heeft WEL minimabeleid….
  Maar PvdA, Groen ‘Links’ en D66 in Leiden hebben daar geen geld meer voor maar wel om 40 miljoen voor de ringweg van Leiderdorp neer te tellen…
  Waar is de logica??!!

Laat een reactie achter

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline