Burgemeester Lenferink: “Vuurwerkverbod niet honderd procent nageleefd, wel succes”

59

De viering van Oud en Nieuw is in Leiden over het algemeen goed verlopen. Dat laat burgemeester Lenferink desgevraagd weten. “Dat past ook in de trend naar steeds minder problematiek bij Oud en Nieuw”, aldus Lenferink die ook positief is over het naleven van het vuurwerkverbod in het centrum.

Centrum vuurwerkvrije zone
“In de binnenstad is veel minder vuurwerk afgestoken dan normaal. Het verbod is niet honderd procent nageleefd, maar wel in zeer belangrijke mate”, zo meldt de burgemeester op nieuwjaarsdag. “Er zijn wel veel mensen aangesproken door de gemeentelijke opsporingsambtenaren (BOA’s) en door agenten. De afspraak was om eerst te waarschuwen en niet meteen boetes uit te delen.” Dat er uiteindelijk ook geen boetes zijn uitgeschreven wijst er volgens de burgemeester op dat veel mensen zich na een waarschuwing aan de nieuwe regel hielden. “Mensen reageerden allemaal begripvol.”

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Omgeving Breestraat/Steenschuur = vuurwerkvrije centrum

Een bericht gedeeld door sleutelstad (@sleutelstad) op


Veel buitenlandse inwoners niet op de hoogte
Relatief veel van de mensen die zijn aangesproken op het afsteken van vuurwerk binnen het centrum van Leiden bleken buitenlanders te zijn en mensen die van buiten de stad kwamen. Die hadden vaak niet meegekregen dat Leiden dit jaar voor het eerst het hele gebied binnen de singels tot vuurwerkvrije zone had verklaard. Lenferink: “Dat vraagt wellicht nog nadere aandacht volgend jaar. Ik vind het uiteindelijk wel een succes.”

Delen

59 reacties

 1. Maar op het Gelderseplein in Arnhem is vuurwerk waarschijnlijk ingezet als moordwapen.
  Een soort bermbom, maar dan anders zeg maar.

  • Bewoner Zuid-West op

   Alle vuurwerkbommen verhuisd naar de buitenwijken. In Zuid-West trilden de ramen. Wat een geweldig succes burgemeester!!

   • Geraldine Gaster op

    Nou ik woon ook in Zuid-West, maar heb er niets van gemerkt hoor. Wat niet wil zeggen dat het niet gebeurd is, maar het lijkt mij strerk dat jongelui vanuit de binnenstad naar zuid-west trekken om vuurwerk af te steken.
    Daarbij heb ik van meerdere mensen in Voorschoten, Zoeterwoude en Voorhout vernomen dat daar ook regelmatig enorme knallen te horen waren. Blijkbaar waren deze knallen makkelijk te krijgen in het illigale circuit. Dat heeft dus niets met het centrum-verbod te maken.
    Wat is dat toch hier op deze site dat velen maar lopen te zeuren en te zuigen over de gemeente(ambtenaren)? Is ‘Sleutelstad’ een medium voor tokkies ?

 2. Misschien bij Augustinus een verbod tegen auto’s aan plassen invoeren. Rapenburg lag voor de vereniging en studenten huizen vol met glas en vuurwerk afval. Beveiliging voor de deur betekend niet dat het er veilig is als je daar ook woont.

 3. Frans Heemskerk

  Leiden staat straks niet meer op de kaart met oud en nieuw
  Mensen gaan verhuizen naar andere gemeentes of ze gaan feesten ergens anders en inbrekers vrij spel hebben
  LEIDEN gaat niet meer van de bewoners worden maar meer van de burgemeester en de gemeenteraad
  Er wordt niks gevraagd aan de bewoners
  Meeste bewoners gesproken die in het centrum woonde en er niet mee eens waren met de vuurwerkvrije centrum er was niks aan hun gevraagd
  1. Pedo in de stad
  2. Moskee Leiden Zuid-West niks gevraagd aan de bewoners
  3.verschillende veranderingen in de stad wat niet aan de bewoners gevraagd worden
  4.huisjes aan de 5 meilaan als de bewoners Het aan gevochten hadden had de burgemeester toestemming gegeven
  En ik kan wel door gaan wat de burgemeester beslist zonder de burgers erbij te vertrekken
  Met andere woorden als bewoner moet maar luisteren wat de burgemeester beslist anders verhuis je maar naar en andere gemeentes
  Ik sta er raar van te kijken dat er straks geen ijsbaan meer is en geen kerstmarkt meer en de feesten van 3october aan banden gaat legen
  LEIDEN STA OP want als je zo laat door gaan is Leiden niet meer van de bewoners maar van de burgemeester en de gemeenteraad
  De burgemeester moet weg en per direct
  Dan wordt Leiden weer Leiden
  Kijk maar naar de oude burgemeesters van Leiden die waren geliefd hier in Leiden omdat ze luisteren naar de bewoners
  Burgemeester Leferink doet dat niet
  Ze zien hem beter gaan als komen
  BEWONERS VAN LEIDEN STA OP !!!!!!!!!
  Maak Leiden WEER van jullie !!!!!!!

