(Foto's: Marja van Tilburg).

ZZ Leiden begint nieuwe jaar met fenomenaal 'eerste kwart'

Zorg en Zekerheid Leiden Basketball heeft de eerste wedstrijd van 2020 overtuigend gewonnen.Dat was vooral te danken aan een fenomenaal eerste kwart waarbij de Leidse ploeg op een 36-12 voorsprong kwam. Z&Z Feyenoord Basketball werd uiteindelijk met 96-81 verslagen. Bij ZZ Leiden werd Braxton Huggins topscorer met 27 punten. Aan Rotterdamse zijde werd dat Keyshawn Woods met maar liefst 34 punten. Toen hij na zijn vijfde persoonlijke fout het veld moest verlaten, kreeg hij dan ook luid applaus van het Leidse publiek.

Coach Rolf Franke was na afloop ook tevreden over het spel van zijn ploeg tegen de nummer drie van de Dutch Basketball League. “We hebben het goed voorbereid en de spelers hebben het heel goed gedaan. Met name in de verdediging. Daar begint het mee.”

Hoewel het publiek na de eerste periode hoopte op een monsterscore, bleef Leiden onder de 100-puntengrens. Franke: “We hebben een hele goede eerste helft gespeeld en ook het derde kwart was prima. Wij hebben als coaches vooral naar de uitvoering gekeken en niet naar de score. En die was gewoon heel erg goed. Behalve in het vierde kwart en dat is dan ook weer een leermoment.”


Rolf Marselis in gesprek met ZZ Leide coach Rolf Franke over de wedstrijd tegen Feyenoord.

Speler Worthy de Jong over het eerste kwart: “We hebben denk ik te lang stil gezeten. Iedereen had de mindset om lekker te gaan basketballen. We hebben veel getraind en iedereen was er klaar voor om weer aan het werk te gaan.” Helemaal tevreden is hij niet. “Persoonlijk ben ik heel blij met de eerste helft, maar de tweede helft vond ik gewoon lelijk. Dat is jammer want dat neem je mee naar de volgende wedstrijd.”

Speler van het decennium
Onlangs werd Worthy de Jong op een website voor basketballliefhebbers verkozen tot ‘Speler van het decennium’. “Ik wist in eerste instantie niet zo goed hoe ik erop moest reageren, maar het voelt goed. Omdat het een hele erkenning is. Tien jaar is lang en er zijn heel veel spelers geweest. Ik had niet verwacht dat ik het zou worden, maar ik waardeer het heel erg.”

Voorlopig komt er nog geen einde aan de loopbaan van De Jong. Daarin heeft hij als voorbeeld Teddy Gipson, die op 39-jarige leeftijd nog steeds op hoog niveau basketbal speelt. “Als jongen heb ik naar hem gekeken en hem bewonderd. Dus het deed me heel wat toen ik in Frankrijk met hem ging spelen en zag dat hij na zoveel jaren nog steeds zo actief is. Ik snap ook eigenlijk niet waarom niemand hem oppikt. Hij wil graag in Nederland spelen en is in staat hier te slopen en al zijn ervaring over te brengen op jonge spelers.”


ZZ Leiden speler Worthy de Jong over de wedstrijd en zijn titel ‘Speler van het decennium’.

FIBA Europe Cup
Woensdag kom ZZ Leiden weer in actie in de FIBA Europe Cup. Dan komt het Russische Enisey Krasnoyarsk op bezoek. “Als we spelen zoals het eerste kwart dan maken we een kans. Als we spelen zoals het vierde kwart, dan gaan we er met dertig, veertig punten af. Zo simpel is het”, aldus coach Franke.

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×