(Foto's: Wilco Devilee).

Vrij rustige jaarwisseling zonder agressie tegen hulpverleners

De jaarwisseling is in onze regio druk, maar relatief ontspannen verlopen. Dat meldt de Veiligheidsregio Hollands Midden waar ook de Leidse regio onder valt. “Er is tijdens de jaarwisseling veel inzet gevraagd van de hulpdiensten, maar die hebben veilig hun werkzaamheden kunnen doen. Er is geen sprake geweest van extreme agressie of geweld tegen zorgverleners. Ook hebben zich geen grote of bijzondere incidenten voorgedaan.”

Op de meeste plekken verliep de jaarwisseling in goede sfeer.

Brandweer
In Leiden zijn tot 3:30 uur extra brandweervoertuigen samen met politie en gemeente actief geweest om kleine buitenbranden snel te blussen en op te ruimen. Deze zogenaamde ‘treintjes´ hebben veertig meldingen afgehandeld Er stonden extra brandweervoertuigen standby om zo nodig bijstand aan buurregio’s te kunnen verlenen. De inzet van deze voertuigen was niet nodig.

Politie
De politie moest iets vaker in actie komen, maar er zijn geen grootschalige ordeverstoringen of bijzondere incidenten. Er zijn verschillende aanhoudingen verricht voor onder andere het afsteken van (illegaal) vuurwerk, vernielingen, mishandeling en bedreiging.

Geneeskundige hulpverlening
De Regionale Ambulancevoorziening (RAV) Hollands Midden had een rustige jaarwisseling. Ambulances rukten een aantal keren uit voor de gevolgen van drank- en drugsgebruik.

Bij de spoedeisende hulp van het Alrijne ziekenhuis was het wel drukker dan in voorgaande jaren, met name door mensen die behandeld moesten worden omdat ze te veel alcohol hadden gedronken of gewond waren geraakt door vuurwerk. Voor de spoedeisende hulp in het LUMC en het Groene Hart Ziekenhuis was deze nacht vergelijkbaar met vorig jaar. De ziekenhuizen LUMC, Alrijne en Groene Hart hebben gezamenlijk voor letsel als gevolg van vuurwerk 18 mensen en voor vechtpartijen vijf personen behandeld. Het aantal slachtoffers van dronkenschap bedroeg tot 05.00 uur 15.

Op de huisartsenposten zijn tot 05:00 uur in de nieuwjaarsnacht 39 personen behandeld voor letsel die in verband kan worden gebracht met de jaarwisseling. Voor de Huisartsenpost Midden Holland en Samenwerkende Huisartsendiensten Rijnland was de jaarwisseling rustiger dan vorig jaar. De Doktersdienst Duin- en Bollenstreek zag een toename van het aantal slachtoffers van dronkenschap en slachtoffers met vuurwerkletsel.

In Leiden vormden politie en brandweer samen met de gemeente weer zogeheten ’treintjes’ om vreugdevuren snel te blussen en op te ruimen.

Hieronder nog een overzicht van incidenten per gemeente die met de jaarwisseling te maken hadden.

Leiden
Brandweer: 46 meldingen voor (meestal) container- en kleine (afval)branden. (jaarwisseling 2018-2019 52 meldingen). Politie: 25 jaarwisseling gerelateerde incidenten. (jaarwisseling 2018-2019 46 incidenten)

Leiderdorp
Brandweer: 5 meldingen voor (meestal) container- en kleine (afval)branden. (jaarwisseling 2018-2019 4 meldingen). Politie: 6 jaarwisseling gerelateerde incidenten. (jaarwisseling 2018-2019 8 incidenten)

Oegstgeest
Brandweer: 1 melding voor een afvalbrand. (jaarwisseling 2018-2019 3 meldingen). Politie: geen jaarwisseling gerelateerde incidenten. (jaarwisseling 2018-2019 8 incidenten)

Voorschoten
Brandweer: 1 melding voor een voertuigbrand, 3 meldingen voor kleine (afval)branden. (jaarwisseling 2018-2019 4 meldingen). Politie: 2 jaarwisseling gerelateerde incidenten. (jaarwisseling 2018-2019 7 incidenten)

Zoeterwoude
Brandweer: geen meldingen. (jaarwisseling 2018-2019 geen meldingen). Politie: geen jaarwisseling gerelateerde incidenten. (jaarwisseling 2018-2019 3 incidenten)

112 Sleutelstad Regio


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×