  • “Bewoners van Leiden sta op” Wat zei Goebbels toch ook al weer in 1943 : Nun Volk steh auf, und Sturm brich los. Ja ‘meneer’ Frans Heemskerk, u hebt volkomen gelijk…..(not)

  • Je bedoelt dat we de stad moeten overlaten aan tokkies en psychopaten met beleid gebaseerd op het ‘gezonde volksgevoel’?
   Dan heb ik toch liever de gemeenteraad en het college van B&W, hoe oneens ik het ook kan zijn met een aantal van hun besluiten.

  • Zo, jij hebt het even moeilijk zeg……
   Is ook moeilijk als je er niets van begrijpt. Beslissingen over maatregelen worden genomen door de gemeenteraad (gekozen door de inwoners van Leiden) en niet door de burgemeester.

  • Ritardo de Prie op

   Als je de stad de halve decembernaand overlaat aan halvezolen met vuurwerk krijgen we hier ieder jaar Duindorpse en Arnhemse taferelen. Inperking is noodzakelijk omdat het maar niet lukt om kinderen, patsertjes en dronkelappen een verantwoordelijke omgang met vuurwerk bij te brengen. Dat is niet de schuld van het gemeentebestuur – maar het gemeentebestuur krijgt wel de schuld als het misgaat.
   Verder hebben de inwoners van Leiden meer inspraakmogelijkheden dan ooit.

  • Een Leids burger op

   Daar hebben de burgemeester en de gemeenteraad dus zelf voor gekozen. En bij uitbreiding van de vuurwerkvrije zones zal de overlast nog meer geconcentreerd worden in bepaalde wijken.

 4. Ja, je zal als burgemeester toch niet toegeven dat het niet is geslaagd. Er zijn geen boetes uitgedeeld, omdat de handhavers het waarschijnlijk niet aandurfden of geen consequente instructie daartoe van die geweldige burgemeester hadden gekregen. Maar vervolgens de schuld aan buitenlanders geven. Wie gaat de burgemeester wegens discriminatie aanklagen? Of de schuld leggen bij mensen van buiten, er stonden toch van die fantastische borden overal? Neem vooral een extra borrel op de Nieuwejaarsreceptie (van belastingcenten).

  • Een Leids burger op

   De schuld wordt niet aan de buitenlanders gegeven maar zij waren juist schuldig. tenzij men zou vinden dat de gemeente borden had moeten plaatsen in vele andere talen….

  • Jij moet even een cursus begrijpend lezen volgen. Hij heeft aangegeven dat het niet helemaal gelukt is, er was aangegeven dat er niet bekeurd zou worden en hij heeft het over buitenlandse studenten in niet buitenlanders in het algemeen.

 5. Gerben van Dijk op

  Binnen de singels was het rustig, buiten de singels “oorlog”, dus volgend jaar heel Leiden vuurwerkvrij!

 6. Vuurwerkverbod succes; dat was ook mijn indruk toen ik vannacht een wandelingetje door de binnenstad maakte. Lekker rustig, terwijl buiten de singels nog ouderwets vuurwerk werd geknald.
  De binnenstad vuurwerkvrij is wmb een uitstekende maatregel die volgend jaar uitbreiding verdient. Minder vuurwerk en meer knuffelen!

 7. Ik denk dat het er aan ligt waar je bent gaan kijken vannacht in het centrum. Onder meer havenwijk zuid werd meer vuurwerk afgestoken dan vorige jaren en van een vriendin hoorde ik dat het op de uiterste gracht helemaal vreselijk was. Van halverwege de middag tot half 8 in de ochtend werd er non stop geknald en daaronder ook zware vuurwerkbommen.
  Het erge van dit verbod om af te steken binnen de singels is de hoop die je hebt dat het dit jaar dan rustig zal zijn en de teleurstelling en frustratie dat het alleen maar erger is geworden!

 8. Ook ik krijg de indruk dat een deel van de binnenstadbewoners het centrum zijn ontvlucht om elders rotzooi te trappen. Ook de Merenwijk kreeg bezoek vermoed ik. Zo fietste ik vanmiddag langs de Wiekelhorst. Wat ik daar op straat zag liggen was een ongelooflijke hoop rotzooi. Nier alleen de restanten van een grote brandstapel maar ook de straat die was bezaaid met vuurwerkafval. Wat een ASO-troep was daar aan het afsteken geweest. Weg met het vuurwerk!!!

 9. Bertho Smit

  Een volgende logische stap: verkoop knalvuurwerk verbieden in Nederland. Het is een gewoon een uit de hand gelopen traditie. Bommen in plaats van knallen. Daar worden, buiten de ‘gebruikers, maar weinig mensen blij van.

