Raadsleden Suzanne van der Jagt (PvdA) en Jos Olsthoorn (GroenLinks) in de studio van Sleutelstad. (Foto: Lieuwe van Slooten).

Terugkijken en vooruitblikken op het raadswerk in Leiden: "Waar een wil is, is een weg"

Er is een tijd van komen en een tijd van gaan. Voor Suzanne van der Jagt (PvdA) is het een tijd van komen, zij volgde begin deze maand Gijs Holla op in de Leidse gemeenteraad. Voor Jos Olsthoorn (GroenLinks) is het een tijd van gaan, dinsdagavond neemt hij na zes jaar afscheid zijn collega’s in de raad. Olsthoorn heeft door zijn nieuwe baan als conrector op de vrije school in Den Haag minder tijd voor het raadswerk, maar dat is niet de enige reden dat hij stopt. “Ik heb er minder plezier in gekregen, vergaderingen duren steeds langer en het politieke debat wordt feller”, zegt Olsthoorn in Politiek071.

Het raadswerk in Leiden nam voor Olsthoorn vaak meer dan twee avonden vergaderen in beslag. “Je moet daarnaast veel stukken lezen en contact onderhouden met burgers. Ik was er zo’n twintig uur per week aan kwijt”, zegt Olsthoorn die het lang kon combineren toen hij als docent parttime werkte.


Presentator IJsbrand Terpstra in gesprek met raadsleden Jos Olsthoorn en Suzanne van der Jagt

Of Van der Jagt het raadswerk kan combineren met haar werk als beleidsmedewerker op het ministerie van Volksgezondheid en Welzijn en Sport is nog maar de vraag. Zelf denkt ze dat het wel goed komt: “Waar een wil is is een weg. Ik wil heel graag iets voor de stad doen.” Van der Jagt maakt het haarzelf met haar ambitie om de komende tijd met duizend jongeren in gesprek te gaan niet bepaald makkelijk. “Toch wil ik horen van hen wat er speelt en of ik wat voor ze kan doen”, zegt het kersverse raadslid.

Samenwerking met oppositiepartijen
Terugkijkend op zijn tijd in de raad denkt Olsthoorn dat hij het meest heeft kunnen bereiken in de coalitie. Daarbij onderstreept het vertrekkend raadslid wat hij zo waardevol vindt aan gemeentepolitiek. “Het is belangrijk dat je niet tot op iedere straatsteen bepaalt wat je gaat doen, maar juist op zoek gaat naar de samenwerking. Ook met de oppositiepartijen”, aldus Olsthoorn die dinsdag tijdens de laatste gemeenteraad afscheid neemt.

Leiden Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×