Science071: Dood neervallen op de grond voor ‘de klimaatnoodtoestand’

10

Vandaag in Science071: Te gast in de studio is Peter Karsten van Extinction Rebellion Leiden die ons vertelt over hun actie in de gebouwen van de Universiteit Leiden. Redacteur Paul praat met ons over de laatste nieuwtjes in de wereld van de wetenschap. Ook wordt er weer een prangende wetenschapsvraag beantwoord, deze week door Hidde over het strooien van zout wanneer de wegen glad worden. Ten slotte hoor je weer allerlei interessante weetjes over het menselijk lichaam. Wist jij dat er meer bacteriën in je mond zitten dan er mensen op aarde leven?


Peter Karsten is onderdeel van Extinction Rebellion Leiden. Extinction Rebellion eist dat de Universiteit de ‘klimaatnoodtoestand’ uitroept. Peter legt uit wat deze toestand inhoudt en vertelt ons meer over de inmiddels beroemde beweging. Luister hieronder het fragment terug!

 


Redacteur Paul verzamelde deze week weer de meest spannende nieuwtjes op het gebied van wetenschap. Zo zijn er varkens met apencellen geboren in China, ratten die kunnen autorijden en honingbijen die kunnen surfen! Luister hieronder het laatste wetenschapsnieuws terug!


Natuurlijk beantwoordt een van onze redacteuren een vraag waar jij zo 1,2,3 geen antwoord op hebt. Deze keer beantwoordt redacteur Hidde jouw prangende huis-tuin en keuken-vragen, met deze week vragen over het strooien van zout op de gladde wegen. Luister hieronder waarom we zout strooien wanneer het glad wordt op de weg!

 


Redactrice Anne heeft alle bijzondere weetjes verzameld over het menselijk lichaam. Het menselijk lichaam is een bijzondere machine. Er spelen zich veel dingen af waar je geen weet van hebt of je niet bewust van bent. Er zijn daarom ook leuke weetjes over het menselijk lichaam te vinden en die kun je hieronder nogmaals horen!

Delen

10 reacties

  • Extreem linkse troep blind geaccepteerd door Links, dat wetenschapsclubje heeft geen idee slechts ideeën van het jeugdjournaal en misschien nu inmiddels het voor hun “grote mensen” journaal. Extinction rebellion haat de mensheid alleen niet als je het met ze eens bent. Ze wensen diep in hun hart de meeste mensen wel uitsterven toe wat gewoon een sociopatische mankement is van deze instabiele opgegroeide kinderen die altijd hun zin hebben gekregen. Deze grote kinderen hebben van empathie geleerd dat het alleen richting hun moet, empathie richting een ander zat daar niet bij. Echter in de grote mensen wereld zijn ze teleurgesteld dat dat niet werkt dus dan maar in grote groepen janken en schreeuwen om hun zin te krijgen, dat gaat nog een keer (hopelijk niet) een verschrikkelijke tegenreactie teweeg brengen. Wel ja, geef die loslopende psychiatrische patiënten een podium, pffff

   • Eric van 't Groenewout op

    Wat een prachtige omschrijving van figuren als Donald Trump geeft u. Juist daarom is het goed dat er (jonge) mensen zijn die voor het klimaat opkomen.

