Bestuurslid Ed Sanders: “Unaniem besluit om Leidsche Boys op te heffen”

7

Na 98 jaar de stekker eruit trekken is een pijnlijk besluit. Ed Sanders, bestuurslid van de voetbalvereniging Leidsche Boys, maakte de tweede helft van de club zelf mee als speler. “Leidsche Boys heeft ander DNA dan andere voetbalverenigingen. Mensen komen hier thuis. Bij ons gaat gezelligheid voor de sport.” Maandag 20 januari werd er als zo vaak tot diep in de nacht doorgepraat. “Ik ben er trots op dat we unaniem besloten hebben Leidsche Boys op te heffen.”

“We staan bekend als de kroeg met een voetbalveld”, zegt Sanders, “bij ons komen ook veel mensen die helemaal geen lid zijn iets drinken in de kantine. Omdat je bij ons voor een redelijke prijs een flesje bier en een broodje kroket kan krijgen. Op onze beurt nodigen wij hen weer uit als er een feestje is.” Zelf is Sanders al lid van Leidsche Boys sinds zijn zesde. “Ik kwam binnen via vriendjes. In die jaren hadden we hele kleine kleedkamer met douches waar je eigenlijk niet onder kon staan.”


Sport071-presentator Gerry van Bakel in gesprek met Ed Sanders, bestuurslid Leidsche Boys.

Sanders betoogt dat de club op zich niet in nood is gekomen door ledenverlies of schulden. “Maar we moeten weg op onze huidige locatie aan de Voorschoterweg. Omdat daar een zwembad moet komen, dat is er voorlopig nog niet, maar ons huurcontract is per augustus opgezegd. We hebben naar verschillende mogelijkheden gekeken om elders onze vereniging voort te zetten, maar dat is helaas niet gelukt. Er was een mogelijkheid bij Boshuizen, maar dat wilden onze leden niet.”

Sneeuwballen
Leidsche Boys heeft een ander DNA, het is een grote familie. Waar ook op maandagavond wel eens tot 5 uur ’s ochtends wordt doorgepraat in de kantine. “Andere mensen zeggen dan, dat kan toch niet als je de volgende dag weer naar je werk moet. Wij doen dat ook niet elke dag natuurlijk. Maar hier kan alles. Als er sneeuw ligt, gaan we sneeuwballen gooien in de kantine en als er dan een raam sneuvelt is dat niet zo erg.”

Toen duidelijk werd dat Leidsche Boys weg moet van sportpark De Vliet, zijn er een aantal teams verdwenen naar andere clubs. “Het werd onrustig en dan kiezen er mensen eieren voor hun geld. We hebben nu nog zo’n 85 leden en vijf teams. We zijn in gesprek met Sporting Leiden om daar met zijn allen naar toe te gaan. Op 3 februari komt Wim Pikaar van Sporting Leiden bij ons praten.”

Slotfeest
Aan het eind van het seizoen komt er nog een groot feest, dat waarschijnlijk een dag op drie gaat duren. “We vinden een feestje met 98 jaar net zo mooi als na 100 jaar. Al hadden we graag die 100 jaar gehaald. Op vrijdag beginnen we rustig met een avond voor genodigenden en op zaterdag wordt het groot feest. Zo willen we ook een nachtje met zijn allen gaan kamperen op het voetbalveld. Om nog een keer samen gebroederlijk iets te doen. Nog een keer het gras voelen.”

Meer details over het slotfeest zullen later bekendgemaakt worden.

 

 

Delen

7 reacties

 1. Juiste beslissing. Club is kwa leden niet rendabel. Hebben altijd voor het sybolische bedrag van € 1,00 mogen bivakkeren aan de Vliet, geen wonder dat je dan financieel niet in de problemen komt. Zou anders zijn als er € 14.000,00 aan huur voor de velden betaald zou moeten worden zoals alle andere verenigingen. Altijd kleine onbeduidende club geweest. Lekker opdoeken.

 2. Wim de Leeuw op

  Ik denk dat ik vanuit mijn betrokkenheid bij Stichting Topsport Leiden een bovengemiddeld aantal contacten heb in de Leidse sportwereld. En ik ken maar weinig mensen die er niet exact hetzelfde over denken als Bob. Alhoewel ik me goed kan voorstellen dat er binnen de harde kern van Leidsche Boys heel anders over wordt gedacht, Cees!

  • Gerad Elshoek op

   Hoe kan je het eens zijn met iemand die onwaarheden verteld?
   Dat opheffen een goed besluit is staat vast, maar de argumentatie van Bob klopt van geen kanten.

 3. Wat een empatische reacties. Chapeu heren, Bob en de Leeuw. Alhoewel Leidsche Boys nooit een beduidende ambities heeft gehad hoge ogen te gooien in de voetbalwereld, wil nog niet zeggen dat de club onbeduidend is. Het is makkelijk praten vanaf de zijlijn. Leidsche Boys heeft niet voor niets ruim 98 jaar bestaan. Vergeet niet dat deze club zeer maatschappelijk betrokken is geweest. Mensen die het niet al te breed hadden konden er ook een kaartje liggen, een biertje drinken en hun ei kwijt. Jammer van dit soort kortzichtige reacties.

Laat een reactie achter

Over de auteur

Gerry van Bakel

Presentator Nieuws071/Sport071, redacteur Cultuur071

Je bent nu offline