Het vuurwerkverbod in het centrum werd zeker niet door iedereen nageleefd, maar er werd veel minder vuurwerk afgestoken dan in andere jaren. "Ik vind het daarom wel een succes", zegt burgemeester Lenferink. (Foto: Gerry van Bakel).

Burgemeester Lenferink: "Vuurwerkverbod niet honderd procent nageleefd, wel succes"

De viering van Oud en Nieuw is in Leiden over het algemeen goed verlopen. Dat laat burgemeester Lenferink desgevraagd weten. “Dat past ook in de trend naar steeds minder problematiek bij Oud en Nieuw”, aldus Lenferink die ook positief is over het naleven van het vuurwerkverbod in het centrum.

Centrum vuurwerkvrije zone
“In de binnenstad is veel minder vuurwerk afgestoken dan normaal. Het verbod is niet honderd procent nageleefd, maar wel in zeer belangrijke mate”, zo meldt de burgemeester op nieuwjaarsdag. “Er zijn wel veel mensen aangesproken door de gemeentelijke opsporingsambtenaren (BOA’s) en door agenten. De afspraak was om eerst te waarschuwen en niet meteen boetes uit te delen.” Dat er uiteindelijk ook geen boetes zijn uitgeschreven wijst er volgens de burgemeester op dat veel mensen zich na een waarschuwing aan de nieuwe regel hielden. “Mensen reageerden allemaal begripvol.”

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Omgeving Breestraat/Steenschuur = vuurwerkvrije centrum

Een bericht gedeeld door sleutelstad (@sleutelstad) op


Veel buitenlandse inwoners niet op de hoogte
Relatief veel van de mensen die zijn aangesproken op het afsteken van vuurwerk binnen het centrum van Leiden bleken buitenlanders te zijn en mensen die van buiten de stad kwamen. Die hadden vaak niet meegekregen dat Leiden dit jaar voor het eerst het hele gebied binnen de singels tot vuurwerkvrije zone had verklaard. Lenferink: “Dat vraagt wellicht nog nadere aandacht volgend jaar. Ik vind het uiteindelijk wel een succes.”

Leiden Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×