De garage werd geopend met een lichtshow. (Foto's : Emile van Aelst).

Leiden opent tweede ondergrondse parkeergarage met 425 plekken

De tweede grote ondergrondse parkeergarage van Leiden is af. Drie jaar geleden opende de garage onder de Lammermarkt en nu komt daar ook de garage onder Garenmarkt nog eens bij. Leiden heeft al jaren de reputatie dat het er moeilijk parkeren is, maar met in totaal een kleine duizend ondergrondse parkeerplekken hoopt Leiden nu eindelijk van dat stigma af te zijn.

(Video: Robbert van Cleef).

425 nieuwe parkeerplekken heeft de nieuwe garage onder de Garenmarkt. En op de dag van de opening overheerst een trots gevoel bij zowel de bouwer als bij de verantwoordelijk wethouder, want de bouw was een flinke uitdaging. Dat kwam met name omdat de gevels van de oude panden aan de Garenmarkt soms wel erg dicht bij de bouwput kwamen.

“We zijn hier midden in de stad aan het werk geweest”, zegt Wiedse Louwerse van bouwcombinatie Dura Vermeer/Besix. “We hebben daarbij gegraven tot negentien meter diepte en dat had tot gevolg dat er hele grote krachten kwamen op de wanden van de parkeergarage.” Desondanks hebben de omliggende panden geen ernstige schade opgelopen door de bouw.

Trots
“Wat mij vooral trots maakt is dat we op deze manier ervoor zorgen dat bezoekers op een goede manier naar de stad kunnen komen”, zegt wethouder Fleur Spijker. “Je parkeert je auto aan de rand van het centrum en dan kun je daarna te voet verder.”

De gemeente wil graag naar een autoluw centrum toe, maar dan zouden bewoners ook in de ondergrondse garages moeten kunnen parkeren. “In principe is de garage voor bezoekers van de stad”, aldus Spijker. “We onderzoeken nog of bewoners er mogen gaan parkeren.”

Parkeren in de garage kan vandaag vanaf 12.00 uur. Nu de garage af is gaat het werk zich nu concentreren op de Garenmarkt zelf, want dat wordt een mooi, groen plein.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×