(Foto: Robbert Beurse).

Oegstgeest start met nascheiding plastic, metalen en drankenkartons

Vanaf 1 april 2020 mogen plastic, metalen en drankenkartons (PMD) in Oegstgeest in de grijze bak of de restafvalcontainer. De inzameling van PMD in zakken stopt vanaf dat moment. Nieuwe installaties bij de afvalverwerker kunnen PMD beter scheiden dan inwoners nu zelf doen. Bovendien is deze vorm van PMD-scheiding makkelijker. Alle inwoners ontvangen deze week een brief waarin staat hoe de overstap op nascheiding in z’n werk gaat. Op dit moment zamelt Oegstgeest 27% van het afval gescheiden in, met nascheiding kan dat verbeterd worden tot een scheidingspercentage van 70%. Bijkomend voordeel is dat de hoeveelheid zwerfplastic hiermee afneemt.

Omdat PMD een groot volume heeft, moet het straks bij het restafval. Om te zorgen dat de bewoners al het afval kwijt kunnen, worden alle bakken die een kleinere inhoud hebben dan 240 liter vervangen. Mensen die denken genoeg te hebben aan een kleinere bak kunnen dat aangeven. Ook is het mogelijk een extra kleine bak aan te vragen.

In 2020 kost het aanvragen van een extra kleine container of het omwisselen ervan niks voor de inwoners. De gemeenteraad besluit later hoe dat in 2021 zal gaan. Zodra de tarieven voor de afvalstoffenheffing in 2021 bekend zijn, organiseert de gemeente een tweede wisselronde. Met de informatie over de kosten kunnen inwoners een definitief besluit nemen over de gewenste containermaat en het gewenste aantal containers.

Wethouder Huizing: “Ik ben blij met de stap naar nascheiding van PMD. Tegelijkertijd daag ik inwoners uit om méér GFT, papier, glas en textiel apart te houden. Ook daar hebben we nog wel wat te doen. We blijven hier als gemeente de komende jaren zeker aandacht voor vragen”.

Alle informatie staat op www.oegstgeest.nl/nascheiding.

Duurzaamheid Oegstgeest


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×