Twee jaar geleden gaf Gerard van den Berg een demonstratie met zijn Taekwondoka's tijdens de prijsuitreiking. (Archieffoto: Reanne van Kleef/Sleutelstad).

Juryvoorzitter Leidse Sportprijzen: "Jammer dat clubs niet meer sporters voordragen"

De lijst genomineerden voor de Leidse Sportprijzen omvat een aantal indrukwekkende namen met grootse prestaties. Wie straks op 7 februari met de eer gaan strijken, houdt juryvoorzitter Gerard van den Berg voor zich. “We zijn er in de meeste categorieën al uit, er zijn nog een paar discussiepuntjes.” Wel wil de Leidse Taekwondo-grootheid vooraf al wel kwijt dat bestuurders wat actiever mogen zijn in het nomineren van hun eigen sporters.

Bij de keuze voor de titel voor sportploeg, sportman, sportvrouw, parasporter en coach kijkt de jury naar de prestaties zelf, maar ook wat het internationaal voorstelt. “We maken een afweging hoe mondiaal een sport is en of het bijvoorbeeld een Olympische sport is. We krijgen heel veel informatie van Tjeerd Scheffer over wat alle sporters hebben gepresteerd. Topsport Leiden houdt dat allemaal bij. En zelf zijn we als jury natuurlijk ook aan het rondkijken. Vaak is dat best duidelijk wie de prijs moet gaan krijgen, soms is dat wat lastiger.”


Verslaggeefster Gerry van Bakel in gesprek met Gerard van den Berg, juryvoorzitter Leidse Sportprijzen.

De inzendingen vanuit de clubs valt dan wel tegen, aldus Van den Berg. “Iedereen mag iedereen nomineren, maar ik vind het wat matig hoeveel nominaties we binnenkrijgen van de clubs. Dat zou best wat meer mogen zijn.” Hij wil ook nog wel een kritische kanttekening maken richting de gemeente. “Er worden in Leiden weinig sportfaciliteiten gecreëerd om leiden een grote sportstad te maken. Topsport Leiden timmert goed aan de weg en vooral Tjeerd Scheffer trekt die kar, maar krijgt daarin weinig ondersteuning van de wethouders.”

De jury bestaat dit jaar uit vijf leden, naast juryvoorzitter Gerard van den Berg zitten daarin oud-topsporters Yvonne van Dorp (atletiek) en Jeroen Straathof (schaatsen en wielrennen), topsportcoördinator Tjeerd Scheffer en hoofdredacteur Sport bij Sleutelstad FM Reanne van Kleef. Naast de jury heeft ook het grote publiek een stem om uit de rij genomineerden prijs uit te delen, de zogenaamde Publieksprijs. Stemmen daarvoor kan op de website van de Leidse Sportfederatie.

Verder deelt de jury een aantal aanmoedigingsprijzen uit aan jonge talenten. De Leidse Sportprijzen worden op 7 februari uitgereikt in Gebr. de Nobel. “Het wordt een mooie avond en een mooi feestje”, zegt Van den Berg, “dat is altijd zo als je met sporters bij elkaar komt.”

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×