(Foto: SieboldHuis Leiden).

Sieboldhuis opent tentoonstelling over de kat in de Japanse kunst

Op 31 januari opent Japanmuseum SieboldHuis in Leiden de tentoonstelling ‘Neko. De kat in de Japanse kunst’. De tentoonstelling maakt met vele schilderijen en prenten duidelijk dat Japanners dol zijn op katten. In Japan zijn dan ook talloze kattencafés en eilanden vol met katten. Katten worden gezien als schattig, maar tegelijk als vals, en dat maakt ze populair.

Verslaggever Robbert van Cleef van mediapartner Omroep West in gesprek met directeur Kris Schiermeier van het SieboldHuis.

De tentoonstelling laat zien dat de Japanse liefde voor katten eeuwen teruggaat. Opvallend is dat de kat met het wenkende pootje, die veel te zien is bij Chinese restaurants, oorspronkelijk uit Japan blijkt te komen. De zogenaamde ‘Maneki neko’  of ‘ wenkende kat’ is een welkomstsymbool dat zegt: kom binnen. De tentoonstelling is is te bezichtigen tot 5 juli.

Cultuur Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×