Science071: Cellen: van Stress to Succes

Deze week in Science071: Kunnen Cellen alsnog succesvol zijn zonder celwand? Microbioloog Dennis Claessen sleepte een beurs binnen waarmee hij hier onderzoek naar gaat doen. Verder praten we over het Coronavirus en blikken we terug op Professor Ab Oosterhuis die in 2015 met ons in gesprek ging over het toen uitgebroken MERS-virus, dat ook een vorm van een Coronavirus was. Redacteur Hidde zorgt dat we weer helemaal bij de tijd zijn betreffende het wetenschapsnieuws en redacteur Mandy beantwoordt de wetenschapsvraag van de week over de bromtoon.

Dennis Claessen is microbioloog en met zijn onderzoeksvoorstel “From stress to succes” sleepte hij een Vici-beurs van de NWO in de wacht van maarliefst 1,5 miljoen euro. Met dit geld kan hij zijn geplande onderzoek uitvoeren naar een merkwaardige eigenschap van sommige bacteriën. Dennis vertelt alles over zijn onderzoek naar deze bacteriën. 

 

Het Coronavirus leidt vandaag tot heel veel berichtgeving die soms ook nog eens verwarrend is. Te midden van al deze verwarring leek het ons goed even een stapje terug in de tijd te nemen. Want het is niet de eerste keer dat een Coronavirus uitbrak. In 2015 brak een soortgelijk Coronavirus uit, toen heette het het MERS-virus. Deze was afkomstig uit het midden-oosten en ging daar sinds 2012 al rond. Maar in de zomer van 2015 verspreidde het virus zich over de wereld. Professor Ab Oosterhuis vertelde ons in 2015 over de uitbraak van het MERS-virus. 

 

Redacteur Hidde brengt ons weer op de hoogte van het laatste wetenschapsnieuws. Er is namelijk een dier ontdekt dat geen zuurstof ademt! Dit dier is verwant aan de kwal en Hidde vertelt ons er alles over. Verder praat hij over dat Mars ook bevingen heeft: zogenaamde Marsbevingen. En bovendien begint de lente dit jaar opvallend vroeg. Verschillende bloemen staan namelijk alweer in de bloei. En wist je dat de helmen die gebruikt werden in de Eerste Wereldoorlog verrassend goede helmen waren?

 

Deze week beantwoorden we de wetenschapsvraag van de week over de bromtoon! Wat is dit eigenlijk en waarom horen zoveel Nederlanders deze lage-frequentie toon. Zit deze bromtoon in het hoofd? is het een gehoorbeschadiging zoals Tinnitus? Is er daadwerkelijk een constant aanwezige bromtoon in ons land die alleen maar sommige mensen opvangen? Redacteur Mandy vertelt ons er meer over.

Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×