    • Eric, Mijn reactie was een tikje aan de harde kant, er zitten mensen tussen die echt psychische hulp verdienen en het moeilijk hebben. er zitten gewoon wat nadelen aan om aan iemand die in de war is toe te geven. Ik heb het helemaal niet over Trump gehad hoewel ik het wel een vreemde vind. Maar sta eens stil hoe we Trump kennen, alleen via media. Sta dan ook eens stil hoe je stukjes tekst uit zijn contex kan knippen, helemaal in het korte televisie format. En sta dan ook eens stil dat het weleens zou kunnen zijn dat de media overwegend links en steeds meer extreem links gedachte goed uitdraagt. Dan krijg je geen objectief beeld van Trump, ik weet nauwelijks meer zeker wanneer ik het met hem oneens ben of wanneer ik het oneens ben met de Trump die wordt neergezet in media. Ik wil toch echt graag weten , als hij zo slecht is, waar hij zo slecht is. Links en Rechts hebben we nodig, de extremen aan beide zijden zijn slecht voor reden vatbaar en misschien zelfs te ver heen om mee te doen in de discussie. Dat andere punt van jonge mensen: iedereen vind het logisch dat je een 16 jarig kind geen bedrijf kan laten lijden, en zelfs moeite met een stage kan hebben, niet auto mag rijden, geen operaties kan uitvoeren, een lastige puber kan zijn, nauwelijks levenservaring nog heeft, een onderontwikkeld brein nog heeft, psychologisch en sociaal nog van alles moet leren, nauwelijks kennis heeft van wetenschap, nog niet echt een eigen mening heeft gevormd maar die sterk overeenkomen met de ouders, in dit geval 2 klimaatactivisten, en sowieso problemen nog heeft met allerlei complexiteiten, in dit geval zal zij helaas met sommige voor ons te bevatten complexiteiten nog ernstige problemen houden in haar leven. Klimaat is een makkelijk woord voor een nog steeds onoverzichtelijk geheel van ontzettend veel meespelende factoren maar dan moeten we wel naar een kind luisteren die probeert te herhalen, met beperkt inzicht, wat haar ouders zeggen? Dat kind lijdt hier onder en wordt niet in bescherming genomen net als hollywood kindsterretjes kan dat slecht aflopen.

 1. Alle milieu ;problemen zijn te danken aan de overbevolking. Als er wat aan wilt doen dan is het enige geen kinderen meer krijgen. Maar dat geldt dan ook voor de rest van de wereld!
  Zoals het nu gaat is er, ondanks alle voorgestelde maatregelen, niets meer aan te doen. Een pest epidemie, zoals in de middeleeuwen waarbij 30 % van de bevolking van Europa en Azië stierf, zou ook een oplossing zijn. Of een meteoriet zoals 60 miljoen jaar geleden waarbij 80% van alle dieren op aarde stierf.
  Maar ja, die pest kunnen wij nu bestrijden en die meteoriet kan we nog eens 60 miljoen jaar op zich laten wachten.

 2. Een Leids burger op

  klimaatnoodtoestand ?
  Overdrijven is ook een vak natuurlijk. In de 70-er jaren was er de CLUB van Rome, met allerlei geleerde personen, die zich (ook toen al) druk maakten over de overbevolking en het ¨gat in de ozonlaag¨ en daar toen een alarmerende toon over aansloeg. Nou, we leven nog steeds hoor en zijn allemaal nog steeds niet verbrand…ook al warmt de aarde wel op.
  zie verder o.a.: https://sleutelstad.nl/2019/11/30/leiden-vraagt-aandacht-voor-klimaat-met-mars-door-binnenstad/#comment-309980

  • Ja het wordt telkens herhaalt: Paniek! we hebben een theorie en een model, we gaan allemaal dood…paar jaar later..Hee we zijn niet dood volgens de voorspelling, ssst niet over beginnen ik verzin wel wat nieuws en pas het model wel eventjes aan…AAAHHH het model zegt dat we binnenkort dood gaan, Paniek!,… paar jaar later.. hee we hadden allang dood moeten zijn, even dubbel checken, ja, het model zegt dat we dood zijn? Ik loop even naar Sjoerd…Sjoerd! Sjoerd!…Ja? ….Zijn we allemaal dood?….Nee toch zeker? zit je weer aan dat model te kloten? Laat mij maar even…zo hoppa, we gaan gewoon allemaal dood wanneer ik van mijn pensioen ga genieten, ik ben van plan mijn pensioen te wijden aan het bouwen van een grote boot met van elk diersoort een paartje, wellicht wat meer kip en rund.

Over de auteur

Je bent nu offline