Wethouder Fleur Spijker maakte het nieuws over het Urgenda-geld vanmiddag bekend. (Foto: Chris de Waard).

Leidse regio ontvangt geld van het Rijk voor energiebesparing

De gemeente Leiden en zes gemeenten uit de regio Holland Rijnland hebben een eenmalige uitkering van ruim drie miljoen euro van het Rijk ontvangen om energiebesparing door inwoners te stimuleren. Eind 2019 heeft het Ministerie van Binnenlandse zaken, als onderdeel van uitvoering van de Urgenda-uitspraak, de Regeling Reductie Energiegebruik bij koopwoningen geopend.

Gemeenten konden een eenmalige uitkering aanvragen bij het ministerie, met als belangrijkste voorwaarde dat de activiteiten bijdragen aan de landelijke CO2-reductie. De gemeente Leiden heeft samen met de Omgevingsdienst West-Holland en zes regiogemeenten een voorstel ingediend. Het ministerie heeft dit goedgekeurd en in totaal 3.150.000 euro toegekend voor de zeven deelnemers.

Chris de Waard in gesprek met wethouder Fleur Spijker over het extra geld voor energiebesparing dat Leiden krijgt van het Rijk.

Wethouder Fleur Spijker hoopt in april een voorstel aan de Leidse raad voor te leggen hoe de gemeente het Leidse deel van het geld, het gaat daarbij om 1,3 miljoen euro, gaat inzetten. Ze denkt aan kleine maatregelen in de woning zoals energiezuinige douchekoppen en LED verlichting.

De zeven gemeenten die nu extra geld krijgen zijn Kaag en Braassem, Leiden, Leiderdorp, Nieuwkoop, Oegstgeest, Voorschoten en Zoeterwoude. De Omgevingsdienst West-Holland gaat de regeling uitvoeren.

Duurzaamheid Leiden Regio


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×