De 'Dragons' in actie in de gymzaal van Het Gebouw. (Foto's: Gerry van Bakel).

Elkaar in de wielen rijden is de tackle van het rolstoelrugby

Rugby mag dan te boek staan als een ruige sport voor stoere mannen en vrouwen, de evenknie van deze sport in een rolstoel is duidelijk ook niet voor zachtgekookte eitjes. De spelers van de rolstoelrugbyploeg van de Leidse club DIOK noemen zichzelf ‘Dragons’ en in hun rolstoelen gaan ze aardig tekeer in de gymzaal van het Gebouw waar ze de komende maanden trainen. “Elkaar in de wielen rijden is de tackle van het rolstoelrugby”, zegt Annemarie na afloop van de training.

Chris is op latere leeftijd gehandicapt geraakt door een aantal hersenbloedingen, hij las in de krant dat er in Leiden een rolstoelrugbyteam zou worden opgericht en meldde zich aan. “Ik vind rugby een geweldige sport en ik houd van teamsporten. Ik ben zeker geen zachtgekookt ei.” Annemarie zat eerst in Rotterdam bij een rolstoelrugbyteam maar toen dat uit elkaar viel, heeft zij ook de overstap gemaakt naar de ‘draken’ van DIOK. Ze vindt rolstoelrugby een leuke combinatie van ijshocky en handbal, al mag het tijdens de trainingen er soms wel wat serieuzer aan toe gaan. “Je hoeft niet al heel rolstoelvaardig te zijn als je hier mee begint. Ik zou zeggen kom gewoon een keer meedoen.”


Een reportage over rolstoelrugby van verslaggeefster Gerry van Bakel.

Gewoon een keer meedoen is ook het advies van Clannad Moerings, een van de trekkers van het team. Ook zij moest leren met een rolstoel overweg te kunnen. En rugby in een rolstoel vergt heel veel vaardigheden tegelijk. Snelheid maken, draaien, bal afspelen of juist vangen en tussendoor op tijd een ‘dribbel’, dat wil zeggen de bal even laten stuiteren, anders wordt je afgefloten. “Het is behoorlijk inspannend. Dat vind ik het leukste van deze sport, er gebeurt altijd wel wat op het veld. Je moet continu alert blijven.”

Moerings en haar teamgenoten zijn naarstig op zoek naar nieuwe spelers. Ze willen dolgraag aan de competitie gaan meedoen en hebben vorige week een startsubsidie gekregen van het Leids Sportstimuleringsfonds. Zodat ze nog een paar aangepaste rolstoelen kunnen aanschaffen. Deze rugbyrolstoelen moeten tegen een stootje kunnen, want de spelers rijden voortdurend hard op elkaar in en proberen elkaar klemvast te zetten. De stoelen zien er dan ook gebutst uit.

Kom meedoen
Vrijblijvend een paar keer meetrainen kan altijd. De komende maanden is dat op woensdagavond van 20.00 uur tot 21.30 uur in Het Gebouw aan het Arubapad 2 in Leiden. Je kunt het best even van tevoren contact opnemen, dan zorgt Clannad dat er een stoel voor je klaar staat. Wedstrijden en toernooien gaan spelen is uiteindelijk het doel van de QR Dragons van DIOK. Voor wedstrijdspelers gelden strenge kwalificatienormen. Of zoals Chris het uitdrukt, dan wordt gekeken of je wel gehandicapt genoeg bent. Maar om lekker mee te trainen hoef je je daar geen zorgen om te maken. Als je maar tegen een stootje kunt.

Interesse?
Ben je geinteresseerd, geintrigeerd of geinspireerd? Stuur een mail naar Clannad Moerings: qrdragons@diokrugby.nl.

 

 

 

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×