De Eendenkooi in Zoeterwoude Rijndijk is 40 jaar oud. (Foto: Robbert Beurse).

Vervanging Eendenkooi Zoeterwoude uitgesteld

Gestegen bouwkosten, aangepaste normen en een hogere prognose van het aantal leerlingen op de Bernardusschool leiden ertoe dat de gemeente Zoeterwoude de geplande bouw van een nieuwe Eendenkooi uitstelt. De naastgelegen Bernardusschool en sportpark Haasbroek (Zoeterwoude-Dorp) zullen wel onder handen worden genomen.

Het CDA reageert tevreden: “We zijn juist heel blij dat de plannen uit elkaar getrokken zijn. De Bernardusschool had eigenlijk al vijf jaar geleden vervangen moeten zijn, terwijl de Eendenkooi nog gewoon goed is. Het idee om ze tegelijk aan te pakken was slim, maar nu we niet genoeg geld hebben om alles te vervangen zijn we blij dat de Bernardusschool voor gaat, daar is geen keuze”, aldus CDA-raadslid Astrid Coene.


Robbert Beurse in gesprek met Astrid Coene, Ruud Bouter en Marin Pannebakker over de uitstel van een nieuwe Eendenkooi.

Nieuwe berekeningen laten flink hogere kosten zien in vergelijking met die van een jaar geleden. “De beraamde kapitaalslasten liggen nu op 30 miljoen euro, terwijl we uit zijn gegaan van 20 miljoen. Er moest een wijziging in het plan van aanpak komen, anders hebben we een financieel probleem”, aldus wethouder Ruud Bouter.

In de nieuwe berekeningen zag Bouter het beoogde leerlingenaantal van de Bernardusschool met 50% stijgen. Nieuwbouw in de Meerburgpolder en Hazerswoude Rijndijk zijn hiervoor de belangrijkste oorzaak. “We hebben geleerd van brede school Het Avontuur (die bij de opening al te klein voor het leerlingenaantal bleek) en gaan voor ruime lokalen die flexibel ingezet kunnen worden”, belooft Bouter.

Progressief Zoeterwoude mist de financiële onderbouwing van de wethouder en twijfelt hierdoor of de beslissing van de wethouder wel nodig is. “Waaraan worden die extra miljoenen besteed? Misschien valt het wel mee en is er toch geld voor de vervanging van de Eendenkooi”, vroeg PZ-raadslid Marin Pannebakker zich hardop af. Ook zet de fractie vraagtekens bij de aanname dat kinderen uit Hazerswoude in groeiende mate voor de school in Zoeterwoude zullen kiezen. Bouter vertrouwt op de prognoses en zegt Pannebakker toe dat ze een afspraak maken voor een financiële toelichting.

VVD en Senioren Belangen Zoeterwoude verklaarden verrast te zijn door deze wijziging, maar achter de keus van de wethouder te staan. “Begrijpelijk en verstandig”, stel VVD-fractievoorzitter Mathieu Paardekooper.

Zoeterwoude


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×