Het uitzicht over de haven voor het restaurant van Home for all op Lesbos. (Foto: Leni Minderhoud).

Zelf handen uit de mouwen steken voor vluchtelingen op Lesbos

De Leidse Leni Minderhoud volgde het nieuws over de vluchtelingencrisis al enige jaren, maar in oktober nam ze een besluit. Ze pakte een koffer en boekte een retourtje naar Griekenland. “Ik ben vroeger een paar keer op Lesbos geweest voor een vakantie, ik kon me eigenlijk niet voorstellen hoe op zo’n klein eiland zoveel mensen zouden kunnen worden opgevangen.”

En dus ging ze er zelf heen. Minderhoud koos ervoor om voor een Griekse hulporganisatie te gaan werken, Home for all, een Grieks stel dat vanuit hun viswinkel een restaurant begint voor de vluchtelingen in Moria en ook voor de Grieken zelf. “Het is een soort ‘social kitchen’, ze leveren ook maaltijden in het kamp aan mensen die ziek zijn”, vertelt Minderhoud. “Ik wilde ook iets voor de Griekse bevolking doen. Zij worden hier ook maar mee geconfronteerd. Omdat zij toevallig aan de randen van Europa wonen.”


Verslaggeefster Gerry van Bakel in gesprek met Leni Minderhoud over haar werkvakantie op Lesbos.

Uiteindelijk was Minderhoud een week of drie op Lesbos, lang genoeg om een goede indruk te krijgen van de situatie daar. Ze vindt dat je zoiets niet kan laten voortbestaan. En de demonstraties en onrust van de laatste tijd op het eiland, wijzen daar ook op. Toen zij er in november was vond ze de plaatselijk bevolking ietwat gelaten onder de toestand. Terug in Leiden wilde Minderhoud anderen deelgenoot maken van haar ervaringen en bewustwording voor de situatie daar en dat Nederland en Europa daar niet voor moeten wegkijken. Zo ontstond het idee voor de podcastserie Retourtje Griekenland – op de vlucht naar Europa.

 

Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×