 10. In het deel van de binnenstad waar ik woon was geen enkel verschil met voorgaande jaren te merken! Geen BOA of politie of wat ook te bekennen…
  De voorlichting was bar en boos slecht.
  Meeste van mijn buren wisten helemaal niet dat ons deel nog binnen de binnenstad viel of dat er überhaupt een vuurwerkverbod voor de binnenstad gold. Gele borden waren ook zeer schaars!
  Misschien volgend jaar een briefje in de brievenbus van binnenstadbewoners met een platte grond waar wel en geen verbod. En telefoonnummers waar men overtredingen kan melden…Niet van de politie want die wil niemand lastigvallen voor overlast van vuurwerk op oudejaarsnacht maar van BOA’s of andere handhavers die daar speciaal voor zitten.

  • Zo zeg, jij hebt geen glaasje poisitiviteit gedronken met de jaarwisseling……
   Als de buren het niet wisten, dan hebben ze klaarblijkelijk niets met Leiden, want in alle Leidse media is dit verbod gemeld.
   Ik vind het wel knap dat jij een heel deel van de binnenstad kan bewaken of er misschien handhavers zijn, misschien een genkipte functie voor je ?
   Ook handig dat je meld welk deel je dan woont, want andere reacties geven juist aan dat het wél rustiger was in de binnenstad.

  • Zijn die buren dan zwakbegaafd of gewoon lui en gemakzuchtig, niet in staat of niet bereid zelf wat verantwoordelijkheid te nemen? Ze weten toch wel waar ze wonen? Leven ze misschien onder een steen? Het vuurwerverbod heeft ruimschoots publiciteit gekregen en op de website van de gemeente staat voldoende informatie, met een kaartje (nog steeds).
   .
   https://gemeente.leiden.nl/inwoners-en-ondernemers/leiden-viert-oud-en-nieuw/
   .
   https://kaart.leiden.nl/vuurwerkvrije-gebieden

   • Een Leids burger op

    Misschien waren die buren allochtoon.
    In de berichtgeving kan men lezen:¨Veel buitenlandse inwoners niet op de hoogte.¨ Publicaties in het Nederlands zijn helaas (nog) niet voor iedereen begrijpbaar……

 11. Slapende hond op

  De burgemeester is zeker niet op de Uiterstegracht geweest zeker. Boa’s in elk geval niet. Twee pogingen om de deur uit te gaan werden door extreem zwaar vuurwerk tot een levensgevaarlijke onderneming. We zijn binnen gebleven enhebben daar de schokgolven uitgezeten. Leve het vuurwerkverbod! Nu nog handhaven.

 12. Concerned Citizen op

  I don’t understand why people buy fireworks, what a complete waste of money not to mention the damage to the environment, vandalism etc.

  Woohoo a big bang … grow up and evolve and look after your City

 13. Hahahaha : “niet volledig nageleefd….” Laat ik het zachtjes uitdrukken … dhr Lenferink kan niet van realisme beschuldigd worden …. Dat hele verbod was een lachertje omdat het massaal genegeerd werd en de politie glimlachend toekeek … In ieder geval is er weer voor een gigantisch bedrag besteed aan waarschuwings en verbodsborden. Goed gedaan College …

  • Vreemd dat er dan wél een aantal reacties staan waaruit ik begrijp dat het wél gewerkt heeft en rustiger was dan anders………

   • Een Leids burger op

    Over het algemeen genomen was het in de binnenstad zeker rustiger dan andere jaren, maar dus niet geheel vuurwerkvrij zoals vooraf de inzet was van Lenferink (en gemeenteraad). Maar binnen de binnenstad waren er grote verschillen. Op sommige plaatsen werd niet gehandhaafd en werd toch nog vuurwerk afgestoken. Op andere plaatsen was het rustig(er) hoewel de harde knallen van vuurwerk buiten het centrum ook binnen het centrum goed te horen waren. .

 14. Gezond verstand op

  Wordt tijd dat ze binnenkort bij verslavingszorg afkickcursussen gaan aanbieden voor die vuurwerkidioten met hun gekrompen herseninhoud ter grootte van een walnoot. Hun dwangmatige gedrag waar de hele maatschappij dagenlang last van moet hebben vertoont aardig wat gelijkenissen met dat van rookverslaafden, alcoholmisbruikers of neuroten.

  • Een Leids burger op

   Ook als men een afschuw van vuurwerk heeft bedenk dan dat dit maar 1 keer per jaar is terwijl overlast van alcoholmisbruikers en rookverslaafden veel langer en hardnekkiger is.

  • Ik ben er ook voorstander van dat consumentenvuurwerk aan banden wordt gelegd maar het werkt beter om de discussie te voeren met argumenten die hout snijden. Dit slaat nergens op. Als er al zoiets bestaat als een vuurwerkverslaving, dan nog behandelen verslavingsklinieken verslaafden doorgaans op vrijwillige basis en ze kunnen niks met walnoten.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline