(Foto: Regio15).

Ciara raast over de regio: eerste meldingen van schade

De storm Ciara heeft ons land bereikt. Inmiddels is op meerdere weerstations sprake van een officiële storm. Naar verwachting zwelt de wind aan tot een zuidwesterstorm. Voor de zeer zware windstoten is code oranje van kracht. Ondertussen komen de meldingen van schade uit het regio binnen. Dit live blog wordt de hele dag bijgewerkt. Lezers van Sleutelstad.nl kunnen stormfoto’s mailen onder vermelding van tijd en plaats naar redactie@sleutelstad.nl.

Leiden Stationsgebied: Op het dak van het SVB gebouw is een onderhoudsgondel losgeslagen. De brandweer overlegd hoe ze de gevaarlijk slingerende bak kunnen stabiliseren. Pogingen om op het dak te komen zijn mislukt. . De brandweer probeert nu een sleutelhouder van gebouw te laten komen die toegang kan geven tot het dak. Het gebied rond het SVB gebouw is door de politie uit voorzorg volledig afgesloten.

Leiderdorp Van der Valk Boumanweg: Het groot deel van het dak van een woning is los gewaaid. Delen die nog enigszins vast zitten worden door de brandweer vastgezet. De overige losse dakdelen worden verwijderd. Bij dit incident is de autoladder van Brandweer Leiden opgeroepen voor een helpende hand. Binnen in de woning is sprake van forse waterschade.

 

Leiden Kamerlingh Onnes Gebouw van Rechten: Roken schaadt niet alleen de gezondheid, maar kan tijdens een storm ook tot lichamelijke letsel leiden. Niemand raakte gewond bij het omwaaien van het rokershokje.

Leiden Knooppunt Leiden west A44: Een door de storm gevallen verkeerslicht veroorzaakt een verkeerschaos op de Plesmanlaan ter hoogte van de A44 en de ir. G. Tjalmaweg. De brandweer probeert enige orde in de chaos te krijgen, terwijl de politie het verkeer in goede banen leidt.

Leiden Rijn en Schiekade: Vallende dakpannen zorgen voor een onveilig begaanbaar voetpad bij een woning. De brandweer heeft de directe omgeving rond de woning met lint afgezet.

Leiden/Regio: De bussen die de NS dit weekeinde had ingezet ter vervanging van het treinverkeer rijden niet meer. De laatste bussen vertrekken uit het nagenoeg verlaten stationsgebied.

Leiderdorp Engelendaal: Een omgewaaide boom blokkert in Leiderdorp het Engelendaal. De brandweer is met man en macht aan het werk om de boom van de rijbaan te verwijderen.

Regio: “Ingezonden mededeling”. Niet iedereen laat zich niet zomaar beïnvloeden door een beetje wind.

Leiden De Zijl: Heerlijk genieten op het water kan natuurlijk ook.

Leiden Lammenschansweg: De torenklok van de Sint-Petruskerk is enigszins van slag.

Leiden Kiljanpad Eerder vanmiddag, ontwortelde boom ligt fietsers dwars.

Leiden Utrechts Jaagpad: Een woonboot aan het Utrechtse Jaagpad kampt met waterschade vermoedelijk veroorzaakt door een lek. De brandweer is wacht op de politie voordat zij de boot gaan inspecteren. Volgens een getuige zou de woonboot al sinds zaterdag scheef in het water liggen.

Leiden Vijf Meilaan/Rooseveltstraat: Politie en brandweer sloten eerder vandaag de omgeving rond een pand volledig af. De situatie is dermate onveilig dat nu besloten is de afzetting tot morgenmiddag te handhaven.

Regio: De ANWB blijft automobilisten waarschuwen.

Leiden een blik uit de hoogte: De live webcam die gericht staat op de bouw van de parkeergarage onder de Meelfabriek aan Oosterkerkstraat geeft een aardig beeld van overwaaide de storm.

Leiden Geregracht: Grote boom valt op auto met flinke schade tot gevolg.

Leiden Donkersteeg: Houten platen voor een etalage van een winkel in verbouwing hebben de kracht van de storm niet doorstaan. De brandweer heeft de situatie hersteld. Het winkelend publiek ondervond geen hinder.

Leiderdorp A4 Total: Het Total pompstation langs de A4 is enige tijd volledig afgesloten geweest. Enkele platen van de overkapping waren losgeraakt. De weggewaaide dakdelen zijn net niet op de rijbaan van de A4 terecht gekomen. Een hoogwerker van de brandweer Haaglanden werd opgeroepen voor assistentie. Het tankstation is inmiddels weer toegankelijk.

Leiden Gerrit Doustraat: Een elektrische zaag en twee touwtrekkende brandweermannen hebben een boom die dreigde te vallen op geparkeerde auto’s gecontroleerd geveld. Bewoners hadden eerder uit voorzorg de boom met touwen gestabiliseerd aan een lantarenpaal.

Leiden Hortus: Vanwege de storm en uit veiligheid sloot de Leidse Hortus de tuin. Staatsbosbeheer en Rijkswaterstaat waarschuwen voor vallende takken of dat zwakkere bomen kunnen omvallen. Een boswandeling en parkeren bij of in de nabijheid van bomen wordt afgeraden.

Leiderdorp Zijlbaan: De gevelplaten van het pand van Leen Bakker zijn door de harde wind losgeraakt. De brandweer heeft de omgeving afgezet. In afwachting van een ladderwagen worden de gevelplaten met een vorkheftruck tegen de gevel gedrukt. Het is niet bekend of het winkelende publiek het pand heeft moeten verlaten.

Leiden Vijf Meiplein/Rooseveltstraat: De hele omgeving van dit pand is in overleg met brandweer en politie afgezet. Loszittende planken van het pand in de steigers dreigen door de wind los te raken. In december vorig jaar moest de brandweer bij dit pand ook voorzorgsmaatregelen nemen.

Voorschoten, De Hooghkamer: Een loszittende glasplaat bij de woning waar afgelopen week een uitslaande brand heeft gewoed wordt door de brandweer veilig gesteld. Vanwege forensisch onderzoek naar de brand en het overlijden van de bewoner is de woning verzegeld. De politie is met het forensisch team in overleg voordat men de woning binnen gaat.

Leiden Corantijnstraat: Een ladderwagen van de brandweer is ingezet om een waarschijnlijk vergeten af te sluiten raam op de bovenste etage van een flat  professioneel dicht te maken.

Leiden, Zijlsingel: Houten loopplanken op steigerdelen worden door de brandweer stormbestendig vastgelegd.

112 Sleutelstad Leiden Leiderdorp Oegstgeest Regio Voorschoten Zoeterwoude


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×