De politie kamt het park bij het Lakenplein uit, nadat daar op de avond van 6 mei 2019 schoten zijn gehoord. (Archieffoto: Regio15).

Ontvoering en schietpartij in Leiden in drugsvete

De verdachten in een zaak uit 2019 over een ontvoering en schietpartij na een drugsvete in Leiden, stonden gisteren terecht.  Daarbij zijn straffen van meerdere jaren geëist door het Openbaar Ministerie. Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.

Een ruzie over drugs tussen twee families in Leiden is op 6 mei 2019 volledig uit de hand gelopen. Nadat twee broers van de ene familie de jongste telg van de andere familie hadden meegenomen, kwam het op het Lakenplein tot een vechtpartij waarbij ook werd geschoten.

Twee broers van 32 en 29 jaar reden op die zesde mei de 21-jarige jongste telg van de andere familie klem en dwongen hem zijn auto af te staan. Aanleiding was waarschijnlijk een vechtpartij eerder op de dag, waar de broer van de 21-jarige klappen uitdeelde. ’s Avonds moest hij het dus op zijn beurt ontgelden. Op het uiteinde van een dopsleutel is zijn DNA aangetroffen. hij heeft daar waarschijnlijk een aantal flinke tikken mee gekregen. Daarna werd hij in een auto gedwongen en meegenomen.

Vechten en schieten
Onderweg belde een van de ontvoerders met de 28-jarige broer van de 21-jarige. “Hij wilde 20.000 euro hebben, anders zou hij hem vermoorden,” verklaarde die later. Hij hoorde dat ze bij het Lakenplein waren. Daar rende hij vervolgens zo snel mogelijk naartoe. Op het Lakenplein aangekomen wist de jongste broer zich net aan zijn ontvoerders te ontworstelen. Vervolgens ontstond er een vechtpartij tussen de twee families, waarbij de 28-jarige ook met een vuurwapen schoot. Op het plein werden later drie hulzen gevonden.

Drugs gevonden
Het hele gebeuren heeft volgens justitie alle schijn van een drugsvete, waarbij de twee families ruzie maakten over drugs of hun machtspositie. Geen van de vier verdachten heeft daarover echter het achterste van de tong laten zien. Vast staat wel dat bij de 28-jarige verdachte thuis een flinke hoeveelheid drugs is gevonden, toen de politie op zoek was naar het wapen. Dat is overigens niet aangetroffen.

Ook bij de 29-jarige broer uit de andere familie spelen drugs een rol: hij werd een halve maand eerder aangehouden met 52 bolletjes cocaïne en 18 bolletjes heroïne op zak. Verder stond hij gisteren ook terecht voor het laten ontploffen van een stuk zwaar vuurwerk. Na een verkeersruzie dreigde hij dat hij een Cobra door de brievenbus zou gooien. Die avond liet hij iemand het ook daadwerkelijke in de voortuin gooien.

Zwijgen of liegen
Op zichzelf zijn ontvoering, openlijke geweld en bedreiging al ernstige feiten. Het Openbaar Ministerie neemt het de vier verdachten daarnaast zeer kwalijk dat ze geen enkele verantwoordelijkheid nemen. “Ze hebben er geen problemen mee aangifte tegen elkaar te doen, maar zwijgen of liegen over hun eigen rol in het geheel”, aldus de Officier van Justitie. “Ze schuwen kennelijk geweld niet om hun wensen kracht bij te zetten en hebben er daarbij volstrekt maling aan dat andere mensen gevaar lopen of getuige zijn.”

Strafeisen
Het Openbaar Ministerie eist tegen de 29-jarige en 32-jarige broers respectievelijk zes jaar gevangenisstraf, en twee jaar en vier maanden gevangenisstraf. Tegen de 21-jarige verdachte die werd ontvoerd eiste het OM zes weken cel waarvan 34 dagen voorwaardelijk, vanwege de vechtpartij die volgde. Zijn 28-jarige broer zou 34 maanden de cel in moeten, waarvan tien voorwaardelijk.

Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.

112 Sleutelstad Leiden Schietpartij Katoenpark


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×