Science071: Hoe houden we de grachten schoon?

Deze week in Science071: Plastic Spotter die zich inzetten voor plasticvrije grachten in Leiden. Liselotte Rambonnet en Auke-Florian Hiemstra vertellen ons hier meer over in een interview. Dr. Alicia Schrikker vertelt ons over de minder rooskleurige verhalen uit onze vaderlandse geschiedenis in het kader van de tentoonstelling ‘De intolerante republiek en redacteur Nour praat met ons over de laatste nieuwtjes in de wereld van de wetenschap. Ook wordt er weer een prangende wetenschapsvraag beantwoord: Wat gebeurt er als je arm of been ‘slaapt’

Liselotte Rambonnet en Auke-Florian Hiemstra zijn bij ons langsgekomen om meer te vertellen over het project  ‘Platic Spotter’. zij is projectleider van Citizen Science en promovendus aan de universiteit Leiden en hij is promovendus bij naturalis. Deze twee mensen zijn het brein achter het project dat zich inzet voor plasticvrije grachten in Leiden.

 

Dr. Alicia Schrikker vertelt over een tentoonstelling die momenteel te zien is genaamd in de Universiteitsbibliotheek hier in Leiden: ‘De Intolerante Republiek’. De heroïsche verhalen van de 80-jarige oorlog met betrekking tot de godsdienstvrijheid en vrijheid van geweten van de Republiek, ofwel Nederland, zijn volgens sommige wetenschappers aan enige nuance toe. Dr. Alicia Schikker is gespecialiseerd in de koloniale geschiedenis van Azië. Zij werkte mee aan de tentoonstelling waarover op 19 maart een publieksmiddag plaatsvindt.

 

Redacteur Nour brengt ons op de hoogte van het laatste wetenschapsnieuws. Vrouwelijke superhelden blijken namelijk een mannelijke creatie te zijn. Als we het dan toch over vrouwen hebben: het vrouwtje van de kangoeroesoort Moeraswallaby is altijd zwanger. Weet jij waarom zeeschildpadden altijd vast zitten in afval? En hij sluit af met wat nieuwtjes uit de ruimte. 

 

Redacteur Mandy beantwoordt voor ons de wetenschapsvraag van de week: Wat gebeurt er eigenlijk als je arm of been slaapt? Heb jij er ook wel eens last van: een prikkelend of gevoelloos arm of been? Alles over deze conditie kom je nu te weten!

 

Ook heeft redacteur Douwe weer een paar leuke wetenschapsweetjes verzameld, deze keer over onder andere dolfijnen en kakkerlakken!

 

Science


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×