(Foto: Diogenes).

Restauratie van Hogewoerd 63 afgerond

Het werk aan het pand aan de Hogewoerd 63 is zo goed als klaar. “Een bijzonder moment”, zo omschrijft de opdrachtgever, stichting Diogenes Leiden, de voltooiing van de restauratie. Het binnenwerk is helemaal klaar. Buiten rest alleen nog enig stucwerk bij de voormalige winkelpui en een deel van het schilderwerk.

Diogenes heeft als doel om monumentale panden in Leiden op te kopen en restaureren. De stichting kocht in 2014 behalve het wijnkoperij-complex Hogewoerd 59-61 ook de naastliggende kleine woon-winkelpand Hogewoerd 63, op de hoek van de Koenesteeg. De restauratie is onder leiding van architect Marcel van Dijk uitgevoerd. Tijdens de Open Monumentendagen in september vorig jaar is pand door ongeveer duizend bezoekers bezocht.

Tijdens de restaurant zijn vorig jaar zomer oude behangresten gevonden. De oudste laag is door deskundigen van Erfgoed Leiden en Omstreken (ELO) gedateerd op omstreeks 1852, het jaar waarin Piet Paaltjens in het huis is komen wonen. “Dat is de eerste bijzondere vondst,” meldt voorzitter Laurens Beijen van Diogenes Leiden. “Er is ook nog een tweede vondst: uit archiefonderzoek valt met een grote mate van waarschijnlijkheid op te maken wie degene is geweest die het behang heeft aangebracht.”

Voordat er een jaar geleden begonnen werd, was vooral de zijmuur van het pand erg instabiel. Maanden heeft een schoorconstructie in de Koenesteeg gestaan om de muur overeind te houden. Architect Marcel van Dijk van Diogenes bedacht een constructie waardoor de zijmuur nu stevig is en stabiel staat. Aan de voorgevel is de ijzeren draagbalk boven de winkelpui vervangen door een nieuwe constructie.

Een jaar na aanvang van de restauratie neemt de nieuwe bewoner volgende week zijn intrek in de woning. Op de website van Diogenes is een fotoreportage te zien van de restauratie.

Cultuur Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×