Science071: Wetenschappelijke hiphop

Deze week in Science071: Aafje de Roest promoveert op culturele identiteitsvorming onder jongeren in online Nederlandse jeugdcultuur. Veerle de Boer vertelt over haar ervaringen als transgender na de coming-out van Nikkietutorials. Redacteur Marijke geeft antwoord op de wetenschapsvraag van de week en Daan praat ons bij over het laatste nieuws, met onder andere het coronavirus en sluipwespen.

 

In haar met de Vliegenthart scriptieprijs bekroonde masterscriptie besprak Aafje de Roest vier Nederlandse hiphopartiesten. Momenteel doet ze onderzoek naar hedendaagse Nederlandse hiphop en de invloed daarvan op jongeren. Ze analyseert en interpreteert hiphop op een wetenschappelijke manier en bekijkt dit binnen de maatschappelijke context.

Een tijdje geleden heeft de wereldberoemde Nikkie de Jager, bekend van haar Youtube kanaal NikkieTutorials, bekend gemaakt dat ze transgender is. De discussie rondom transgenders en transseksualiteit is voor een hoop mensen nog een lastige. Om deze reden hebben wij Veerle uitgenodigd, die zelf transgender is, om hierover te komen praten.

Eindelijk is er wat goed nieuws over het coronavirus! Een doorbraak in het onderzoek naar de ziekte die al meer dan 6.000 besmettingen bij mensen heeft veroorzaakt. Een nieuwe soort sluipwesp is ontdekt in het Vondelpark. Midden in Amsterdam werd een nog onontdekt insect gespot. Verder is er een link gelegd tussen stress en grijze haren en kunnen lekken van methaangas opgespoord worden dankzij een Nederlandse satelliet de lucht. 

Het coronavirus grijpt om zich heen, maar hoe zit het met de mondkapje die steeds meer mensen in de getroffen gebieden dragen? Helpt het om het daar te dragen en heeft een mondkapje hier in Nederland zin? Marijke legt je alles uit in de wetenschapsvraag van de week.

Nieuws Science


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×