Leiderdorp wacht niet op landelijk verbod lachgas

Leiderdorp wacht het landelijk verbod op lachgas dat deze week werd aangekondigd niet af. CDA Leiderdorp roept met een motie op om te onderzoeken of het gebruik ervan in de APV (Algemene Plaatselijke Verordening) verder aan banden kan worden gelegd en burgemeester Laila Driessen laat weten zich daarin te kunnen vinden.

Het verbieden van lachgas is ingewikkeld, omdat het ook in het ziekenhuis en in gebruiksvoorwerpen zoals een slagroomspuit wordt gebruikt. Een eventueel landelijk verbod laat hoe dan ook nog maanden op zich wachten en op dit moment lijkt het voorstel nog niet voldoende steun in de Tweede Kamer te krijgen. Daarom wil Leiderdorp, net als andere gemeenten, het probleem lokaal alvast aanpakken.

Gebruik door jonge kinderen
“We hebben het integraal veiligheidsplan voorgelegd gekregen en daaruit blijkt dat lachgas ook in Leiderdorp in toenemende mate wordt gebruikt”, licht CDA-raadslid Medea Hempen toe.”Ook door jonge kinderen van 12 en 13 jaar. Het is schadelijk voor de gezondheid en zorgt voor overlast in de buurt. Veel gemeenten laten in de APV een verbod op handel in lachgas opnemen en voor zover dat kan ook op het gebruik. Wij willen onderzoeken in hoeverre dat in Leiderdorp ook kan.”


Reanne van Kleef in gesprek met CDA-raadslid Medea Hempen over de aanpak van het gebruik van lachgas in Leiderdorp.

Verbod bij evenementen
In de aangekondigde motie vraagt het CDA aan het college om te onderzoeken op welke wijze in de APV een verbod of beperking op het gebruik van lachgas in de openbare ruimte kan worden opgenomen en of een verbod op het gebruik en de verkoop van lachgas op evenementen kan worden opgenomen. Dat laatste punt is volgens burgemeester Driessen al mogelijk. “Onlangs is in de APV aangepast dat ik op basis van overlast in de vergunning voor evenementen kan laten opnemen dat er geen lachgas verkocht mag worden of aanwezig mag zijn. Lachgas echt verbieden kan op dit moment niet. daar moet een wetsvoorstel voor komen.”


Burgemeester Laila Driessen over de aanpak van het gebruik van lachgas in Leiderdorp.

Het gebruik en de overlast van lachgas wordt in Leiderdorp steeds zichtbaarder. Burgemeester Driessen maakt zich er zorgen over. “Ik zie de rommel ervan. Als ze hebben gebruikt, ergens in een donker hoekje, dan zie ik al die ampullen liggen. Ik maak me ernstig zorgen over de uitwerking van lachgas. Men heeft een volkomen black-out als het verkeerd gaat. Je kunt niet meer praten, je verlamt. Het werd vroeger zelfs gebruikt als narcosemiddel. Ik heb nog geen dodelijke ongevallen gehad in Leiderdorp, daar let ik wel op.”

Naast het onderzoeken van het verbieden van het gebruik, roept het CDA ook op om in het preventiebeleid expliciet in te zetten op voorlichting over de risico’s en gevolgen van het gebruik van lachgas.

Leiderdorp Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×