Leiderdorp wacht niet op landelijk verbod lachgas

8

Leiderdorp wacht het landelijk verbod op lachgas dat deze week werd aangekondigd niet af. CDA Leiderdorp roept met een motie op om te onderzoeken of het gebruik ervan in de APV (Algemene Plaatselijke Verordening) verder aan banden kan worden gelegd en burgemeester Laila Driessen laat weten zich daarin te kunnen vinden.

Het verbieden van lachgas is ingewikkeld, omdat het ook in het ziekenhuis en in gebruiksvoorwerpen zoals een slagroomspuit wordt gebruikt. Een eventueel landelijk verbod laat hoe dan ook nog maanden op zich wachten en op dit moment lijkt het voorstel nog niet voldoende steun in de Tweede Kamer te krijgen. Daarom wil Leiderdorp, net als andere gemeenten, het probleem lokaal alvast aanpakken.

Gebruik door jonge kinderen
“We hebben het integraal veiligheidsplan voorgelegd gekregen en daaruit blijkt dat lachgas ook in Leiderdorp in toenemende mate wordt gebruikt”, licht CDA-raadslid Medea Hempen toe.”Ook door jonge kinderen van 12 en 13 jaar. Het is schadelijk voor de gezondheid en zorgt voor overlast in de buurt. Veel gemeenten laten in de APV een verbod op handel in lachgas opnemen en voor zover dat kan ook op het gebruik. Wij willen onderzoeken in hoeverre dat in Leiderdorp ook kan.”


Reanne van Kleef in gesprek met CDA-raadslid Medea Hempen over de aanpak van het gebruik van lachgas in Leiderdorp.

Verbod bij evenementen
In de aangekondigde motie vraagt het CDA aan het college om te onderzoeken op welke wijze in de APV een verbod of beperking op het gebruik van lachgas in de openbare ruimte kan worden opgenomen en of een verbod op het gebruik en de verkoop van lachgas op evenementen kan worden opgenomen. Dat laatste punt is volgens burgemeester Driessen al mogelijk. “Onlangs is in de APV aangepast dat ik op basis van overlast in de vergunning voor evenementen kan laten opnemen dat er geen lachgas verkocht mag worden of aanwezig mag zijn. Lachgas echt verbieden kan op dit moment niet. daar moet een wetsvoorstel voor komen.”


Burgemeester Laila Driessen over de aanpak van het gebruik van lachgas in Leiderdorp.

Het gebruik en de overlast van lachgas wordt in Leiderdorp steeds zichtbaarder. Burgemeester Driessen maakt zich er zorgen over. “Ik zie de rommel ervan. Als ze hebben gebruikt, ergens in een donker hoekje, dan zie ik al die ampullen liggen. Ik maak me ernstig zorgen over de uitwerking van lachgas. Men heeft een volkomen black-out als het verkeerd gaat. Je kunt niet meer praten, je verlamt. Het werd vroeger zelfs gebruikt als narcosemiddel. Ik heb nog geen dodelijke ongevallen gehad in Leiderdorp, daar let ik wel op.”

Naast het onderzoeken van het verbieden van het gebruik, roept het CDA ook op om in het preventiebeleid expliciet in te zetten op voorlichting over de risico’s en gevolgen van het gebruik van lachgas.

Delen

8 reacties

  • Europa lijkt mij niet de hoofdschuldige hier.

   Vroeger had iemand een slagroomspuit. Room erin, suiker en een gascapsule en je had een lekker toefje slagroom op je appeltaart.

   Toen ik 16 was had niemand het erover dat je het lachgas in een ballon moest doen en inhaleren voor een mini trip.

   De slagroom smaakte (mede door Europa?) lekkerder dan de slagroom die je nu kant en klaar in de winkel koopt.

   • Een Leids burger op

    Blijf jij maar lekken lachen met je europese slagroomspuit vol N2O hoor Rutger. 🙂

    Het gaat hier om lachgas voor recreatief gebruik.
    .

    citaat:¨…Maar dit gaat lastig omdat lachgas-beleid op Europees niveau wordt beslecht: in 2014 oordeelde het Europese Hof van Justitie dat lachgas geen geneesmiddel is; twee jaar later bepaalde de Hoge Raad dat Nederland gehoor moest geven aan deze uitspraak.¨
    en
    ¨In 2014 bepaalde het Hof dat lachgas niet onder het Europese wetboek voor geneesmiddelen valt. Nederland is verplicht zich te houden aan Europees recht…¨

    https://nieuwscheckers.nl/nieuwscheckers/europese-wetgeving-blokkeert-strenger-lachgas-beleid-in-nederland/

 1. Heel goed dat het verboden wordt, en de kneuzen die gaan droeftoeren over…. en alcohol en sigaretten dan, negeren……het zijn niet voor niks kneuzen.

 2. Kathy Bamborough

  32 jaar geleden lachgas gehad bij de bevalling dat was lachen joh 😂😂😂😂😂 de hele verloskamer lag dubbel om mijn grappen.. Maar goed even serieus dat spul is gevaarlijk als je het vaak en veel gebruikt

 3. Dat landelijke verbod is helemaal nog niet zeker. En als het doorgaat, geldt het waarschijnlijk alleen voor de grote flessen, niet de ampulletjes, dus het effect van zo’n nieuwe wet als het gaat om het inperken van gebruik door jongeren is twijfelachtig.
  In Arnhem wordt lachgas geweerd door de milieuwet toe te passen. Dat werkt beter dan optreden bij overlast, gewoon omdat de overlast niet erg groot is.

 4. En met alle discussie over ‘niet kunnen handhaven’… Je kunt deur wagenwijd open zetten zoals nu landelijk of half dichtdoen. D66 en VVD zouden zich landelijk moeten schamen en Leiderdorp goed initiatief. Iets beter dan niets als het om gezondheid gaat

Over de auteur

Reanne van Kleef

Hoofdredacteur sport, politiek verslaggever, algemeen redacteur, presentator nieuws071 en sport071.

Je bent nu offline