Balen met gesorteerd plastic, blik en drankartons bij AVR. (Foto: Reanne van Kleef).

Leids Plastic: van ranzig afval tot helder flesje

Leiden is sinds 2019 over op nascheiding van plastic. Dat betekent dat inwoners plastic zelf niet meer hoeven te scheiden (bronscheiding), maar dat de gemeente dat bij de afvalverwerker laat doen. Sterker nog: milieubewuste burgers kúnnen hun plastic niet meer in een Leidse plasticbak gooien, die zijn weggehaald. Wat gebeurt er nu met het Leidse plastic? Hoe wordt het weer een nieuw product? En wat kun je zelf doen om het proces een handje te helpen? Om daar achter te komen ging Sleutelstadjournalist Reanne van Kleef honderden kilometers achter het Leidse plastic aan.

‘Leids Plastic’ is een gezamenlijk project met filmmaker Jan Stap die een documentaire maakte en Leidsch Dagblad journaliste Jorien van der Keijl die een artikel schreef. Het project is mede mogelijk gemaakt door het Leids Mediafonds.


Podcast – Waar gaat het Leidse plastic heen?
Aan het woord komen: Jeanine van de Grootevheen (Manager Marketing & Gemeenten bij afvalverwerker AVR), Willem Christiaans (Business Development Manager bij Wellman Recycling) en Raoul Gabriëls (Technisch directeur bij PET Power).

In de podcast Waar gaat het Leidse plastic heen? volgt de maker een plastic waterflesje vanuit een Leidse vuilniszak tot het moment dat er weer een heldere schone nieuwe PET-fles is geproduceerd. Wat volgt is een wonderlijke weg langs vele fabrieken door het hele land en zelfs het buitenland. Onderweg blijkt het enorme proces heel wat voeten in de aarde te hebben én is er nog veel ruimte voor verbetering. De afvalverwerkers en recyclers lopen tegen problemen aanlopen. Problemen waar de overheid iets aan kan doen, maar ook problemen waar wij als gebruikers iets aan kunnen doen.

*Spoiler alert*
Alvast wat tips om het proces van nascheiding een handje te helpen:
– Het afval is het best te scheiden als de vuilniszak ‘droog’ is. Gooi dus zo min mogelijk ‘nat’ afval zoals een half vol pak met yoghurt in de vuilnisbak.
– Verpakkingsfabrikanten en dus ook recyclers willen voornamelijk helder PET. Gekleurd PET zorgt voor kleurvervuiling en is niet bruikbaar om nieuwe flessen van te maken. Wat in theorie honderd procent recyclebaar is, blijkt dat in praktijk zeker niet te zijn. Koop daarom zo min mogelijk gekleurde PET-flessen of flessen met een kleurrijke ‘sleeve’. Ook daar hebben de sorteermachines moeite mee.
– Waardeer gerecycled plastic, ook als dat er niet iets minder helder uitziet.
– Doe wat er van je wordt verwacht, scheid de materialen die je zelf hoort te scheiden.

Bronscheiding of nascheiding?
Toen Leiden in 2019 over ging op nascheiding vroeg filmmaker Jan Stap zich af: is dat wel een goed idee? Ook hij volgde het Leidse plastic en laat in zijn documentaire zien wat de Leidse keuze betekent en wat de milieu-effecten zijn. Ook raadpleegt hij vele experts en gaat hij op zoek naar de oplossingen van de toekomst.

Advertentie

Duurzaamheid Leiden Politiek


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×